Vele Hemels Boven de Zevende

Informatie

RegieJan Matthys
Jaartal2017
Releasedatum30-11-2017
Speelduur119 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastBrit van Hoof, Koen de Graeve, Sara de Roo, Peter Saynaeve & Viviane de Muynck

Eva staat altijd voor iedereen klaar; het nichtje dat maar moeilijk om kan gaan met haar puberteit en die van anderen, haar ouders die niks anders lijken te kunnen doen dan ruzie maken en haar zus die er een verborgen liefde op na houdt met een vrije kunstenaar. En dan kent Eva zo nog haar eigen problemen die ze het hoofd probeert te bieden, want waarom is ze zelf nog steeds helemaal alleen? Is er dan niemand die met haar samen wil zijn? Of ontmoet ze alleen maar de foute mannen? Eva lijkt zich overal prima doorheen te slaan, maar is dat ook echt zo? Of gaat er meer achter haar mooie glimlach schuil dan ze durft te uiten?

De critici waren wat minder enthousiast over de debuutroman van de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck, maar het lezend publiek liep weg met het licht komische boek en maakte er een gigantisch succes van. De verfilming kwam in 2013 al snel uit de startblokken, maar het bleek een stuk lastiger te zijn om het verhaal van Vele Hemels boven de Zevende in een filmscenario te gieten. Dus wat doe je dan als succesvol schrijfster? Precies, dan zorg je zelf voor het scenario om zo de eerste verfilming van één van je boeken succesvol naar het witte doek te brengen. Zelfs al kost het een paar jaar om het ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Maar goed, de verfilming van Vele Hemels boven de Zevende is er dan eindelijk en de verwachtingen zijn, niet geheel onverwacht, hoog. Niet zo gek met een succesvol boek, maar daarmee loop je als filmmaker uiteraard wel het risico om jezelf behoorlijk in de vingers te snijden als de film niet hetzelfde gevoel weet op te wekken als het bronmateriaal. Gelukkig kunnen de makers opgelucht ademhalen, want Vele Hemels boven de Zevende is een meer dan prima verfilming van het succesvolle boek en laat de vele karakters die het boek rijk is kleurrijk tot leven komen. Dat is aan de ene kant te danken aan het schrijfwerk van Griet Op den Beeck zelf, maar ook aan de uiteenlopende cast die haar personages heerlijk tot leven laten komen. Twee grote pluspunten die het ietwat trage tempo waarmee de film zich begeeft richting zijn climax aardig weten te verhullen.

Ondanks dat we meerdere verhalen dwars door elkaar heen volgen met zo hun eigen problemen op het pad van het leven, draait het vooral allemaal om Eva; een jonge vrouw die veel voor anderen klaarstaat, maar zichzelf keer op keer weg lijkt te cijferen. Brit van Hoof geeft de jonge vrouw met de vele strubbelingen gestalte en is daarmee één van de hoogtepunten van de film. Ze weet het personage op fantastische wijze tot leven te brengen door haar ingetogen spel en daarmee al snel het hart te veroveren van de kijker. Het helpt uiteraard enorm dat ze naast zich nog veel meer acteertalenten heeft al sneeuwt ze door een strakke regie nooit onder als belangrijkste personage. Het maakt Vele Hemels boven de Zevende het zoveelste fijne filmpje van onze Zuiderburen.

Vele Hemels boven de Zevende is een geslaagde verfilming van het gelijknamige boek van Griet Op de Beeck die door zijn kleurrijke personages net zo vermakelijk is. Het ietwat trage tempo waarmee de film soms iets te veel lijkt voor te kabbelen wordt prima verhult door een strak scenario en een hoofdrolspeelster die de getroebleerde Eva door haar fijne spel bijzonder fijn tot leven weet te wekken. Misschien is het cliché waar dat het boek in dit geval beter is dan de film, maar gelukkig kan de verfilming ook prima op eigen benen staan en valt er weinig op het eindresultaat aan te merken.

29 november, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a0ebd7c41410_selected-products" products="9200000079270449,9200000085396279" name="bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer