Titans – seizoen 1

Informatie

RegieBrad Anderson, Kevin Rodney Sullivan, John Fawcett, Meera Menon, Carol Banker, Alex Kalymnios, David Frazee, Akiva Goldsman, Maja Vrvilo en Glen Winter
Jaartal2018
Releasedatum10-2019
Speelduur478 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastBrenton Thwaites, Anna Diop, Teagon Croft, Ryan Potter, Curran Walters, Conor Leslie en Andi Hubick

Rachel Roth, een onrustige tiener die wordt achtervolgd door duistere visioenen en krachten, vlucht uit haar huis in Traverse City, Michigan, wanneer haar leven wordt bedreigd door een mysterieuze indringer. Eenmaal aangekomen in Detroit valt ze onder de beschermende vleugels van privédetective Dick Grayson, die bijklust als de gevaarlijke burgerwacht Robin, die nu onafhankelijk is van zijn langdurige samenwerking met Batman in Gotham. Ondertussen, aan de andere kant van de wereld, ontwaakt de mysterieuze Kory Anders onaangedaan in een autowrak na een ongeluk zonder enige herinnering van haar identiteit. Ze volgt aanwijzingen die haar naar de Russische nachtclubeigenaar Konstantin Kovar leiden, die ze kennelijk heeft verraden in de zoektocht naar een specifiek meisje genaamd.. Rachel Roth. Dick en Kory raken verwikkeld in een samenzwering die de hel naar aarde zou kunnen brengen. Onderweg worden ze vergezeld door heethoofd Starfire en de aandoenlijke Beast Boy, en vormen ze een team van helden.

De laatste jaren gaat de strijd tussen DC en Marvel voornamelijk over de filmfranchise van beide studio’s, terwijl de televisieafdeling van beide partijen ook al talloze series op de markt heeft gebracht. Vanzelfsprekend is ook hier grote verdeeldheid te bespeuren en hebben zowel Marvel als DC een aardige fanbase opgebouwd met hun tv-shows. DC-series van losstaande karakters zoals Arrow en The Flash zijn erg succesvol en worden over het algemeen prima ontvangen. Daarnaast zijn er ook al wat shows uitgebracht met een meer uitgebreide constructie van karakters zoals Gotham en Legends of Tomorrow. Titans is één van de nieuwste DC toevoegingen voor het “kleine” scherm. Net als vele voorgangers is ook Titans een wat duistere en gruizige serie, die vrij anders is dan het geanimeerde Teen Titans, waar de show op gebaseerd is. Showrunner Greg Walker en producers Akiva Goldsman, Geoff Johns en Greg Berlanti hebben er zeer goed aan gedaan om het meer duistere voornemen te omarmen en een frisse benadering te geven aan de tot op heden onderbelichte personages uit de DC stal.

De serie begint met de introductie van Raven, een paarsharig tienermeisje met ongelofelijk en eveneens verschrikkelijke krachten. Het wordt al vrij snel duidelijk dat zij de centrale spil van Titans is en dat alles vanuit haar perspectief zal worden gedefinieerd, haar reis en bijhorende duisternis. Ze vindt in Robin een mentor, iemand die niet noodzakelijkerwijs een gelijkwaardige ervaring heeft, maar één wiens eigen ervaringen een gedeelde visie op de wereld hebben gecreëerd. Een gedeelde plek in deze wereld en vooral het verlangen om eruit te ontsnappen. De karakters zijn zorgvuldig overwogen en geconstrueerd. Ze worden prima vertolkt door Teagan Croft (Rachel Roth / Raven) en Brenton Thwaites (Dick Grayson / Robin), die zorgvuldig omgaan met het uiterlijk en de aankleding van het karakter. Ze graven diep in hun karakters en helpen hierbij om Titans als geheel vorm te geven. Er wordt ook genoeg aandacht gespendeerd aan andere personages. Starfire en Beast Boy zijn interessante metgezellen die elk een ander perspectief en dynamiek toevoegen.

Titans’ eerste seizoen bestaat uit 11 afleveringen. Het grootste punt van irritatie van eerdere DC series was vooral dat deze te veel afleveringen bevatte en daardoor overbelast werd met irrelevante zijplotjes en verhaallijnen. Titans heeft er de helft minder wat het geheel een stuk meer vaart geeft. Desondanks worden er ook hier weer diverse karakters, vooral slechteriken, geïntroduceerd en vervolgens na korte tijd weer volledig van de radar verdwijnen. Het zijn vooral de eerder genoemde karakters waar het om draait en die zich goed weten te ontwikkelen. Het is wel verfrissend om te zien dat er een wat vreemdere kant van het DC universum wordt omarmd, met onder meer demonen uit andere dimensies en personages van buitenaardse komaf. De serie bevat sporadische momentjes met luchtige humor, maar is het over algemeen duister en grimmig.

Extra’s: Naast de elf afleveringen van dit seizoen, zijn er de nodige korte bonusfeatures aan de dvd release toegevoegd.
• Raven and Robin: Dark Rebirth (08:08) Een blik op de donkere tonen en thema’s van dit seizoen en de focus op Rachel en Dick.
• Hawk and Dove Origin Story (02:35) Een korte blik in de personages en de acteurs die ze uitbeelden.
• Igniting Starfire (02:15) Een discussie over het personage dat wordt beschreven als Starman.
• Becoming Beast Boy (02:01) Een korte blik op het personage van acteur Ryan Potter.
• Conjuring Raven (02:22) Uitdieping van Rachel’s karakter, zowel haar achtergrond, haar kracht als haar relatie met Dick Grayson.
• Meet the Doom Patrol (02:15) Een zeer korte introductie van het allereerste live-action optreden van Doom Patrol.
• The New Robin (02:17) Een snelle blik op Jason Todd, die halverwege het seizoen zijn entree maakt.
• From Page to Screen (02:32) Wederom een zeer korte blik op het aanpassen van het originele bronmateriaal naar televisie.
• The One and Only Wonder Girl (02:13) Een blik op de positie van Wonder Girl in de originele strips en haar moment in de serie.
• The Redemption of Robin (02:29) Deze extra feature onderzoekt de rol van Dick Grayson als Robin in de show, met de nadruk op zijn voorgaande rol als partner van Batman.
• Team Titan (02:25) De structuur van de serie, toekomstplannen en het samenvoegen van karakter en genre.
• What Does It Mean to Be Cast as Starfire? (01:53) Actrice Anna Diop deelt haar gedachten over haar rol als Starfire.
• Anna Diop Having Fun with Teagan Croft (03:10) Croft valt binnen tijdens het interview met Anna Diop.

Titans – seizoen 1 is een vermakelijke en duistere DC serie met een goede uitdieping van de karakters en uitstekende prestaties van de prominente cast. De show is behoorlijk grimmig en gewelddadig in vergelijking met voorgaande DC series. Het eerste seizoen heeft een verrassend aangenaam aantal aflevering van 11 stuks, waarin het tempo relatief hoog ligt maar wel af en toe worstelt om de juiste balans te vinden. De centrale karakters, onder leiding van Robin en Raven, worden prima geïntroduceerd en uitgediept, maar zijn het vooral de slechteriken die te pas en onpas komen en gaan. Makers Akiva Goldsman, Geoff Johns en Greg Berlanti hebben goed werk geleverd met een interessante verhaallijn, prima acteerwerk en toffe visuele effecten. Titans is één van de betere DC-series van dit moment, een duistere en verfrissende met voldoende toekomstperspectief.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

11 november, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dc281e6f1f64_selected-products" products="9200000117538432" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer