Trainwreck

Informatie

RegieJudd Apatow
Jaartal2015
Releasedatum06-01-2016
Speelduur125 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastAmy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, Tilda Swinton, Colin Quinn en Vanessa Bayer

Als de ouders van Amy gaan scheiden zegt haar vader dat monogamie niet realistisch is. Dit is iets dat Amy haar hele leven niet vergeet en deze zin gaat haar leven beheersen. De fles is haar grootste vriend en de onenightstands zijn niet meer bij te houden. Wanneer ze voor haar werk een interview moet doen met de uiterst saaie sportarts Aaron Conners wordt ze opslag verliefd. Het lijkt erop dat hiermee het einde van haar ongecompliceerde leventje in zicht komt en plaats maakt voor iets vasts om de zin van haar vader te ontkrachten. Als de relatie tussen Amy en Aaron echter op een aantal kleine probleempjes stuit probeert ze de relatie op alle manieren te beëindigen, maar Aaron denkt daar iets anders over.

Standiup comedian Amy Schumer staat bekend om haar banale en vooral grove grappen. Naast dat Schumer de hoofdrol vertolkt in Trainwreck zorgde ze zelf voor het script. Als je bekend bent met haar werk weet je al direct hoe laat het is. Het is humor die duidelijk valt onder de noemer ‘je moet ervan houden’. De film staat onder leiding van regisseur Judd Apatow, die met komedies als onder andere Knocked Up en 40-Year-Old Virgin toch een sterke reeks aan succesvolle komedies afleverde. Met This is 40, zijn laatste film voor Trainwreck, beging hij een misstap een misstap en het was dan ook te hopen dat Trainwreck het beter vanaf zou brengen. De geslaagde trailer stemde op dat vlak in elk geval hoopvol.

De film begint zoals je dat eigenlijk verwacht bij een film waar Amy Schumer in mee zou spelen. Met veel vloeken en tieren zien we de ene schuine onenightstand na de andere en dit zorgt ervoor dat je eigenlijk na tien minuten al schoon genoeg hebt van de film. De humor is te schuin en vooral erg onleuk. Het eerste uur van de film is dan ook een aaneenschakeling van onderbroekenlol waarbij het erop lijkt dat het woordje ‘fuck’ zoveel mogelijk gezegd moet worden. Toch zijn er ook pluspunten aan de film. Zo wordt de leukste rol neergezet door de WWE worstelaar John Cena. De brede klerenkast speelt het vriendje van Amy die absoluut niet weet hoe hij een vrouw moet behagen en daarbij leidt onder chronische overgevoeligheid. Dit leidt tot enkele leuke scènes, waarbij de bioscoopscène er met kop en schouders bovenuit steekt.

Na het eerste uur slaat de film echter compleet om en wordt het komediegenre ingewisseld voor dat van een romkom. Hierin zien we erg veel cameorollen voorbij komen van onder andere Daniel Radcliffe, Matthew Broderick en een aantal bekende basketballers. Doordat de film opeens een serieuze draai aan het geheel probeert te geven wordt hij saai en langdradig. Het doet je afvragen wat Judd Apatow bewoog om de film de monsterlijke lengte van ruim twee uur mee te geven. Zeker als Amy grote ruzie krijgt met Aaron en de relatie met haar vader en zus ook onder hoogspanning staat, duurt het allemaal veel te lang. We kunnen dan ook veilig stellen dat Trainwreck zeker een half uur te lang duurt en dat is ook direct wat de film definitief nekt.

Extra’s: De Blu-ray ontbreekt het niet aan bonusmateriaal. Zo staan er een aantal verwijderde en verlengde scènes op de schijf, al wordt bij het bekijken hiervan al vrij snel duidelijk waarom deze verwijderd of ingekort zijn. Heb je daarnaast nog zin om een kijkje te nemen op de set waarbij er versprekingen zijn van acteurs en actrices, kan je de Gag Reel bekijken.

Trainwreck is een film met twee gezichten, iets dat de film zeker geen goed doet. Het eerste uur bevat typisch Amerikaanse onderbroekenlol waarbij de kijker een hoop geschreeuw en een ware tsunami van fuck’s over zich heen krijgt. Het tweede uur slaat de film compleet om om te veranderen in een vrij langdradig romantisch drama. Wat positief is aan de film, is dat blijkt dat Amy Schumer zeer behoorlijk kan acteren. Dit in tegenstelling tot de rest van de cast, die het soms flink laat afweten en op z’n best wisselvallig is te noemen. Verwacht van Trainwreck vooral geen hilarische komedie, want helaas slaat de film de plank op dit vlak met regelmaat behoorlijk mis.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Benelux voor het recensie-exemplaar.

11 januari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek