Tom & Jerry: Spy Quest

Informatie

RegieSpike Brandt en Tony Cervone
Jaartal2015
Releasedatum15-07-2015
Speelduur70 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastReese Hartwig, Arnie Pantoja en Tia Carrere

In dit gloednieuwe avontuur ontmoeten we Tom & Jerry op het strand, waar zij van een groep katten in robotpakken worden gered door Jonny Quest. Hierop neemt hij hen mee naar zijn hoofdkwartier waar ook de mysterieuze Q-sphere wordt bewaakt, een uitvinden van de vader van Jonny, Dr. Benton Quest. Deze Q-sphere is een apparaat dat in staat zou moeten zijn om alle energieprobleem in de wereld op te lossen. Als Tom midden in de nacht honger krijgt en de deur van de keuken open laat staan gaat het mis, want laat dat nou net de plaats zijn waar de Q-sphere bewaard wordt. De mysterieuze katten zijn er razendsnel bij en stelen de Q-sphere om daarnaast ook Dr. Benton Quest te ontvoeren. Nu is het aan ’s werelds beroemdste kat en muis om samen met Jonny Quest zo snel mogelijk de Q-sphere en dr. Quest uit de handen van dr. Zin te redden, het meesterbrein dat de mysterieuze katten aanstuurt en de aartsvijand van de familie Quest.

Tom & Jerry, wie is er niet groot mee geworden? De capriolen die deze twee tekenfilmfiguren uithalen zijn altijd komisch, maar vooral ook sadistisch. De twee karakters uit de stal van Hanna-Barbera waren voor het eerste te zien in 1940, toen de korte animatiefilmpjes waarin zij elkaar het leven zuur maakten nog in de bioscoop werden gedraaid voor een hoofdfilm. Het is iets dat Hanna-Barbera geen windeieren heeft gelegd, want maar liefst zeven filmpjes gingen er met een Oscar voor Beste Korte Animatiefilm vandoor. Anno 2015 zijn de sadistische kat en muis niet meer weg te denken uit de animatiewereld en nog steeds komen er animatiefilms uit van dit duo. Dat pakt niet altijd even goed uit, zo mislukt een film uit 1992 volledig door de te gelikte animatie en het feit dat het duo opeens kon praten. Gelukkig kozen de makers ervoor om de animatie lekker ouderwets te houden en houdt het duo zijn mond dicht.

Tom & Jerry: Spy Quest bevat ook nog een ander figuur uit de stal van Hanna-Barbera, namelijk Jonny Quest. De tekenfilm van Jonny Quest was midden jaren 60 te zien en ging over een jongen die allerlei sciencefiction avonturen beleefde. Zo op het eerste gezicht is dat natuurlijk dan een vreemde combinatie. Zo beleven Tom & Jerry natuurlijk wel avonturen, maar tappen ze qua genre uit een totaal ander vaatje. Toch is het combineren van figuurtjes op zich niet vreemd bij de Hanna-Barbera, zo kwamen The Flintstones en The Jetsons al eens samen voor een knotsgek avontuur. Tom & Jerry lijken zich niet heel erg op hun gemak te voelen met deze combinatie, die overigens een hoog Scooby Doo niveau heeft. Als vervolgens ook Droopy nog even voorbij komt en ook hij niet uit de verf komt, kan je wel stellen dat deze iconische tekenfilmfiguren een betere film hadden verdiend.

Afgezien dat Tom & Jerry dus niet zo goed bij Johnny Quest past, zijn er ook positieve dingen te melden. Zo bevat dit avontuur een aantal erg geslaagde sadistische grappen. Zo houdt Jerry een gasbrander onder Tom’s staart, waarop deze natuurlijk in de brand vliegt. Maar als Tom, bij een poging dit brandje te blussen, zijn staart in een kom met groene vloeistof doopt ziet hij even over het hoofd dat het een nogal explosieve combinatie is. Helaas moet we toch concluderen dat de film te weinig van dit soort grappen bevat. De film concentreert zich dan ook vooral op het verhaal. Iets wat misschien erg interessant is voor fans van Jonny Quest, maar voor de mensen die de film puur voor Tom & Jerry kijken zal dit toch lichtelijk een teleurstelling zijn. Dat de film niet Nederlands gesproken is komt de film overigens ook niet ten goede, de jonge kijkertjes zullen mede hierdoor helaas snel verveeld raken omdat het verhaal net iets te ingewikkeld voor ze in elkaar zit.

Extra’s: Naast de hoofdfilm zijn er een zestal Tom & Jerry-filmpjes als bonusmateriaal op de schijf te vinden. Deze ouderwetse Tom & Jerry-filmpjes hebben geen ondertiteling nodig en bieden wat dat betreft meer vermaak dan de hoofdfilm. Het is dan ook zeker aan te raden om de dvd juist voor deze filmpjes nog eens in de speler te drukken.

Tom & Jerry: Spy Quest is een bij vlagen aardige Tom & Jerry-film geworden, die dan wel zijn komische momenten kent, maar toch vooral lijdt onder een combinatie van tekenfilmfiguren die niet uit de verf komt. Deze figuren verschillen namelijk teveel van elkaar, waardoor het als geheel niet goed werkt. Wat wel goed werkt is de combinatie van de animatie met de heerlijke ouderwetse muziek. Dit zal dan ook direct een nostalgisch gevoel oproepen bij dertigers en veertigers onder ons. De dvd is prima gevuld met maar liefst zes filmpjes die in kwaliteit allesbehalve onderdoen voor de hoofdfilm, maar als geheel kunnen we niet spreken van een succes. Daarvoor bevat de hoofdfilm te weinig humor en hield deze te weinig de ware identiteit in ere van onze favoriete kat en muis.

Met dank aan Media Tornado voor het recensie-exemplaar.

16 juli, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek