Unlocked

Informatie

RegieMichael Apted
Jaartal2016
Releasedatum22-09-2017
Speelduur98 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastNoomi Rapace, Orlando Bloom, Michael Douglas, Toni Collette en John Malkovich

CIA-agente Alice Racine worstelt met zichzelf nadat zij een heftige aanslag op een brug in Parijs niet wist te voorkomen. Als MI5 een terroristische organisatie op het spoor komt dat een virus wil verspreiden in Londen, wordt Alice gevraagd om haar werkzaamheden te hervatte en de verdachte te verhoren. Maar dan ontdekt ze dat de door haar losgepeuterde informatie direct in handen valt van een terroristische organisatie en er mensen binnen de CIA gebaat zijn bij een nieuwe aanslag. Met dat in haar achterhoofd lijkt Alice niemand meer te kunnen vertrouwen en met de dood op haar hielen begint een ijzingwekkend kat-en-muis spel, waarbij het lot van de westerse wereld op het spel staat.

Met een flink arsenaal aan bekende acteurs en actrices trekt regisseur Michael Apted met deze film ten strijde. Zo prijken de namen van Michael Douglas, John Malkovic en Orlando Bloom bovenaan het affiche en speelt Noomi Rapace de hoofdrol. Rapace maakte in het recente verleden indruk in films als Prometheus en The Drop en lijkt over het juiste charisma te beschikken om deze Bourne-achtige rol te spelen. Toch trekt ook het verhaal direct de aandacht, dat is net zo vreemd want het script belandde in 2008 op de Blacklist, een lijst met ‘the most liked unmade scripts of the year’. Apted regisseerde in ver verleden het indrukwekkende Gorillas in the Mist en leverde ook de zeer degelijke Bond-film The World is Not Enough af, op papier de man om een film als deze tot een goed einde te brengen. Na een vrij sterke opening lijkt dit te worden bevestigd en maak je je op voor een film vol actie, spanning en complottheorieën. Helaas moeten we de nadruk leggen op lijkt.

Na een kleine twintig minuten vervalt het verhaal namelijk in onnodig ingewikkelde reeks van twists. We zien hoe Alice benaderd wordt om een terreurverdachte te verhoren, een taak die zijn geteisterd door haar verleden en geweten accepteert. Al snel ontdekt ze dat ze in listig spel van een schaduw organisatie binnen de CIA is beland, die haar na het lospeuteren van de informatie uit de weg wil ruimen. Tot zover geen klachten, maar dan komt de voorspelbaarheid om de hoek kijken. Een beetje liefhebber van spionagethrillers zal de puzzelstukjes al snel op hun plek weten te leggen, dit ondanks dat het verhaal vrij warrig naar het scherm wordt vertaald. Het is dan ook onbegrijpelijk hoe de scriptschrijvers de uiteindelijke twist al zo vroeg in de film weten te verraden, met als dieptepunt de werkelijke reden achter het beramen van de aanslag in Londen. De overdaad aan plotwendingen resulteert uiteindelijk dan ook vooral in wilde achtervolgingen, een hoop geschreeuw en onbegrijpelijke beslissingen.

Over de acteerprestaties valt te twisten. Zo is Rapace geknipt voor de rol als koelbloedige spion, maar staan Michael Douglas en John Malkovic op de automatische piloot. Malkovich geeft er soms nog een leuke draai aan, maar het lijkt voor beide toch vooral een gevalletje van snel geld verdienen geweest te zijn. Toch is de rol van Orlando Bloom wel de meest oninteressante die de film rijk is. Of dit geheel aan Bloom is toe te schrijven is nog maar de vraag, want juist de beperkte karakterontwikkeling blijkt hier het grootste probleem. Nergens weet je een vertrouwensband op te bouwen met zijn geharde Jack Alcott, die eigenlijk vanuit het niets zomaar middenin het complot komt vallen. Het is daarnaast volstrekt onbegrijpelijk hoe de geroutineerde Alice iemand als Jack zo snel in vertrouwen neemt en inzicht geeft op de complete situatie, waarbij het leven van miljoenen mensen op het spel staat.

Extra’s: Naast de film is er op de Blu-ray release enkel ruimte gemaakt voor een blik achter de schermen.
∙ Behind the Scenes (16:25) Een meer dan aardig kijkje achter de schermen, voorzien van interviews met de cast en crew.

Unlocked komt sterk uit de startblokken, maar verzandt in een onnodig ingewikkeld plot. Nergens zakt de film overigens door de ondergrens. Zo zijn de actiescènes prima in elkaar gezet. Wel is het spijtig dat gerenommeerde namen als Michael Douglas en John Malkovic niet wat meer uit hun rol weten te halen. Het minste aan de film is echter de uiteindelijke reden achter de aanslag, waarbij de makers zelfs de deur wagenwijd open lijken te zetten naar een eventueel tweede film. Die kans lijkt zeer klein, maar mocht het zover komen is het natuurlijk te hopen dat vooral de scriptschrijver iets meer hun best zullen doen. De potentie was op papier zeker aanwezig, maar het eindresultaat doet nog het meest denken aan actiethriller die we in de jaren 90 veelvuldig zagen en biedt dan ook weinig anders dan de vele andere spionagethrillers die we door de jaren heen hebben gezien.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

29 september, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59c51348de166_selected-products" products="9200000073280359,9200000073280361" name="Unlocked" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek