Tomb Raider

Informatie

RegieRoar Uthaug
Jaartal2018
Releasedatum15-03-2018
Speelduur118 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland BV
CastAlicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu en Kristin Scott Thomas

Richard Croft verdwijnt als hij voor de kust van Japan op zoek is naar het graf van Himiko, de mythische Koningin van Yamatai. Hij wordt dood gewaand en laat zijn 15-jarige dochter achter. In de jaren die volgen leidt Lara een roekeloos leven, dat zij grotendeels doorbrengt in de boksschool. Als een oud zakenpartner van haar vader haar benaderd om de nalatenschap van haar vader veilig te stellen, krijgt ze ook toegang tot een geheime kamer. Daar vindt ze een filmpje waarin haar vader expliciet vraagt om alle papieren te verbranden die met Himiko te maken hebben. Lara slaat de waarschuwing in de wind en gaat op zoek naar haar vader waarbij ze hulp krijgt van Lu Ren, de man die haar vader destijds hielp. De twee gaan op zoek naar het mysterieuze eiland voor de kust van Japan, maar worden al snel gevangen genomen door de kwaadaardige Mathias Vogel, Hij heeft zijn leven gewijd aan het vinden van het graf van Himiko. In een poging om dit te voorkomen doet Lara een schokkende ontdekking.

In 1996 zag de eerste videogames rondom de rondborstige Tomb Raider het levenslicht. Door het succes verschenen er meerdere vervolgen en uiteindelijk kwam het zelfs tot twee bioscoopfilms, waarvoor niemand minder dan Angelina Jolie in de rol kroop van de vrouwelijke avonturier. Toch viel de tweede film dusdanig tegen dat het daarna vrij stil werd rond Lara Croft. Na een succesvolle revival in de gamewereld is daar nu ook een reboot in de filmwereld. In de hoofdrol zien we dit keer Alicia Vikander, wiens aanstelling direct leidde tot felle kritieken bij de fans. Vikander heeft dan ook een tamelijk onschuldige uitstraling, is natuurlijk nog erg jong en mist de toch wel met flink wat pixels aangezette voorgevel van Lara Croft. Het is kortzichtigheid ten top natuurlijk, want als het op acteerprestaties aankomt is Vikander een meer dan prima actrice. Ze zet dan ook weliswaar een andere, maar wel een erg goede Croft neer, waarbij het de makers goed is gelukt om qua sfeer erg goed in de buurt te komen van de videogames.

Na een korte introductie belandt Lara al snel op het mysterieuze eiland dat zich voor de kust van Japan bevindt. Ze is daar niet alleen om het graf van Himiko te vinden, maar ook om uit te zoeken wat er werkelijk met haar vader is gebeurd. Voor ze zover komt wordt ze gevangen genomen door Mathias Vogel, gespeeld door Walton Goggins. Helaas mist Goggins hierbij de benodigde uitstraling, wat behoorlijk afbreuk doet aan zijn geloofwaardigheid als schurk. Als uiteindelijk de graftombe van Himiko wordt bereikt, moeten er eerst nog vele puzzels worden opgelost. Dit zorgt voor een hoog amusementsgehalte, waarbij je je geen seconde zal vervelen. Wat hierbij ook helpt is dat de makers het tempo hoog weten te houden, waarbij je werkelijk wordt ondergedompeld in de actie en het avontuur. De film doet op dit vlak wat denken aan de Indiana Jones-films, en dan Indiana Jones and the Temple of Doom, hoewel dit niveau nergens wordt gehaald.

Toch is de film zeer vermakelijk, waarbij alles er gelikt uit met prima effecten en indrukwekkend stuntwerk. Vooral de scène waarbij de boot voor de kust van het mysterieuze eiland van Japan vergaat ziet er erg spectaculair uit. Natuurlijk is de scène grotendeels uit de computer komen rollen, maar dat de intense rit goed overkomt zegt gelijk genoeg over de kwaliteit hiervan. Het is direct de enige scène in de film waarbij het 3D-effect zijn meerwaarde heeft, waarbij we opnieuw onze vraagtekens moeten zetten bij het gebruik hiervan. Wel is het jammer dat het verloop van de film vrij voorspelbaar is. Dit geldt overigens niet alleen voor de groots bedoelde twist, maar bijvoorbeeld ook voor schrikeffecten die hun uitwerking toch wat missen. Toch is deze nieuwe Tomb Raider een prima avonturenfilm die eigenlijk precies doet wat je ervan verwacht; niet meer, maar zeker ook niet minder.

Tomb Raider heeft een hoog tempo en is daardoor een avonturenfilm waarbij de amusementswaarde hoog ligt. Daarnaast is Alica Vikander een Lara Croft die de nodige (acteer)kwaliteit met zich meebrengt. Hierbij blijkt dat de beroemde voorgevel zeker geen must is, al zullen de puristen uit gameland hier wellicht anders over denken. Wel hadden de makers iets meer aandacht moeten besteden aan de casting van de schurkenrol. Walton Goggins is namelijk behoorlijk ongeloofwaardig als Mathias Vogel. Deze Tomb Raider is zeker geen meesterwerk, maar wie naar de bioscoop gaat voor een portie goed vermaak zal zeker niet bedrogen uitkomen. Zo bevat de film prima effecten, veel actie en een onderhoudend verhaal waardoor de krappe twee uur voorbij vliegt voordat je er erg in hebt!

16 maart, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5aab76510a802_selected-products" products="9200000087662690,9200000087660322,9200000036469179,1002004006955049,9200000015316386" name="Tomb Raider" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek