The X-Files – The Event Series

Informatie

RegieChris Carter, James Wong, Darin Morgan en Glen Morgan
Jaartal2016
Releasedatum07-09-2016
Speelduur minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastDavid Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, William B. Davis, Joel McHale, Lauren Ambrose en Robbie Amell

Het is veertien jaar nadat de X-Files werden gesloten als Fox Mulder wordt gebeld door Dana Scully. Zij belt namens FBI adjunct directeur Walter Skinner die wil dat hij Tad O’Malley ontmoet; de host van een samenzwering show. Hij stelt Mulder en Scully voor aan Sveta, die claimt dat haar ongeboren baby is gestolen tijdens een ontvoering en daarbij buitenaards DNA is achtergebleven in haar lichaam. Terwijl Scully Sveta verder onderzoekt neemt O’Malley Mulder mee naar een geheime locatie. Daar ontdekt Mulder dat de ontvoeringen niet gedaan zijn door buitenaardsen, maar door een groep hooggeplaatste mensen. Veertien jaar na dato worden de X-Files heropent en begint een nieuwe zoektocht naar de waarheid. Een waarheid die anders was dan Mulder en Scully ooit dachten.

The X-Files was vooral in de jaren ’90 een serie om voor thuis te blijven. Negen seizoenen lang keek men naar FBI-agent Fox Mulder en zijn collega Dana Scully. Waar Mulder heilig gelooft in buitenaards leven en zijn leven wijdt aan het zoeken naar ‘de waarheid’, kreeg Scully de opdracht om rationale, wetenschappelijke verklaringen te vinden voor alle onverklaarbare zaken. Week na week werd geworsteld met superieuren, kwamen de twee een overheidssamenzwering op het spoor en moesten beide water bij de wijn doen betreft hun geloof en mening over de zogenaamde X-Files. Uiteindelijk verdween Mulder aan het einde van seizoen zeven en maakten Mulder en Scully plaats voor John Doggett en Monica Reyes. Het leek de doodsteek van de serie, want de kijkcijfers bleven duidelijk achter.

Uiteindelijk keerde Mulder terug voor de laatste afleveringen van seizoen negen, symbolisch getiteld ‘The Truth’. De cirkel leek rond al was het einde nooit definitief. Ook hielden de acteurs de deur op een kier. Dit bleek toen in 2008 de op zichzelf staande The X-Files: I Want to Believe in de bioscopen verscheen. Helaas was deze film een slap aftreksel van wat de serie ooit was. Toch deed de film het financieel redelijk en bleef de deur wederom op een kier en mochten de fans blijven hopen. Begin 2015 was dan eindelijk de kogel door de kerk: The X-Files zou terugkeren, niet als film, maar met een nieuw seizoen. Dit keer met zes aflevering beperkt van speelduur, maar meer speelruimte ten opzichte van een nieuwe film. Duchovny, Anderson en bedenker Chris Carter waren aan boord en dus begon het wachten.

Voor dit nieuwe seizoen werd geheel volgens de traditie van de eerdere seizoenen gekozen voor een combinatie van ‘monster-of-the-week’ en mythologie afleveringen. Waar de ‘monster-of-the-week’-afleveringen een duidelijk kop en staart hebben, zijn de mythologie afleveringen onderdeel van een groter geheel. Hierin worden keer op keer delen van een grote samenzwering ontdekt en moeten zowel Mulder als Scully soms grote persoonlijke offers maken. Tussen de laatste aflevering van seizoen negen en de eerste van dit seizoen zit veertien jaar en is er een hoop gebeurd in de wereld. Ook zijn de nodige steunpilaren van de oude serie gepasseerd, zoals de millenniumwisseling. Hier wordt gelukkig op een slimme manier op in gespeeld en al snel is het alsof Mulder en Scully nooit zijn weggeweest.

Toch is het al snel duidelijk dat er wat roest is opgetreden. Zo is de eerste aflevering een heerlijk weerzien voor de fans, maar doet zijn titel (My Struggle) onbedoeld toch teveel eer aan en speelt deze teveel op veilig. Voordat men de kans krijgt om zich hardop af te vragen of deze nieuwe serie dezelfde weg zou gaan bewandelen als de tweede film, slaat de serie echter keihard terug. Met Founder’s Mutation en vooral Mulder & Scully Meet the Were-monster worden twee afleveringen neergezet die niet zouden misstaan met het beste werk uit de ‘oude’ serie. De droge humor komt weer als vanouds om de hoek kijken en de fans lijken zich op te kunnen gaan maken voor wat met veel enthousiasme opeens misschien wel het beste seizoen ooit kan worden.

Helaas is dat niet het geval. Home Again voldoet nog aan de verwachtingen, maar Babylon laat een duidelijk verval zien. Helaas is het geen incident richting een klapper van een slot, want My Struggle II, die samen met de eerste aflevering van dit seizoen de mythologie lijn eer aan moet doen, slaagt daar juist niet in. Maar in tegenstelling tot wat we bij de oudere seizoenen vaak zagen, zijn de twee mythologie afleveringen hier de zwakke broeder. Daarnaast laat deze laatste aflevering ons achter met een open einde waar je u tegen zegt. Het is een einde waar een serie, waarbij je een half jaar moeten wachten tot een vervolg, net mee weg komt, maar dat ligt hier toch anders. De deuren staan namelijk weer op een kier en niks is zeker. En dat maakt het einde hier behoorlijk wrang.

Extra’s:
∙ Deleted scenes (5:21)
∙ 43:45 – The Making of a Struggle (53:35) Een vijfdelige special over de totstandkoming van deze event series.
∙ Season X (23:16) 13 korte specials die zowel naar dit seizoen kijken als terugblikken op het verleden.
Gag reel (9:38) De welbekende bloopercompilatie.
∙ Monster of the Week: A recap of the Wildest and Scariest of the original series (10:54) Aan de hand van presentator Kumail Nunjiani, vooral leuk voor de echte fans.
∙ The X-Files: Green production (2:44) Korte special over de milieubewustheid waarmee dit seizoen tot stand kwam.
∙ Short film – Grace (9:36) Een leuke korte film van script coördinator Karen Nielsen.
∙ Audiocommentaar bij:
– Founder’s Mutation van Chris Cartes en James Wong.
– Mulder and Scully meet the Were-monster van David Duchovny, Gillian Anderson, Kumail Nunjiani en Darin Morgan.
– My Struggle II van Chris Carter en Gabe Rotter.

The X-Files Event Series is een heerlijk weerzien met Mulder en Scully, al is de kwaliteit van de afleveringen helaas weinig constant te noemen. Vooral de kop en staart van dit seizoen blijken de zwakke broeders, al zien we met Mulder & Scully Meet the Were-monster ook een van de allerbeste afleveringen die de serie ooit heeft gekend. Het gigantische open einde en de kennis dat een topaflevering blijkbaar nog mogelijk is jaren na het hoogtepunt van de serie, zorgt ervoor dat dit weerzien vooral smaakt naar meer!

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 september, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer