Two and a Half Men – seizoen 12

Informatie

RegieJames Widdoes en Jon Cryer
Jaartal2015
Releasedatum18-11-2015
Speelduur320 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastAshton Kutcher, Jon Cryer, Conchata Ferrell, Amber Tamblyn, Marin Hinkle en Holland Taylor

Als Walden een bijna dood ervaring heeft gaat hij nadenken over de zin van het leven. Uiteindelijk komt hij erachter dat hij een kind in zijn leven wil hebben, maar zonder vriendin wordt dat lastig. Er blijft dan maar een optie over en dat is adopteren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want Walden komt niet in aanmerking voor adoptie omdat hij alleenstaand is. Om de adoptie toch rond te krijgen komt hij op een geniaal idee: trouwen met Alan, die natuurlijk direct ja zegt. Als getrouwd koppel moeten ze het adoptiebureau overtuigen dat ze een stabiele relatie hebben, iets dat voor Alan geen probleem lijkt te zijn, maar waar Walden toch wel een klein probleem mee lijkt te hebben.

In 2003 begon de sitcom Two and a Half Men en de serie bleek een enorm succes te zijn. De originele cast bestond uit Charlie Sheen en Jon Cryer die de broers Charlie en Alan Harper speelden. Charlie was een succesvolle liedjesschrijver die een relaxed bestaan leidde in zijn grote strandhuis op Malibu. Alan daarentegen is de kneus van de familie en na zijn scheiding trekt hij bij Charlie in om zo keer op keer op de zak van zijn broer te kunnen teren. In seizoen 8 kregen de producenten problemen met Sheen, die door zijn drank- en drugsproblemen niet handelbaar meer bleek te zijn. Hierdoor werd de serie ook halverwege seizoen 8 stopgezet en in de laatste aflevering smeert Charlie hem met zijn eeuwige stalker Rose. Seizoen 9 opent met de begrafenis van Charlie en dan verschijnt Walden ten tonele.

Walden wordt gespeeld door Ashton Kutcher en het was direct te merken dat Sheen de serie toch wel naar een hogen niveau tilde. Walden koopt het huis van Charlie over en in eerste instantie laat hij huishoudster Bertha blijven en moet Alan vertrekken. Sluw als Alan is weet hij het zo te breien dat hij toch mag blijven in het strandhuis van Walden. De serie kabbelde wat voort, maar wist in de vier opvolgende seizoenen nergens meer het niveau van de eerste acht seizoenen te halen. Walden is gewoon niet zo’n grappig type als Charlie en dat heeft zeer zeker te maken met de uitstraling van Kutcher. Uiteindelijk besloten de makers er in seizoen 12 een eind aan te breien en laat dat seizoen dan ook het minste seizoen uit de serie te zijn.

Hoewel sitcoms het van de meest belachelijke plots moeten hebben, maken ze er in Two and a Half Men seizoen 12 een potje van. Nadat Walden een hartaanval heeft gehad, moet hij om een kind te kunnen adopteren met Alan trouwen. Hoewel Alan altijd al wat homoseksuele trekjes heeft gehad in de serie, leggen de makers het in dit seizoen er wel heel dik bovenop. Dit gaat na een aantal afleveringen erg op je zenuwen werken, zeker gezien het feit dat Walden daar zeer op in speelt. Toch blijven de karakters van Alan en Bertha het leukste in de serie en misschien hadden de makers ervoor moeten kiezen om de stekker uit de serie te trekken na seizoen 9. Als Alan dan ook nog eens een relatie krijgt met de dame van het adoptiebureau verschijnt zijn aan alcoholverslaafde ex-vriendin Lindsey weer ten tonele en laat dat nou het meest irritante plot uit de serie zijn.

In de allerlaatste aflevering proberen de makers er een waardig slot aan te breien, iets dat overigens maar deels lukt. Met gastrollen van Arnold Schwarzenegger en Christian Slater proberen de makers er een heus spektakel van te maken. Als Alan een vreemd pakketje krijgt met drank en sigaren lijkt het erop dat Charlie helemaal niet dood is. Een einde dat natuurlijk te verwachten valt en dat vrij zwak uitgewerkt wordt. De vraag of Charlie nou nog wel of niet leeft verandert de aflevering in een soort slapstickachtige bedoeling en jammer genoeg weten de makers er dan ook geen bevredigend einde aan te geven. Toch is dit seizoen best grappig om een keer te zien, maar echte fans van de serie zullen al snel tot de conclusie komen dat het achtste seizoen dan ook echt het laatste leuke seizoen was.

Extra’s: Het enige aan bonusmateriaal dat op de dvd-schijven te vinden is, is de Hilarious Gag Reel met bloopers uit het twaalfde seizoen. Echt grappig wordt het nergens want om nou zes keer een verspreking van Ashton Kutcher te horen, waarin hij duidelijk moeite heeft om het woord Picachu te zeggen, rollen wij nou niet echt van de bank af van het lachen. Juist omdat het hier om het allerlaatste seizoen gaat hadden de makers de fans toch wel op iets meer kunnen trakteren. Misschien een kijkje op de set, interviews met cast en crew, maar niets van dit alles helaas. We kunnen dan ook direct vaststellen dat het zeker voor een final season een karige bedoeling qua bonusmateriaal is.

Two and a Half Men – seizoen 12 is het minste seizoen van de gehele serie geworden, waarin een reeks van belachelijke en niet leuke plots de overhand nemen. Nadat Charlie de serie uitgeschreven werd ging het sowieso bergafwaarts met Two and a Half Men. Toch bevatte de voorgaande seizoenen met de niet leuke Ashton Kutcher wel een aantal leuke afleveringen die dan werden gedragen door Jon Cryer. Helaas wordt zelfs Cryer zeer irritant in dit seizoen en komen irritante bijfiguren weer terug die beter weggelaten hadden kunnen worden. De grote finale geeft te denken en hier hadden de makers toch wel iets leukers van kunnen maken.

Met dank aan Media Tornado en Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek