The Walk

Informatie

RegieRobert Zemeckis
Jaartal2015
Releasedatum08-10-2015
Speelduur122 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastJoseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, Charlotte Lebon en James Badge Dale

Philippe Petit is een Franse straatartiest die al vanaf jonge leeftijd jongleert, tot hij een koorddanser ziet in Parijs. Vanaf dat moment wil de jonge Philippe maar één ding. Door de jaren heen ontwikkelt hij een talent voor dit gevaarlijke vak en al snel heeft hij een droom voor ogen: lopen over een koord tussen de twee grootste gebouwen ter wereld, het World Trade Centre in New York. Na een gevaarlijke stunt op de Notre Dame wordt het plan concreet en Philippe vertrekt richting New York met een aantal vertrouwelingen om zijn droom te verwezenlijken.

Petit verwierf op 7 augustus 1974 wereldfaam door 45 minuten lang op een koord te balanceren tussen de North- en Southtoren van het World Trade Centre in New York. Een stunt die tot op de dag van vandaag in de boeken staat als de artistieke crime of the century. Over de stunt verscheen in 2008 de documentaire Man on Wire. Een spraakmakend onderwerp dus en een pittige klus voor regisseur Robert Zemeckis. Want ondanks de fenomenale stunt van de waaghals is het natuurlijk de grootste kunst om de weg naar de stunt toe een boeiend verhaal neer te zetten. Toch weet de regisseur van onder andere de Back to the Future-reeks het verhaal op een eigenzinnige wijze op een prachtig manier naar het scherm te vertalen en dat maakt het dat The Walk één van de beste films van 2015 is.

De vaart zit er dan ook prima in. Gordon-Levitt vertelt van bovenop het Vrijheidsbeeld zijn verhaal, waarbij we op de achtergrond de befaamde Twin Towers zien. Als de film overschakelt naar Parijs, wordt de film zwart/wit weergegeven waarbij bepaalde details in kleur te zien zijn. Het past perfect bij de film en toont meteen dat de film cinematografisch zeer goed in elkaar zit. Het verhaal bouwt zich in een zeer rap tempo op en dat maakt het dat de ruime twee uur durende film voorbij vliegt. Wat het geheel afmaakt is de prachtige muziek van componist en tweevoudig Oscarwinnaar Alan Silvestri, componist van Zemeckis films als Back to the Future en Forrest Gump. Zijn prachtige muzikale werken maken de film echt af is en je zult soms bijna ontroerd raken van beeld en geluid.

In de rol van Philippe Petit zien we Joseph Gordon-Levitt, een acteur die zijn veelzijdigheid al jaren toont in de meest uiteenlopende rollen. In The Walk zet hij op een briljante manier de eigenaardige koorddanser neer. Gordon-Levitt beheerst de Franse taal zeer goed, maar nog knapper is het misschien wel hoe hij op een geloofwaardige manier het Franse accent weet vast te houden in de Engels gesproken gedeeltes. Charlotte Le Bon vertolkt de rol van Annie en de van oorsprong Canadese actrice komt heel natuurlijk over als liefje van Petit. In een bijrol zien we niemand minder dan Oscar-winnaar Ben Kingsley als circuseigenaar Papa Rudy. We kunnen dus met recht constateren dat het ook met de cast wel snor zit.

Voor de film van start gaat kan je je wellicht afvragen waarom ook deze film in 3D wordt uitgebracht, maar als Petit voor het eerst op een koord loopt zal dit je al snel duidelijk worden. Het benadrukt de hoogte zeer goed en leidt tot adembenemende 3D shots als de koorddanser tussen het World Trade Centre balanceert. Een klein smetje is de computergeanimeerde meeuw op het einde. Dit had de regisseur beter uit de film kunnen laten, want het beestje is gewoonweg niet mooi gemaakt. Ook de gelijkenissen van Gordon-Levitt met Petit zijn minimaal, maar dit zijn relatief kleine dingen die je wellicht kunnen storen als je bekend bent met bijvoorbeeld Man on Wire.

The Walk balanceert perfect over het koord, waarbij beeld en muziek prachtig samenkomen en het 3D effect soms adembenemend is. Regisseur Zemeckis combineert zijn eigenzinnige stijl met sterk acteerwerk en een verhaal dat met vaart verteld wordt, waarbij hij de op de loer liggende trage momenten vakkundig weet te vermijden. Het zou zo maar kunnen dat The Walk aan het einde van het filmjaar beloond wordt met een aantal Oscarnominaties, alleen al voor de prachtige muziek zou dit dik verdient zijn. The Walk is een prachtige en niet te missen bioscoopervaring, die je aan het einde met een heerlijk gevoel de bioscoop uit doet lopen.

7 oktober, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek