Top Gun – 2 Movie Collection

Informatie

RegieTony Scott | Joseph Kosinski
Jaartal1986 | 2022
Releasedatum04-11-2022
Speelduur110 | 130 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastTom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards en Tom Skerritt | Tom Cruise, Val Kilmer, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell en Ed Harris

Van een jonge roekeloze piloot bij de Amerikaanse marine tot een oude rot in het vak; Pete ‘Maverick’ Mitchell heeft het allemaal meegemaakt. Zie in de eerste film hoe Maverick promoveert tot ‘Top Gun’, waar hij leert wat er nodig is om tot de elite van de Amerikaanse marine te behoren. Dit terwijl hij strijdt tegen de coole eersteklas piloot ‘Iceman’ om de positie van beste pilotenkoppel. In het vervolg zien we hoe hij nog altijd de grens zoekt en daarnaast promoties ontwijkt om ook na zesendertig jaar dienst te kunnen blijven vliegen. Dat krijgt een nieuwe dimensen als hij op een dag wordt opgeroepen om zelf een nieuwe lichting Top Gun-piloten te trainen voor een speciale missie. Onder de piloten is ook Luitenant Bradley ‘Rooster’ Bradsaw, de zoon van Mavericks overleden vriend Luitenant-Officier Air Nick ‘Goose’ Bradshaw. Als Maverick de piloten ontmoet wordt hij wat koeltjes ontvangen en lijken de jonge honden vooral aandacht te hebben voor elkaar, maar als de training begint verdwijnt hun scepsis al snel en beginnen ze zijn talent voor luchtgevechten te waarderen.

Vanaf de openingssequentie met verbluffende echte beelden van opstijgende en landende F-14’s tot de kenmerkende lage zonneachtergrond van regisseur Tony Scott, de introductie van Cruise’s carrièrebepalende rol Maverick,, maar bovenal ongeëvenaarde straaljager porno van de bovenste plank. Top Gun is misschien wel de meest decenniumbepalende film! De film belichaamd alles uit de jaren tachtig: drang naar snelheid, een succesvolle soundtrack met een pure 80’s vibe, gedenkwaardige personages met citeerbare momenten en vooral eersteklas actie. Maar dat deze introductie tijdloos is blijkt wel uit het feit dat men in het vervolg deze hele sequentie shot voor shot nog eens overdoet. Sommige dingen zijn niet stuk te krijgen en dat valt zeker ook te zeggen over Tom Cruise. Een van de belangrijke quotes die Cruise tijdens de promotietour voor de late sequel liet optekenen was: “I make movies for the big screen”, en wie de film heeft gezien zal direct kunnen begrijpen waarom.

De eerste film zit vol met indrukwekkende luchtstunts en fotografie, snelle actie en regie van Tony Scott en sympathieke maar stereotiepe karakters, dat de film eigenlijk al zijn aanwezige tekortkomingen overwint. En in plaats van alles op zijn kop te zetten, doet Joseph Kosinski alles in het vervolg nog eens dunnetjes over. Het lijkt bijna of de tijd even stil heeft gestaan. Maar het opvallende is dat hij het origineel nog eens wist te overtreffen. Dit is natuurlijk vooral te danken aan Tom Cruise, met wie Kosinski eerder samenwerkte voor Oblivion. Hij ging er prat op alle werkelijk waanzinnige scènes echt in de lucht zouden worden opgenomen. En dus is zoveel mogelijk van wat we te zien krijgen echt, en dus zitten Cruise en zijn collega-castleden allen écht in de vliegmonsters. Om dit mogelijk te maken ontwierp Cruise een unieke bootcamp voor de acteurs, die drie maanden lang een uitgebreide training doorliepen waarbij ze niet alleen les kregen in het vliegen zelf, maar ook les kregen betreft belichting, cinematografie en editing. Al met al een echte once-in-a-lifetime ervaring voor alle betrokkenen.

En nu vind je beide films in een box. Aan de ene kant een film die de jaren 80 ademt, een actieklassieker gericht op entertainment en aan de andere kant een film die we niet anders kunnen bestempelen als gewoonweg een van dé films van het jaar!

Extra’s: Op de dubbele Blu-ray release wordt je flink verwend met het bonusmateriaal dat beide individuele discs met zich meebrengen.

BONUSMATERIAAL TOP GUN:
· The Legacy of Top Gun
(05:39) Jerry Bruckheimer, Tom Cruise en regisseur van de aanstaande sequel “Maverick” Joseph Kosinski en de cast van die film bespreken de impact en nalatenschap van het origineel, evenals de stijl en favoriete scènes.
· On Your Six – Thirty Years of Top Gun (30:11) Een vijfdelige feature die terugkijkt op dertig jaar Top Gun:
– Looking Back (07:23) Tom Cruise bespreekt zijn levenslange liefde voor acteren en luchtvaart. Deze extra omvat ook Bruckheimer en Cruise die de geschiedenis van de productie bespreken, en het werk en de stijl van Tony Scott.
– America’s Best (05:27) De betrokkenheid van het Amerikaanse leger bij de productie en de casting van Anthony Edwards, Meg Ryan, Kelly McGillis en Val Kilmer.
– Into the Danger Zone (07:30) Verkenning van de onvergetelijke soundtrack en muziekscore van de film, Cruise’s motorrijkunsten, acteurstraining en het fixeren van de camera’s op de straaljagers voor het filmen van de belangrijke luchtscènes.
– Going Ballistic (03:52) Cruise en Bruckheimer halen herinneringen op over het maken van de film, aan boord van een vliegdekschip.
– Narrow Targets and the Future (05:39) Aandacht voor het succes van de film, de invloed van de muziek, de stijl van die tijdsperiode en de terughoudendheid van Cruise voor een vervolg.
· Danger Zone: The Making of Top Gun (02:27:42) Een documentaire van maar liefst 2,5 uur verdeeld over 6 hoofstukken voor de echte liefhebbers van Top Gun. Met talloze interviews van de cast en crew, inclusief wijlen Tony Scott, maar ook van scenarioschrijver Jim Cash. Een completer overzicht dan dit gaat er niet komen, met veel eerbiedig retrospectief en waardering voor de technische durf en het enorme succes van de film.
· Tom Cruise interviews (06:42) Een reeks interviews met hoofdrolspeler Tom Cruise.
· Best of the Best: Inside the Real Top Gun (28:46) Eveneens een hoogstaande documentaire, maar dan met inzicht en de geschiedenis van de echte pilotenopleiding van Amerika.
· Behind-the-Scenes Featurette (05:30) Clips uit de film gemixed met interviews door Simpson en Bruckheimer.
· Survival Training Featurette (07:30) Een korte special over de training die de acteurs moesten ondergaan voor hun eigen veiligheid.
· Vintage Gallery – Music Videos (16:17) Een viertal muziekvideos behorende bij nummers van de soundtrack van de film; Berlin “Take My Breath Away (04:13), Kenny Loggins “Danger Zone” (03:48), Loverboy “Heaven In Your Eyes” (04:05) en Harold Faltermeyer and Steve Stevens “Top Gun Anthem” (04:10)
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door de filmmakers en luchtvaartexperts.

BONUSMATERIAAL TOP GUN: MAVERICK

· Cleared for Take Off (09:15) Een featurette met de focus op de bizarre door Tom Cruise bedachte bootcamp en verdere training van de acteurs om uiteindelijk zelf een F-18 te kunnen besturen.
· Breaking New Ground – Filming Top Gun: Maverick (07:56) Een blik op het complexe gehalte van de filmopnames, waarbij je als kijker er nog maar eens op wordt gewezen wat erbij is komen kijken om alles echt te doen.
· A Love Letter to Aviation (04:48) Een feature waarin Cruise zijn passie uitspreekt voor de luchtvaart en de P-51 sequenties.
· Forging the Darkstar (07:31) Een blik op de Darkstar, het hypersonische vliegtuig uit de opening van de film. Men gaat dieper in op het ontwerp en de opnames bij China Lake.
· Music Videos (06:29) De videoclips voor “Hold My Hand” van Lady Gaga en “I Ain’t Worried” van Onerepublic.

Top Gun – 2 Movie Collection zorgt voor een dubbele adrenaline rush zoals eigenlijk alleen Tom Cruise ons die kan voorschotelen. Waar de eerste film al mindblowing luchtstunts voorschotelde, doet de tweede film daar nog een schepje bovenop door écht alles voor je neus te laten gebeuren. Dit zonder dat er van alles tot leven wordt gewekt met behulp van een met flink wat terabytes voorziene computer. De twee films kennen handenvol aan paralellen en waar de eerste film echt de jaren 80 belichaamd, doet de tweede film echt precies wat nodig is om de film helemaal van nu te maken. Visueel gezien is de film indrukwekkend op zijn minst en de opbouw richting de finale is ijzersterk, om daar met de climax nog een schepje bovenop te doen. Of het allemaal realistisch is kan je je afvragen, maar feit is wel dat je gewoonweg tweemaal op het puntje van je stoel zit. Dompel je lekker onder met de 80’s klassieker en de moderne klassieker en ondanks dat het eigenlijk films zijn ‘for the big screen’, iets wat Cruise zo’n beetje van de daken heeft geschreeuwd, is het ook zeker heerlijk demomateriaal om uit je thuisbioscoop te laten knallen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

27 november, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer