The X-Files – seizoen 11

Informatie

RegieChris Carter, Glen Morgan, Kevin Hooks, Darin Morgan, James Wong, Carol Banker en Holly Dale
Jaartal2018
Releasedatum25-07-2018
Speelduur450 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastDavid Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, William B. David, Annabeth Gish, Barbara Hershey, James Pickens Jr., Miles Robbins, Lauren Ambrose, Chris Owens, Dean Haglund en Haley Joel Osment

Dana Scully ontwaakt na een toeval in het ziekenhuis en realiseert zich al snel dat de gebeurtenissen aan het eind van het vorige seizoen een visioen waren, en dus nog niet echt zijn gebeurd. Mulder vermoedt dat haar toevallen een bijkomstigheid zijn van haar ziekte. Later verschijnt agent Jeffrey Spender aan het bed van Scully. Hij vertelt haar dat iemand op zoek is naar William, de zoon van Mulder en Scully, en onthult haar de locatie en nieuwe naam van hun zoon. Mulder en Scully gaan op zoek en komen uiteindelijk terecht bij Jackson Van De Kamp, een 17-jarige jongen die meer is dan alleen mens door de experimenten van Cigarette Smoking Man. Als Mulder en Scully hem meer dood dan levend aantreffen, bevestigd een DNA-test een match met Scully, maar nog voor zij hun zoon in hun armen kunnen sluiten ontsnapt William.

The X-Files was vooral in de jaren ’90 een serie om voor thuis te blijven. Negen seizoenen lang keek men naar FBI-agent Fox Mulder en zijn collega Dana Scully. Waar Mulder heilig gelooft in buitenaards leven en zijn leven wijdt aan het zoeken naar ‘de waarheid’, kreeg Scully de opdracht om rationale, wetenschappelijke verklaringen te vinden voor alle onverklaarbare zaken. Begin 2015 was er echter opeens het bericht dat The X-Files zou terugkeren, dit keer met een zogenaamde event-serie van zes afleveringen. Met de originele cast aan boord keek menig fan van weleer uit naar wat komen ging. Helaas bleek er nogal wat roest te zijn opgetreden. Het weerzien was fijn, maar zeker de mythologie afleveringen deden de naam van het overkoepelende drieluik, My Struggle, eer aan.

Toch waren er ook lichtpuntjes in de vorm van de ‘monster-of-the-week’ afleveringen. Vooral de aflevering Mulder & Scully Meet the Were-monster behoorde direct tot de allerbeste die de serie ooit gekend heeft. In de wetenschap dat beide hoofdrolspelers hadden aangegeven open te staan voor meer als de ratings goed zouden zijn, gaf Fox in april 2017 groen licht voor een elfde seizoen van tien afleveringen. Om deze afleveringen vorm te geven werd een beroep gedaan op enkele vasten waarden, namelijk geestelijk vader Chris Carter, Glen Morgan, Darin Morgan en James Wong, die ieder ook voor de regie van één of meerdere afleveringen tekenden.

Fans zaten vooral in hun maag met het slotakkoord van de Event Series, waarin er een UFO boven Mulder en Scully zweeft. Het bleek ook voor de makers een lastige horde om te nemen, want zij verschuilen zich simpelweg achter het feit dat het een visioen was. Een variant op de dooddoener die ooit werd ingezet met de serie Dallas toen veel van wat gebeurde een droom bleek en eigenlijk vooral een makkelijke oplossing van een kat in het nauw. Het maakt de eerste aflevering ongeïnspireerd en ongeloofwaardig, maar het opent tegelijkertijd ook weer wat deuren. In de hierop volgende acht ‘monster-of-the-week’ afleveringen wordt namelijk een zeldzaam hoog niveau gehaald.

Aan de hand van onderwerpen als kunstmatige intelligentie haakt de serie meer dan ooit in op de actualiteit. Een hoogtepunt is zonder meer de aflevering Rm9sbG93ZXJz, die daarnaast Duchovny en Anderson laat schitteren door de aflevering te vullen zonder vrijwel enig dialoog. De enige mindere aflevering is eigenlijk Kitten, waarin de verdwijning van Walter Skinner centraal staat. Toch is daar nog een laatste te nemen horde, namelijk het slot. Het is misschien wel de laatste The X-Files aflevering, aangezien Gillian Anderson te kennen heeft gegeven het wel goed te vinden zo. Het verleden heeft meermaals uitgewezen dat het bij een mogelijk slot, we houden de deur graag op een kier, lastig is om iedereen tevreden te stellen. Dat zal bij The X-Files niet anders zijn, ondanks dat de cirkel mooi rond is.

Extra’s: Naast de tien aflevering telt de Blu-ray release de nodige fraaie extra’s, waarbij men een keer wat verder gaat dan wat we normaliter vaak voorbij zien komen.
· The Scully Effect (16:00) Aan de hand van cast en crew, waaronder natuurlijk Gillian Anderson, krijgen we een mooi inzicht in het personage Scully.
· Conversation on the Fox Lot (13:30) Een mooi gesprek tussen David Duchovny en Gillian Anderson, die elkaar een stuk verder uithoren dan alleen het welbekende uitdelen van veren.
· Gag Reel (05:16) De welbekende bloopercompilatie, met versprekingen en andere blunders tijdens de opnames.
· Green Production (05:15) Niets over het gebruik van greenscreen, wel over bewust bezig zijn met het milieu. De mensen achter de schermen, waaronder Chris Carter, laten zien dat er vrijwel continu werd nagedacht om alles zo duurzaam mogelijk tot stand te laten komen.
· Audio commentary: Informatieve audiocommentaartracks bij de afleveringen Kitten en My Struggle IV.
· Solve for X: Constructing Season 11 (50:40) Een zeer uitgebreide blik achter de schermen, die ons meeneemt langs vrijwel alle facetten van het productieproces van dit seizoen.
· Implanted Memories: 25 Years of The X-Files (43:03) Aan de hand van herinneringen van cast en crew worden we meegenomen langs vijfentwintig jaar en elf seizoenen lang The X-Files.

The X-Files – seizoen 11 laat zien dat de roest van de Event Series grotendeels is verdwenen en de serie actueler kan zijn dan ooit. De fans keken jarenlang reikhalzend uit naar meer, maar toen dit eindelijk kwam was men verre van tevreden. Ondanks wat lichtpuntjes leek het erop dat de serie een afwezigheid van veertien jaar niet kon overbruggen. Dit seizoen bewijst gelukkig het tegendeel en bestaat voornamelijk uit lichtpunten. De mythologie afleveringen, waar iedereen vroeger zo naar uitkeek, blijken lastig op een waardige manier tot een eind te brengen, maar de ‘monster-of-the-week’ afleveringen zijn welhaast beter dan ooit. Menig fan zal zijn lijstje met favoriete afleveringen moeten updaten, want onder de tien afleveringen zitten enkele pareltjes. Of het slot ook echt het slot blijkt zal de tijd moeten leren. Perfect is dit helaas allesbehalve, maar de cirkel is rond voor Mulder en Scully en daar zal iedereen vrede mee kunnen hebben.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b6157f1921bc_selected-products" products="9200000093722491,9200000093308102,9200000055627400,9200000055627398,9200000062213110" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer