The Trust

Informatie

RegieAlex Brewer en Benjamin Brewer
Jaartal2016
Releasedatum10-05-2016
Speelduur87 minuten
DistributeurPremière TV Distribution
CastNicolas Cage, Elijah Wood, Sky Ferreira en Jerry Lewis

Jim Stone en David Waters zijn twee corrupte politieagenten die zo nu en dan een centje bijverdienen met dubieuze praktijken. Als Stone in de bewijskamer van het politiebureau het bestaan ontdekt van een mysterieuze kluis begint het direct te kriebelen. Vanaf dat moment lijken hun geldzorgen voorgoed voorbij te zijn, want in theorie lijkt het een klusje dat de twee gemakkelijk kunnen klaren. Echter, als Jim en David tot actie overgaan werken ze zichzelf steeds dieper in de nesten waarbij er onder het duo steeds meer twijfel rijst over hun eigen acties. Op het moment dat de klus geklaard lijkt belanden de twee in een ware hel, waar niets is wat het lijkt te zijn.

Als op een filmposter de naam van Nicolas Cage pronkt is dat de laatste jaren steeds minder vaak een garantie voor een goede film. Ondanks enkele uitschieters, zoals bijvoorbeeld de film Joe van alweer drie jaar geleden, stapelen de wanproducten zich op wat in 2014 een voorlopig dieptepunt bereikte met de bar slechte remake van het religieuze Left Behind. Naast Cage zien we Elijah Wood, die ondanks dat hij al jarenlang van dit stempel af probeert te komen natuurlijk nog steeds het meest bekend is als Frodo uit de The Lord of the Rings-trilogie. Toch biedt het duo goed vermaak in hun nieuwe film The Trust. Zo past het wat sullige acteerwerk van Cage dit keer prima bij zijn personage en weet Wood een meer dan redelijke indruk achter te laten in deze grimmige misdaadthriller met een duister zwart-komisch randje.

Toch is het eerste kwartier van de film nog even doorbijten. Het lijkt er op dat moment namelijk op dat er maar geen vaart in de film komt, maar schijn bedriegt. Op het moment dat de heren erachter komen dat er een mysterieuze kluis in Las Vegas blijkt te zijn krijgt de sullige agent Stone een briljante ingeving. Hij sleurt zijn partner David mee in dit plan, al heeft die direct al zijn twijfels. De rol die Cage neerzet lijkt houterig en matig geacteerd, maar als de film verder vordert ontpopt hij zich tot een ijskoude killer die alles op alles zet om de onbekende buit in handen te krijgen. Toch kunnen we er niet omheen dat Cage, zoals wel vaker, in zijn werk soms wat doorslaat naar overacting. Iets wat een meer ervaren regisseur wellicht had kunnen voorkomen.

Het verhaal van de film heeft een prima basis, al zijn er hier en daar wat kanttekeningen. Zo is het volstrekt onduidelijk waarom Stone alles op alles zet om de onbekende inhoud van de kluis te bemachtigen, zeker als je bedenkt dat hij daarvoor een flinke investeringen moet om de klus te kunnen klaren. En waarom de reeds sceptische David zich laat meesleuren in de plannen van Stone is al helemaal een vraagteken. Daarnaast is de film van tijd tot tijd wat voorspelbaar, iets wat ten koste gaat van de spanning, wordt een terreinbewaker wel erg gemakkelijk om de tuin geleid en roept het einde van de film meer vragen op dan ze te beantwoorden. Toch weet de film, mede door de relatief korte speelduur van krap anderhalf uur zonder problemen te boeien en kunnen we mede hierdoor spreken van een zeer vermakelijk tussendoortje.

Extra’s: De recensie is geschreven op basis van de VOD waarbij we alleen toegang hadden tot de hoofdfilm. Op de Blu-ray en dvd release zullen echter ook geen extra’s aanwezig zijn.

The Trust is een vermakelijke misdaadthriller geworden met een duister zwart-komisch randje. De film voelt nergens te lang aan door het lekkere tempo en de beperkte speelduur en dit zorgt er mede voor dat je als kijker van tijd tot tijd nog aardig in spanning wordt gehouden over het verloop van de film. Hier en daar wordt het geheel wel wat voorspelbaar, maar aan het einde van de rit zal je dit de film vergeven. The Trust blijkt namelijk een film met een van de betere rollen van Elijah Wood sinds The Lord of the Rings en van Nicolas Cage in de laatste jaren. Wel mag laatstgenoemde de plaksnor om de toekomst achterwege laten. Een grote bioscooprelease had voor deze film teveel eer geweest, maar voor een home entertainment release is de film zeker bovengemiddeld goed te noemen.

Met dank aan Première TV Distribution voor het beschikbaar stellen van de VOD.

10 mei, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek