Truth or Dare

Informatie

RegieJeff Wadlow
Jaartal2018
Releasedatum24-10-2018
Speelduur100 minuten
DistributeurUniversal Home Entertaiment Benelux,
CastLucy Hale, Tyler Posey, Nolan Gerard Funk en Sophia Taylor Ali

Olivia is een keurige student die door haar vrienden wordt overgehaald om mee te gaan naar Mexico voor de spring break. Daar aangekomen belanden ze op een feest waar Olivia de charmante Carter ontmoet. Ze praten de hele avond en aan het einde van de avond weet Carter Olivia en haar vrienden mee te krijgen naar een vervallen klooster voor een spelletje ‘truth or dare’. Het spel begint leuk, maar als Carter wordt uitgedaagd kiest hij ervoor om de waarheid te vertellen. Hij vertelt het gezelschap dat het spelletje alles behalve een grap is en dat hij hen heeft meegelokt om hun te offeren in plaats van zichzelf. Als Olivia na de avond haar dagelijkse leventje weer oppakt merkt ze al snel dat ze dingen ziet die er niet zijn en dat het spelletje gewoon doorgaat. Dan valt het eerste slachtoffer en langzaam maar zeker komen de studenten erachter dat ze het spel moeten spelen om erachter te komen hoe ze het spel moeten stoppen..

Het is een slimme verkooptruc die we vaker zien; het promoten van een film door andere successen aan te halen. Zo pronkt op de hoes van Truth or Dare vol trots ‘from the produceren of Happy Death Day and Get Out’. Het wekt vaak verwachtingen waar de film zelden aan tegemoet weet te komen. Gelukkig weet Truth or Dare enorm te vermaken. Het is zeker niets nieuws onder de zon, zo is het verhaal erg doorzichtig en speelt de film leentjebuur bij genregenoot Final Destination, maar in dit geval werkt het best goed. Natuurlijk draait de film om een stel studenten, een populaire groep slachtoffers in dit soort films. De verdere ingrediënten zijn een Amerikaanse traditie (spring break), een populair spelletje (truth or dare) en een door een entiteit bezeten fraaie locatie (een vervallen klooster). Je ziet geregeld dat er vervolgens nog een bekende regisseur of cast aan toe worden gevoegd om wat meer bekendheid te genereren, maar dat is hier dan weer net niet het geval.

Toch heeft de film hier amper onder te lijden. Zo rust de film op een moordend hoog tempo zonder onnodige dialogen en overbodige uitdiepingen van oninteressante karakters. Een lekker straight to the point horrorwerkje dus. De opening van de film wil de kijker nog wat in het ongewisse laten, maar zet wel direct de toon voor de rest van de film. We zien hoe er een meisje bij een Mexicaans pompstation arriveert voor een pakje sigaretten, om vervolgens een toevallige bezoeker met een busje aanstekervloeistof zonder pardon in brand te steken. De interesse is gewekt! De film schakelt vervolgens naar Olivia en haar vrienden. Het gezelschap vertrekt binnen tien minuten naar Mexico en al snel begint het gelazer. Wat hierbij goed werkt is dat de film niet toewerkt naar een onnodig gorefestijn. Truth or Dare is dan ook niet extreem bloederig, maar wel een film waarbij de spanning prima wordt opgevoerd. Eens te meer blijkt dat de suggestie een sterk wapen kan zijn.

Wat wel flink irriteert is de overbelichting die gebruikt wordt in bepaalde scenes. Het doet wat denken aan de bekende ‘lens flares’ van J.J. Abrams, maar nergens pakt het lekker uit. Dit wordt vroeg in de film al pijnlijk duidelijk als Olivia door haar mede-studenten wordt overgehaald om mee te gaan naar Mexico. De camera is op een manier gepositioneerd dat het zonlicht een lichtbundel creëert, maar die lichtbundel wordt zo groot dat de scène amper nog te volgen is. En ook het acteerniveau van de vrij onervaren cast ligt niet op een al te hoog niveau. Het zijn basis zaken waar zeker wat meer aandacht aan besteed had mogen worden, maar die tegelijkertijd ook weer passen bij een film als deze. Het zorgt er dan ook voor dat Truth or Dare ondanks een vrij voorspelbaar geloof gewoon erg genietbaar is en zal je je geen seconden zal vervelen. En dan is er nog het einde dat toch nog wel als een verrasing komt.

Extra’s:Op de Blu-ray is naast de bioscoopversie ook de Unrated Directors Cut terug te vinden, welke een kleine dertig seconden langer duurt dan de originele bioscoop versie. Hiernaast zijn er nog een drietal trailers van andere films en het volgende bonusmateriaal op de Blu-ray release terug te vinden.
· Game On: The Making of Truth or Dare (06:49) Een wat korte making of van de film, inclusief interviews met cast en crew.
· Directing the Deaths (04:15) Een blik op de diverse moordscènes van de film.
· Audiocommentaar: Schrijver en regisseur Jeff Wadlow en Actrice Lucy Hale voorzien de film van een meer dan aardig audiocommentaar bij de film.

Truth or Dare stikt van de plotgaten, maar is mede door een enorm hoog tempo alsnog erg vermakelijk! Met een redelijk onervaren cast en crew is het best knap dat er nog zo’n genietbare film uit voort is gekomen. Doordat de film niet leunt op een bloederig verloop, maar erg veel aan de verbeelding overlaat maakt en de spanning goed opvoert kan je behoorlijk positief verrast worden door de film. Erg origineel is het allemaal niet, zo doet de opbouw heel erg denken aan een film als Final Destination. Toch werkt het allemaal prima en weten de makers hierdoor het maximale uit een minimaal verhaal te halen. Voor de relatief jonge doelgroep en de beginnende horrorliefhebber is Truth or Dare dan ook een ideale film, waarbij ook de doorgewinterde kijker zich er ongetwijfeld niet mee zal vervelen. Zowaar weet de film dan uiteindelijk ook nog een leuk einde aan de film te borduren, waarbij de deur naar een vervolg vanzelfsprekend wagenwijd open wordt gezet.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

24 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bcd9d929c414_selected-products" products="9200000094041877,9200000094041879" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek