Vechtershart – seizoen 1

Informatie

RegieLourens Blok en Tomas Kaan
Jaartal2015
Releasedatum23-02-2016
Speelduur400 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastWaldemar Torenstra, Benja Bruijning, Johan Leysen, Imanuelle Grives, Werner Kolf, Peter Paul Muller en Kimberley Klaver

Nick Roest is een voormalig kickbokskampioen die net een gevangenisstraf van vier jaar heeft uitgezeten in Frankrijk. Hij keert terug naar Nederland met maar één doel voor ogen en dat is om zich terug knokken naar de top van de kickbokssport. Het probleem is alleen dat Nick geen rooie cent meer bezit en daarom zoekt hij hulp bij zijn vader, sportschoolhouder John Roest. John weigert echter zijn zoon te helpen en ook de ex van Nick, Selma met wie Nick een kind heeft, is niet van plan om hem weer in haar leven te laten. Nick staat voor een groot gevecht waarin hij zal moeten gaan bewijzen dat hij een ander mens is geworden na zijn vrijlating.

Op 22 november 2015 lanceerde de omroep BNN de nieuwe Nederlandse drama serie Vechtershart. In de hoofdrol zien we Waldemar Torenstra, die naar zeggen al vanaf kinds af aan de kickbokssport beoefend. Torenstra speelde in het verleden onder meer in de film Zomerhitte en is vandaag de dag te zien in de televisieserie Divorce. Vechtershart is daarnaast totaal iets anders, maar een blik op het afgetrainde lichaam van Torrentstra zegt ons dat hij geknipt is voor de rol. De potentie is dus wel degelijk aanwezig en we kunnen niks anders concluderen dat BNN een rauwe en vooral aangrijpende serie aflevert die zeker smaakt naar meer.

De serie telt acht afleveringen die een lekker wegkijkende speelduur hebben van zo’n vijftig minuten. Als Nick in de eerste aflevering na vier jaar weer vrijkomt uit de gevangenis, waar hij vast zat voor een zware mishandeling, probeert hij het contact met zijn vader en zijn ex weer op te pakken. Al snel komt hij er achter dat dit niet zo makkelijk gaat als hij zelf zou willen. De vader van Nick wordt gespeeld door de ervaren Belgische acteur Johan Leysen, die een absolute topprestatie neerzet als vader en de koppige kickboksschoolhouder. Nadat John Roest zijn zoon de deur heeft gewezen stapt hij over naar de concurrent, om uiteindelijk met hangende pootjes terug te keren. Uiteindelijk is Rudi, een rol van Kenneth Herdigein, die hem een kans biedt om zich terug te knokken naar de top.

Door het rauwe randje doet de serie in de verte wat denken aan de film Wolf uit 2013. Zo tonen de makers ook de onderwereld waar de kickbokssport regelmatig mee in verband wordt gebracht, dit ondanks dat Nick ver van dit pad weg probeert te blijven. Dit wordt bemoeilijkt omdat de ex van Nick een relatie heeft met Jerry Valentijn, een jongen die vol in de pillen handelt. Daarnaast is David, de halfbroer van Nick, een beginnend advocaat die verslaafd is aan de cocaïne, iets dat Nick dan ook vaak in de problemen brengt in de serie. De verhaallijnen zijn boeiend en prima in elkaar gezet, het enige minpuntje zijn de acteerprestaties van sommige bijrolacteurs. Zo spelen de twee Marokkaanse acteurs die Jerry in de problemen brengen ronduit belabberd.

Extra’s: Helaas is er geen bonusmateriaal aanwezig op het twee discs tellende seizoen. Juist bij een serie als deze is dit bijzonder jammer te noemen. Zo had een video met daarin de voorbereidingen van Torrenstra en een interview met de acteur zeker niet misstaan. Ook een kijkje op de set had een leuke toevoeging geweest.

Vechtershart is een rake serie, die gedragen wordt door een ijzersterk acterende Waldemar Torenstra. Het verhaal steekt goed in elkaar en wordt gepresenteerde met puik rauw camerawerk. Dit alles wordt meer dan eens gecombineerd met geweldige muziek van onder andere Coldplay en Radiohead, wat de emoties in bepaalde scènes flink weet te versterken. Laten we hopen dat deze zeer goede start zich vertaalt naar een goed tweede seizoen. De acht afleveringen van dit eerste seizoen smaken in ieder geval naar meer.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

18 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek