Unbroken

Informatie

RegieAngelina Jolie
Jaartal2014
Releasedatum20-05-2015
Speelduur137 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastJack O’Connell, Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Takamasa Ishihara en Finn Wittrock

Olympisch atleet Louis Zamperini neemt in de Tweede Wereldoorlog dienst bij de Amerikaanse luchtmacht. Als in 1943 zijn bommenwerper neerstort in de Stille Oceaan dobberen Louis en twee bemanningsleden 47 dagen rond, waarna ze gevangen worden genomen door de Japanse marine. Daar worden ze in een krijgsgevangenenkamp gestopt dat gerund wordt door de wrede Japanse kampleider Watanabe, wiens hobby het afranselen van de gevangenen is. Heeft Louis het doorzettingsvermogen en de wilskracht om dit verschrikkelijke kamp te overleven?

Na de documentaire A Place in Time uit 2007, regisseerde Angelina Jolie het lauw ontvangen oorlogsdrama In the Land of Blood and Honey. Nu, 4 jaar later, neemt Jolie wederom plaats op de regiestoel en komt ze opnieuw met een oorlogsdrama. Het bijzondere verhaal over Louis Zamperini moet meer zoden aan de dijk zetten dan In the Land of Blood and Honey en ten tijde van de bioscooprelease ging dat dan ook gepaard met veel reclame voor de film. Voor de screenplay werkte Jolie samen met de gebroeders Ethan en Joel Coen en dat schroeft de verwachtingen direct erg op. Want de broertjes zijn veel geroemd voor hun uitgebreide repertoire, zoals Fargo, The Big Lebowski en No Country for Old Men. Met deze namen kan het bijna niet fout gaan zou je denken.

In de rol van Louis Zamperini vinden we acteur Jack O’Connel, die zo onderhand een indrukwekkende cv begint op te bouwen. Zo speelde hij onder meer in Starred Up en het erg sterke ’71. In de rol van Louis Zamperini weet de bijna 25-jarige acteur wederom indruk te maken. Zijn Japanse tegenspeler is Takamasa Ishihara die zijn debuut op het grote witte doek maakte met deze film. Ishihara doet dit zeer sterk als Japanse kampleider, waar je gaandeweg een verschrikkelijke hekel aan begint te krijgen. Makkelijk vond Ishihara de rol van Watanabe overigens niet. De scène waarin Zamperini een balk boven zijn hoofd moet houden terwijl hij onder schot gehouden wordt vond Ishihara zo emotioneel en intens, dat hij na deze scène moest overgeven op de set.

De film begint prima met de bombardementen die de Amerikanen uitvoeren op Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze scènes worden afgewisseld met flitsen over de jeugd van Zamperini en zijn Olympische prestaties. Als Zamperini en zijn team uiteindelijk de opdracht krijgen om nieuwe bombardementen uit te voeren op Japans grondgebied, storten ze met hun vliegtuig neer in de Stille Oceaan en daar beginnen de problemen voor de film. Al dobberend op de oceaan wordt de film zeer langdradig. De dialogen zijn zwak en de gebeurtenissen niet echt interessant genoeg om ruim 25 minuten van de film voor uit te trekken. Als ze uiteindelijk worden opgepikt door de Japanse marine, komt de vaart weer een beetje terug in de film.

De scènes in het krijgsgevangenenkamp zijn best goed gedaan, maar weten helaas niet echt een onuitwisbare indruk te maken. Er zijn tal van films op te noemen waar het toch een stuk beter in beeld gebracht werd. Zoals gezegd ligt dit niet aan de acteurs, maar meer aan de manier waarop alles in beeld is gebracht. Watanabe lokt gevangenen uit om ze vervolgens met een stok af te ranselen en (hoe kan het ook anders) Zamperini is natuurlijk de lul en krijgt het het zwaarste in het kamp. Toch bevat de film wel een aantal erg mooi gefilmde scènes en is het zeker de moeite waard om de film een kijkbeurt te geven, want slecht is het allemaal zeker niet. Als de makers de film een half uur korter hadden gemaakt, had de film een halve ster hoger uitgevallen.

Extra’s: Naast een aantal trailers is er verder geen enkel spoor van extra’s te vinden op de dvd. Vooral voor een film als deze is dat een flink gemiste kans, want er had veel meer in gezeten met een onderwerp als dit. Een documentaire over de echte Zamperini of een making of hadden zeker niet misstaan op de schijf. De beeld en geluidskwaliteit zijn zoals we dit tegenwoordig mogen verwachten gewoon goed.

Unbroken is een film geworden waar de makers meer uit hadden kunnen halen. Op sommige punten wordt de film erg langdradig en weet deze niet constant de aandacht te houden. Dit ligt overigens niet aan de acteerkwaliteiten van de acteurs, want die waren gewoon goed. Slecht wordt het in ieder geval niet, maar om de dvd aan te schaffen is misschien net iets teveel van het goede. Jammer genoeg staat er naast een aantal trailers geen bonusmateriaal op de dvd wat het geheel interessanter had kunnen maken. De film zelf weet met de hakken over de sloot een krappe voldoende te scoren.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 mei, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek