Top Gun 4K

Informatie

RegieTony Scott
Jaartal1986
Releasedatum01-07-2020
Speelduur109 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastTom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, John Stockwell en Barry Tubb

Luitenant Pete “Maverick” Mitchell is een jonge roekeloze piloot bij de Amerikaanse marine. Wanneer hij een aanvaring krijgt met een paar MiG’s boven de Perzische Golf, raakt zijn wingman Cougar in paniek maar weet Maverick hem er doorheen te slepen en hun veilig te laten landen op het vliegdekschip. Cougar trekt hierop zijn conclusies en besluit zijn ‘wings’ in te leveren. Maverick promoveert samen met piloot Nick “Goose” Bradshaw naar “Top Gun”, de ‘Fighter Weapons School’ van het marine korps. Vol trots aangekomen strijden Maverick en Goose om de roemruchte positie van beste pilotenkoppel, voornamelijk tegen de coole eersteklas piloot Iceman. Onder leiding van geharde veteraanpiloten Viper en Jester, leren Maverick en de rest wat er nodig is om tot de elite van de Amerikaanse marine te behoren. Maverick krijgt ook nog te maken met andere kwesties, zoals de geschiedenis van zijn vader, die eveneens een piloot was, zijn soms onbezonnen acties in de lucht en een ontluikende romance met één van zijn instructeurs, Charlie.

Vanaf de openingssequentie met verbluffende echte beelden van opstijgende en landende F-14’s tot de kenmerkende lage zonneachtergrond van regisseur Tony Scott, de introductie van Cruise’s carrièrebepalende rol Maverick en de übermacho onderonsjes met Val Kilmer, maar bovenal ongeëvenaarde straaljager porno van de bovenste plank. Top Gun is misschien wel de meest decenniumbepalende film! De film belichaamd alles uit de jaren tachtig: drang naar snelheid, een succesvolle soundtrack met een pure 80’s vibe, gedenkwaardige personages met citeerbare momenten en vooral eersteklas actie. Alles komt samen in dit perfect gebrekkige Cruise festijn, en vormde niet alleen het kader voor veel van de films die hij sindsdien maakte, maar ook voor talloze imitaties. De boze baas die iedereen afzeikt, de verwaande beginner die de regels negeert, de rivaal waar je uiteindelijk sympathie voor krijgt en de vrouwelijke tegenspeelster die zogenaamd niet onder de indruk is. Tegenwoordig kom je met dergelijke clichématige trucjes niet meer weg, evenals de cheesy dialogen, maar in 1986 waren dit de perfecte ingrediënten voor een iconische film.

Top Gun zit zo vol met indrukwekkende luchtstunts en fotografie, snelle actie en regie van Tony Scott en sympathieke maar stereotiepe karakters, dat de film eigenlijk al zijn aanwezige tekortkomingen overwint. Geproduceerd door het uitstekende duo Jerry Bruckheimer en Don Simpson, die ons een aantal van de tofste actiefilms uit de jaren 90 bezorgde (Bad Boys, The Rock). Top Gun dreef zowel de producenten als hoofdrolspeler Cruise tot grote hoogten, en maakte tevens de weg vrij voor regisseur Tony Scott om uit de schaduw van zijn succesvolle broer Ridley te stappen. Terwijl de kwaliteit van de vliegmanoeuvres en gevechtssequenties voor zich spreken, is het ook de fantastische cast die de film ver boven de middelmaat doet uitstijgen. Hoewel ieder personage en hun motivatie zijn afgeleid van prototypische karikaturen van dergelijke individuen, is de manier waarop de acteur met het materiaal omgaat, om nog maar te zwijgen van het juiste dosis charisma, de drijvende kracht achter het succes van Top Gun.

In misschien wel zijn beroemdste rol, na Ethan Hunt, portretteert Tom Cruise echt de bijnaam van zijn personage, Maverick, een stoere badboy aan de oppervlakte, maar onzeker van binnenuit. Hij verlegt de grenzen van ‘vliegen’ en riskeert het allemaal voor zijn eigen glorie, maar leert gaandeweg van zijn fouten. Viper (Tom Skerritt) is zijn mentor/vaderfiguur en een nuchtere teamspeler die de beste is geworden door juist het tegenovergestelde te doen van Maverick. Halverwege de film is het gedrag van Maverick nog amper te verdragen, maar dit vooropgezette plan van Scott blijkt toch enorm goed te werken voor het verhaal. Maverick wordt omringd door anderen die hem willen helpen op zijn reis naar zelfverbetering. Top Gun bevat naast een goed geschreven script en vermakelijk verhaal ook een zeer waardige cast. Kelly McGillis beleefde net als Cruise haar grote doorbraak, in haar rol als love interest Charlie. Anthony Edwards als Goose is exact de juiste sidekick die nodig is voor de komische noot. Ook Val Kilmer brak door in zijn stoere rol van Maverick’s rivaal Iceman. Maar het is vooral een op en top Cruise-film, over een jonge hotshot die zijn naam wil waarmaken maar bijna bezwijkt door zijn opgeblazen ego, een type waar Cruise altijd het meest geschikt voor is.

Extra’s: Naast dat de 4K release ook een Blu-ray disc bevat, is er flink wat kwalitatief hoogstaand bonusmateriaal aanwezig.
· The Legacy of Top Gun (05:39) Jerry Bruckheimer, Tom Cruise en regisseur van de aanstaande sequel “Maverick” Joseph Kosinski en de cast van die film bespreken de impact en nalatenschap van het origineel, evenals de stijl en favoriete scènes.
· On Your Six – Thirty Years of Top Gun (30:11) Een vijfdelige feature die terugkijkt op dertig jaar Top Gun:
– Looking Back (07:23) Tom Cruise bespreekt zijn levenslange liefde voor acteren en luchtvaart. Deze extra omvat ook Bruckheimer en Cruise die de geschiedenis van de productie bespreken, en het werk en de stijl van Tony Scott.
– America’s Best (05:27) De betrokkenheid van het Amerikaanse leger bij de productie en de casting van Anthony Edwards, Meg Ryan, Kelly McGillis en Val Kilmer.
– Into the Danger Zone (07:30) Verkenning van de onvergetelijke soundtrack en muziekscore van de film, Cruise’s motorrijkunsten, acteurstraining en het fixeren van de camera’s op de straaljagers voor het filmen van de belangrijke luchtscènes.
– Going Ballistic (03:52) Cruise en Bruckheimer halen herinneringen op over het maken van de film, aan boord van een vliegdekschip.
– Narrow Targets and the Future (05:39) Aandacht voor het succes van de film, de invloed van de muziek, de stijl van die tijdsperiode en de terughoudendheid van Cruise voor een vervolg.
· Danger Zone: The Making of Top Gun (02:27:42) Een documentaire van maar liefst 2,5 uur verdeeld over 6 hoofstukken voor de echte liefhebbers van Top Gun. Met talloze interviews van de cast en crew, inclusief wijlen Tony Scott, maar ook van scenarioschrijver Jim Cash. Een completer overzicht dan dit gaat er niet komen, met veel eerbiedig retrospectief en waardering voor de technische durf en het enorme succes van de film.
· Tom Cruise interviews (06:42) Een reeks interviews met hoofdrolspeler Tom Cruise.
· Best of the Best: Inside the Real Top Gun (28:46) Eveneens een hoogstaande documentaire, maar dan met inzicht en de geschiedenis van de echte pilotenopleiding van Amerika.
· Behind-the-Scenes Featurette (05:30) Clips uit de film gemixed met interviews door Simpson en Bruckheimer.
· Survival Training Featurette (07:30) Een korte special over de training die de acteurs moesten ondergaan voor hun eigen veiligheid.
· Vintage Gallery – Music Videos (16:17) Een viertal muziekvideos behorende bij nummers van de soundtrack van de film; Berlin “Take My Breath Away (04:13), Kenny Loggins “Danger Zone” (03:48), Loverboy “Heaven In Your Eyes” (04:05) en Harold Faltermeyer and Steve Stevens “Top Gun Anthem” (04:10)
· Audiocommentaar: Een commentaartrack verzorgd door de filmmakers en luchtvaartexperts.

Top Gun 4K is een memorabele film van bijna 35 jaar oud die de jaren 80 in termen van actiefilms definieert. De film, naar verluidt gemaakt met een budget van rond de 14 miljoen dollar, werd een kassucces voor Paramount en leverde meer dan 350 miljoen dollar wereldwijd op. Destijds een ongelooflijke omzet voor een actiefilm. De film lanceerde ook de carrières voor veel acteurs, waaronder Val Kilmer, Meg Ryan en Tim Robbins. Voor Tony Scott was dit nog maar zijn tweede regieproject, en hij zou hierna nog vele andere gedenkwaardige films maken, tot aan zijn tragische zelfmoord in 2012. Maar bovenal was het Top Gun dat van de jonge acteur Tom Cruise een begrip maakte in Hollywood. Top Gun is misschien niet meer opgewassen tegen het moderne en meer kritische publiek, dat enige moeite kan hebben met het volkomen clichématige script en verhaal, maar het is nog steeds een spectaculaire jaren 80 klassieker die al meer dan drie decennia standhoudt. Met een hopelijk waardig vervolg op komst en deze fantastische 4K Ultra HD Blu-ray heruitgave, is er geen betere reden om Top Gun te herbeleven.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer