Unfriended: Dark Web

Informatie

RegieStephen Susco
Jaartal2018
Releasedatum08-05-2019
Speelduur92 minuten
DistributeurUniversal Home Entertaiment Benelux,
CastColin Woodell, Stephanie Nogueras, Betty Gabriel, Rebecca Rittenhouse, Andrew Lees, Connor Del Rio en Savira Windyani

Matias O’Brien merkt bij de gevonden voorwerpen van een internetcafé een laptop op die daar al een poosje ligt. Hij besluit om het apparaat in gebruik te nemen en tijdens een Skype-sessie met zijn vrienden komt hij erachter dat de laptop niet van een normale gebruiker is geweest. Als hij verborgen bestanden bloot weet te leggen stuit hij op een heleboel filmpjes die op het eerste gezicht onschuldig lijken te zijn. Maar dan neemt de rechtmatige eigenaar via Facebook contact op en eist deze zijn laptop terug. Matias negeert de berichten en stuit op The River, een schimmig programma waarbij hij tien miljoen Dollar in Bitcoins krijgt aangeboden om een meisje te vermoorden. Vanaf dat moment belanden Matias en zijn vrienden in een dodelijk spel tegen een tegenstander die er alles aan doet om zijn laptop terug te krijgen.

In 2014 kwam het eigenaardige Unfriended, ook wel bekend als Cybernatural, uit in de Nederlandse bioscopen. De film volgde een aantal vrienden via de social media van hun computerscherm. Toen een onbekende persoon zich plots toevoegde in het Skype gesprek tussen de vrienden, kwamen deze er al snel achter de onbekende nog een flinke rekening te vereffenen had. Hoewel de film absoluut niet hoogstaand was, was hij leuk gemaakt en kende de film bovendien een verhaal dat echt iets probeerde te vertellen aan de kijker. Nu is daar een vervolg. Niet dat de eerste film daarom vroeg, maar zo gaat het tegenwoordig nu eenmaal met films die het financieel best goed doen. Ditmaal draait het verhaal om een gestolen laptop, waarbij de nieuwe eigenaar wordt opgejaagd door iemand die zich bezighoudt op het schimmige dark web; een onderdeel van het wereldwijde web dat niet rechtstreeks vindbaar is voor de zoekmachine.

Het eerste uur van de film is vrij langdradig en concentreert zich vooral op Matias en zijn dove vriendin, voor wie hij een app probeert te maken dat spraak in tekst omzet om zo het communiceren makkelijker te maken. Hij gebruikt daarvoor een gestolen laptop. Niks aan de hand, maar dat duurt maar kort. Na een klein kwartier beland je als kijker namelijk in de meest stompzinnige gesprekken tussen Matias en zijn vriendengroep, waarbij hij steeds meer geheimen weet bloot te leggen op de laptop. Echt spannend wordt het helaas allemaal niet echt. Pas als Matias op het schimmige programma The River stuit, krijgt hij in de gaten dat hij in iets is beland waar hij beter niet in had kunnen belanden. Waar de eerste film met zijn titel de lading nog wist te dekken, slaat deze bij dit vervolg de plank compleet mis en lijkt het erop dat de titel vooral gebruikt is om de film nog enigszins aan de man te krijgen.

In het tweede gedeelte van de film moet de horror losbarsten natuurlijk. Maar deze film biedt een bijna een op een herhaling van zetten ten opzichte van zijn voorganger. Daarnaast roept het handelen van Matias de nodige vragen op. Want hoe weet hij met groots gemak de geheimen bloot te leggen op een laptop van iemand die zeer bedreven is met computers? Het zorgt ervoor dat er van geloofwaardigheid amper sprake is. Voor wie nu hoopt dat de spanning een hoop goed kan maken, komt bedrogen uit. De vriendengroep krijgt op vrij voorspelbare wijze via hun webcam te zien hoe ze een voor een afgeslacht worden, hoewel afgeslacht een groot woord is. Het geheel sukkelt maar een beetje voort en het wordt het er allemaal niet beter op. Ook de climax van de film mist volledig zijn uitwerking en het is eigenlijk maar goed dat de film een beperkte speelduur kent en de film ten einde is voordat het allemaal echt vervelend wordt.

Extra’s: Op de Blu-ray release zijn drie alternatieve eindes te vinden.
• Alternate Endings: Who Deserves To Live? (20:25) Drie alternatieve eindes van de film, die een leuk inzicht geven in hoe anders het lot had kunnen zijn. Om spoilers te vermijden zullen we verder niet in detail treden.

Unfriended: Dark Web is een matig uitgevoerde herhalingsoefening en een vervolg op een film die eigenlijk al geen vervolg verdiende. Om een beetje nuance aan te brengen heeft dat niets te maken met de nog zeer vermakelijke eerste film, maar wel met het feit dat een dergelijk concept na een film wel uitgewerkt is. Na een vrij langdradig begin, beland je als kijker uiteindelijk in een handvol stompzinnige Skype-gesprekken tussen Matias en zijn vrienden. Als kijker moet je dit een klein uur aanzien, voordat de horror in alle hevigheid losbarst. Helaas blijft die hevigheid volledig uit en blijkt het gehele verloop van de film een herhaling van zetten te zijn. Door de titel Unfriended aan te nemen lijkt deze film er vooral op gericht om nog een graantje mee te pikken van het succes van zijn voorganger. Echt heel erg vervelend is de film overigens niet eens, er zijn zelfs vast nog wat liefhebbers voor te vinden, maar elke vorm van logica of geloofwaardigheid ontbreekt en dat maakt deze film er niet beter op.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 mei, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cd123bcc2255_selected-products" products="9200000106641525,9200000106641521,9200000046154372,9200000046154374,9200000106641523" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek