Toy Story 4

Informatie

RegieJosh Cooley
Jaartal2019
Releasedatum26-06-2019
Speelduur100 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastTom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Joan Cusack, Blake Clark, Wallace Shawn, John Ratzenberger en Keanu Reeves | Huub Dikstaal, Jan Elbertse, Monique van de Ven, Arjan Ederveen en Edwin Jonker

Het is twee jaar nadat Andy zijn speelgoed aan Bonnie schonk. Woody en het andere speelgoed zijn gelukkig met hun nieuwe leven, maar Woody moet eraan wennen dat hij niet altijd de favoriet is. Ook is hij bezorgd over Bonnie, omdat ze naar de kleuterschool gaat. Hij sluipt mee in haar rugzak en helpt haar zonder dat ze het weet om van weggegooid materiaal een nieuwe vriend te maken; Forky. Forky wordt al snel het favoriete speeltje van Bonnie, maar hij is er zelf van overtuigd dat hij voorbestemd is als afval en niet als speelgoed. Als Bonnie en haar ouders op vakantie gaan, springt Forky uit het raam van de auto. Woody achtervolgt hem, vastbesloten om hem terug te brengen naar Bonnie. Deze onverwachte omweg leidt niet alleen tot een groots avontuur, maar herenigt Woody ook met een oude vriendin.

In een interview uit 2010 verklaarde Lee Unkrich, (co)regisseur van Toy Story 2 en 3, dat Pixar geen vierde film in de planning had. Toch zwollen de geruchten in de jaren die volgden aan, tot het moment dat eind 2014 Toy Story 4 officieel werd aangekondigd. Voor mensen die bekend zijn met de eerste drie films was het misschien goed nieuws, maar vooral toch ook een verrassing; het verhaal rond Andy en zijn speelgoed was in Toy Story 3 namelijk op een prachtige wijze voltooid. De grote vraag vooraf was dan ook waar deze film over zou moeten gaan. Het antwoord werd gevonden door een creatief schrijverskoppel dat niet alleen op een geslaagde manier een gemis uit eerdere vervolgen een positieve wending weten te geven, maar ook een nieuw personage weten te introduceren dat gek genoeg prima past in de revolutie van de films en de ingeslagen wegen.

Aan het begin van de film keren we even terug naar Andy´s kindertijd. Een slimme zet, want dit zal menig kijker gelijk meenemen naar de sfeer van de eerdere films. We zien hoe speelgoedauto R.C. dreigt te worden meegesleurd in een stormvloed, waarop Woody een reddingsoperatie leidt. Echter, terwijl ze bezig zijn worden Bo Peep en wat ander speelgoed weggegeven door Molly, de jongere zus van Andy. Het geeft een goed antwoord op waar Bo Peep toch was in Toy Story 3 en dat niet alleen; ze heeft hier meer schermtijd dan haar eerdere twee verschijningen bij elkaar. Het is een verrassende keuze die zeer goed uitpakt, want in het kielzog van haar ontwikkeling sleept ze Woody met zich mee. Het andere punt dat centraal staat is de introductie van Forky, een knutselspeelgoedwerkje van Bonnie. De ironie is dit keer dan ook dat de film dit keer niet draait om speelgoed dat vergeten wordt, maar het juist mens Andy is uit beeld verdwijnt.

En daar is eigenlijk helemaal niets mis mee, Toy Story gaat om het speelgoed en niet om zijn eigenaar. De makers hebben er dan ook verstandig aan gedaan om van Bonnie geen nieuwe Andy te maken, maar juist iets te bedenken waarvoor Woody, Buzz en al hun speelgoedvrienden weer alles op alles moeten zetten. Zo speelt de film voor een belangrijk deel af op een kleurrijke kermis en een antiekwinkel, waar poppen de scepter zwaaien die welhaast verbleken naast Lotso uit de vorige film. Natuurlijk komt het uiteindelijk allemaal wel goed, het blijft tenslotte vooral ook een kinderfilm, maar niks lijkt vanzelfsprekend. En ook het doel van speelgoed wordt zeker niet uit het oog verloren. Het is juist die formule die zorgt dat Toy Story keer op keer succes weet te boeken. Al mogen we natuurlijk ook zeker de vaste stemmencast niet vergeten, een belangrijk deel van de herkenbaarheid van de reeks.

Toy Story 4 opent een nieuwe wereld, waarin nog maar eens wordt onderstreept dat de films draaien om het speelgoed en niet om hun eigenaar. Natuurlijk was het einde van Toy Story 3 geslaagd en is die film voor velen nog steeds de beste van de reeks, toch voelt dit nieuwe vervolg zeker niet als een gekunsteld extra dat vooral gemaakt is om nog even flink te cashen. In plaats van opnieuw de focus op Woody te leggen, is Woody gewoon lekker Woody en ligt de ontwikkeling vooral bij Bo Peep en is er aandacht voor een nieuwe ster. De makers tonen zich hiermee uiterst creatief en laten vooral de kant van hun kind zijn goed zien. Het maakt ook deze Toy Story weer tot een prachtig herkenbaar verhaal voor jong en oud. Daarnaast is het slot opnieuw uiterst bevredigend en komt na het rondmaken van Andy’s verhaal in Toy Story 3, dit keer het verhaal van Woody tot een prachtig emotioneel eind.

27 juni, 2019

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d14f39eba1b1_selected-products" products="9200000113859775,9200000102388039,9200000103825707,9200000103825709,9200000103825711" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer