The Wife

Informatie

RegieBjörn Runge
Jaartal2018
Releasedatum19-03-2019
Speelduur100 minuten
DistributeurImagine Filmdistributie Nederland
CastGlenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons & Elizabeth McGovern

Met de steun van zijn vrouw Joan is Joe Castleman al jaren een succesvol schrijver. Op hoge leeftijd bereikt zijn carrière een hoogtepunt als hij de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst mag nemen. Maar met het bereiken van dit hoogtepunt komen er ook een paar geheimen naar boven die jarenlang verborgen lagen onder hun allesomvattende liefde voor elkaar. Joan heeft haar eigen talent, dromen en ambities aan de kant geschoven om haar man te steunen, maar haar rotsvaste toewijding lijkt nu zijn hoogtepunt te hebben bereikt als meer en meer duidelijk wordt hoe de relatie tussen Joan en Joe zich in al die jaren precies heeft ontwikkeld. Is hun liefde hier voldoende tegen bestand of is het tijd voor Joan om te stappen uit de schaduw van haar man?

“Achter een succesvolle man, staat een sterke vrouw”. Tegeltjeswijsheid, maar het vat de zaken zoals ze er in The Wife voorstaan wel mooi samen. Gelukkig is het Engelstalige debuut van regisseur Björn Runge meer dan een clichéverhaal waarbij een vrouw eindelijk voor zichzelf lijkt op te komen en klaar is om de wereld te laten zien we ze werkelijk is. Wat dat betreft past The Wife prima in de huidige tijdsgeest waarbij de kracht van vrouwen centraal staat in aardig wat grote en kleine Hollywood-producties, maar het is fijn om te kunnen concluderen dat dit prachtige drama veel meer te bieden heeft.

De film opent zich als een makkelijk te lezen boek. Joe is de succesvolle schrijver die liefdevol wordt bijgestaan door zijn vrouw Joan en hem bijstaat als hij op het punt staat om bedolven te worden onder de aandacht die een Nobelprijs met zich meedraagt. Niks bijzonders onder de zon wellicht, maar toch is het juist dat perfecte beeld wat de film nodig heeft om zijn ware aard langzaam aan de kijker ten toon te spreiden. Want hoe gelukkig de twee ook lijken op hun oude dag, er sluimert wel degelijk iets onder het aardoppervlak. Langzaam schuren de barstjes steeds verder open en weet je als kijker dat het huwelijk op springen staat. De vraag wanneer blijft echter als een zwart deken over de film heen hangen tot de climax bij de kijker binnen dendert.

Regisseur Björn Runge gebruikt twee verschillende tactieken om langzaam aan de poten van het gelukkige huwelijk tussen Joe en Joan te zagen. Zo wordt door middel van flashback beetje bij beetje duidelijk hoe hun relatie is begonnen en zich heeft ontwikkeld tot de perfecte harmonie die het ruim dertig jaar later ogenschijnlijk lijkt te zijn. Hij combineert deze flashbacks, waarbij de rol van Joan overigens wordt gespeeld door Annie Starke, de dochter van actrice Glenn Close, met een aantal bijfiguren die beetje bij beetje de verhoudingen op scherp zetten. Zoals de zoon van Joan en Joe die als beginnend schrijver worstelt met de goedkeuring, of vooral het gebrek daaraan, van zijn vader en de gehaaide biograaf Nathanial Bone (Christian Slater) die vooral Joan probeert te paaien om haar uit de school te laten klappen over haar man. Het zijn twee tactieken die bijzonder vakkundig en subtiel door Runge worden opgevoerd.

De grootste kracht van The Wife is echter de ijzersterkte vertolking van de twee hoofdrolspelers waarbij Glenn Close geheel terecht werd genomineerd voor een Academy Award. Hun liefde voor elkaar voelt zo ontzettend echt dat je als kijker continu hoopt dat de film op een happy end afstevent en hun liefde voor elkaar voor eeuwig zal blijven bestaan. De scenes tussen de twee acteerkanonnen Close en Jonathan Pryce knetteren waarbij vooral Close laat zien dat blikken vaak meer zeggen dan duizend woorden. Het is dan ook juist op de momenten dat er weinig tot niet wordt gesproken dat de film de kijker volledig in zijn greep zal hebben en van The Wife een zeer bijzonder sterke film weet te maken.

Extra’s: Helaas komt The Wife met een kale dvd-release in de winkelschappen te liggen en is slechts de trailer van de film als enige extra toevoeging op de dvd terug te vinden.

The Wife is een prachtig geacteerd drama met een werkelijk fenomenale Glenn Close in de hoofdrol. Haar rol van Joan, die al jarenlang in de schaduw staat van haar succesvolle man, maakt diepe indruk en weet de subtiliteit waarmee regisseur Björn Runge zijn verhaal uit de doeken doet over geesten uit het verleden, precies de juiste diepgang te geven. The Wife houdt de zaken klein, maar worden door het ingetogen spel van haar hoofdrolspelers tot een indrukwekkende hoogte getild.

Met dank aan Imagine Filmdistributie Nederland i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

27 maart, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c98870e6a304_selected-products" products="9200000105169639,1001004002111764,9200000038626602,9200000092438729" name="bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer