Under The Silver Lake

Informatie

RegieDavid Robert Mitchell
Jaartal2018
Releasedatum11-12-2018
Speelduur139 minuten
DistributeurThe Searchers
CastAndrew Garfield, Riley Keough, Topher Grace, Laura-Leigh, Zosia Mamet, Jimmi Simpson en Patrick Fischler

Sam is een sympathieke, maar wat doelloze jongen met een interesse voor complottheorieën die in een nogal eigenaardig appartementencomplex in Los Angeles woont. Hij ontmoet daar de mysterieuze Sarah, waar hij direct halsoverkop verliefd op wordt. Als Sarah op een dag zomaar verdwijnt houdt haar vermissing hem in de greep. Sam ontdekt een link tussen de recente moord op een miljardair en de moorden op een aantal honden in zijn omgeving. Dit spoor leidt hem al snel naar de muziekwereld van onafhankelijke bands, waar hij samen met een vriend onderzoek doet naar de verdwijning van Sarah. Deze vriend heeft lokaal een aantal strips uitgebracht die de naam Under the Silver Lake dragen en elementen lijken te bevatten uit gebeurtenissen in het echte leven.

Regisseur David Robert Mitchell wist vriend en vijand in 2014 te verrassen met de ijzersterke horrorfilm It Follows. Ditmaal komt hij met het vrij ontoegankelijke Under the Silver Lake, waarbij de kijker in het eerste half uur geen idee zal hebben waar men naar zit te kijken. Veel mensen zullen tot kijken verleidt worden door de trailer, maar feitelijk schetst deze een totaal verkeerd beeld van de film. Het belangrijkste personage in de film is Sam, gespeeld door Andrew Garfield. Garfield brak ooit door met het ijzersterke Boy A, maar is toch vooral bekend van zijn rol als Spider-Man/ Peter Parker uit The Amazing Spider-Man. De rol die hij hier speelt zal menig wenkbrauw doen fronsen, want in principe past deze rol totaal niet bij een persoon als Garfield. Toch pakt het erg goed uit en met zijn onschuldige uitstraling weet Garfield treffend een op seks beluste jongen te spelen die halsoverkop verlieft raakt op een meisje dat hij begluurd. Echter, als zij plotseling van het een op het andere moment verdwijnt, raakt Sam verstrikt in een bizar web van seks, drugs en moord.

Zoals gezegd is Under the Silver Lake een allesbehalve makkelijke film. Zo bevat het eerste half uur van de film een rare aaneenschakeling van beelden, waarbij je als kijker in eerste instantie niet echt goed weet wat je er nou eigenlijk mee aan moet. Sam begluurd de vrouwen vanuit zijn appartment en heeft intussen een seksuele relatie met een actrice. Toch is Sam helemaal in de ban van de bloedmooie Sarah en op een avond wordt Sam uitgenodigd door haar. Ze hebben een fijne avond, welke abrupt wordt afgebroken door de binnenkomst van een roommate van Sarah. Bij het afscheid spreken ze af om snel opnieuw af te spreken, maar voordat het zover komt verdwijnt zij. Wat je vervolgens krijgt voorgeschoteld is een bizarre zoektocht, die voor vele als een veredelde LSD-trip zal aanvoelen. Leuk is dat er subtiel wat knipogen naar bijvoorbeeld The Amazing Spider-Man in de film verwerkt, maar buiten dat is de film eigenlijk een groot eerbetoon geworden aan regisseurs als Alfred Hitchcock en David Lynch. Dit treedt vooral naar voren de vorm van bepaalde shots of scènes die sterk doen denken aan het het werk van de genoemde regisseurs.

Hoe verder de film vordert, hoe meer de puzzelstukjes op hun plaats vallen, maar ook hoe vreemder de film eigenlijk wordt. De verwijzingen naar de hedendaagse popcultuur wordt ook flink aangekaart in deze film en is er ook op werkelijk briljante wijze in verwerkt. Om de verwijzingen nog wat extra kracht bij te zetten kom je er achter dat overal verborgen boodschappen in verwerkt zitten, die logischerwijze zullen gaan leiden tot de ontrafeling van het mysterie. Maar ook de legende van The Owl, een naakte vrouw die poedelnaakt met een uilenmasker op mensen vermoord, zorgt voor krankzinnige cinema. Het maakt dat dit een film is waarbij je als kijker moet openstaan voor de meest rare dingen en uiteindelijk tevens dient te beschikken over een flinke kennis van de popcultuur en filmgeschiedenis. Het maakt ook dat Under the Silver Lake absoluut geen film voor iedereen is geworden. Toch zullen de mensen die de links kunnen leggen op hun wenken worden bediend. Het is dan ook aan te raden om de film een kans te geven en er niet vroegtijdig de brui aan te geven. Wie het grotere geheel ziet zal niet kunnen ontkennen dat de film een absoluut meesterwerk is.

Extra’s: Op de Blu-ray release is geen bonusmateriaal te vinden. Zeer spijtig, want het zou interessant zijn om te weten hoe de makers op het idee van de film zijn gekomen of een uiteindelijke verklaring van cast en crew te horen. Duidelijk een gemiste kans.

Under the Silver Lake is een absoluut meesterwerk dat echter zeker niet geschikt is voor de doorsnee filmkijker. De film vereist de volledige aandacht van de kijker om alle puzzelstukjes op de juiste plek te leggen. Hiervoor is een degelijke kennis van de popcultuur en de filmgeschiedenis nodig. Heb vooral geduld en geef er niet met een half uur de brui al aan, want tot op dat punt zal de film waarschijnlijk als een onduidelijk aaneenschakeling van nietszeggende en onsamenhangende beelden aanvoelen. Hoe verder de film echter vordert, des te duidelijker zal het worden wat er nou allemaal mee bedoeld wordt. Spil in alles is Sam, gespeeld door een op het eerste gezicht miscaste Andrew Garfield. Toch weet hij op een imposante manier vriend en vijand te verrassen. Je moet zeker openstaan voor een krankzinnige rit, anders is het zeker aan te raden om deze film over te slaan. Alles bij elkaar maakt dit dat de film voor ondergetekende absoluut geschaard mag worden onder het beste dat 2018 te bieden heeft.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c2532e770234_selected-products" products="9200000100486461,9200000100486457,9200000095628070" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek