Venom

Informatie

RegieRuben Fleischer
Jaartal2018
Releasedatum04-10-2018
Speelduur112 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastTom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze en Reid Scott

Eddie Brock is een populaire journalist die verslag uitbrengt van gevoelige zaken die eigenlijk niet aan het licht mogen komen. Als Eddie erachter komt dat miljonair Carlton Drake mensen als proefkonijnen gebruikt voor experimenten en hierover publiceert, zorgt Drake ervoor dat Eddie wordt geruïneerd en zijn baan, relatie en zijn appartement verliest. Als Drake te ver gaat door proefpersonen met een buitenaardse levensvorm te mengen en er hierdoor veel mensen sterven, besluit laboratorium dokter Dora Skirth de hulp van Eddie in te schakelen. In een poging om bewijsmateriaal te verzamelen dringt Eddie binnen in het laboratorium van Drake, waarbij Eddie geïnfecteerd raakt met een buitenaardse levensvorm genaamd. Al snel komt Eddie erachter dat deze Symbiont hem uitzonderlijke krachten geeft. Eddie besluit zich over te geven aan de symbiont, waarbij ze samen verder door het leven gaan onder de naam Venom.

Waar Marvel volop bezig is met het verder uitbouwen van hun Marvel Cinematic Universe, is Venom een op zichzelf staande film van Sony. De film concentreert zich hierbij volledig op anti-held Venom, gebaseerd op het gelijknamige Marvel Comics personage welke voor het eerst zijn intrede deed Spider-man 3 van Sam Raimi als vijand van Spider-Man. Reeds in 2013 kondigde producent Avi Arad de spin-off van Venom aan, maar de plannen belandde in de ijskast toen Sony Pictures besloot om focus volledig op de reboots van Spider-Man te leggen. Pas in 2016 werden de plannen nieuw leven ingeblazen met deze film als uiteindelijk resultaat. Voor de rol van Eddie Brock aka Venom viel de keuze op niemand minder dan Tom Hardy en de eerste beelden van de film zagen er fantastisch uit. Die verwachtingen werden echter getemperd toen bleek dat de film geen R-rating zou krijgen en de eerste reacties na verschillende screenings niet al te enthousiast waren.

Om dan maar meteen met de deur in huis te vallen: Venom is een erg vermakelijke film geworden! Het verhaal is erg leuk en de special effects zien er goed en strak uit. Venom is daarnaast duidelijk anders dan de films uit het MCU en hoewel de film niet R-rated is, iets dat bijvoorbeeld Logan en de beide Deadpool-films wel waren, is het afvallen van de film alleen hierom simpelweg onzin. Venom is een rechtlijnige superhelden film die zich volledig focust op een superheld, zonder daarbij een handvol andere personages van stal te halen. Het is bijna een verademing in een tijd waarin iedere superhelden Avengers-variatie lijkt. Toch kent de film wel een flinke aanloop, waarbij de uitdieping van het personage van Eddie Brock vooral interessant blijft door een sterk acterende Tom Hardy. Hardy tilt de film alleen hiermee al eigenhandig naar een hoger niveau. De humor zal fans enerzijds tegen het zere been trappen, maar zorgt er anderzijds ook voor dat de boel lekker luchtig wordt gehouden. Het is een verfrissende aanpak waarbij de film zich totaal niet serieus neemt en speelduur ruim onder de twee uur blijft.

Toch is Venom met regelmaat vrij chaotisch. Als het verhaal eenmaal op gang is gekomen, wordt je dan ook van de ene naar de andere actiescenè geslingerd. Het zorgt ervoor dat je goed bij de lees moet blijven om niet de draad van het verhaal uit het oog te verliezen. Zo stort er aan het begin van de film een Space Shuttle neer met de buitenaardse Symbiots aan boord, waarop deze zich vastklampen aan een gastheer. Vervolgens wordt de focus volledig verlegd naar Eddie, waarbij je tussen ziet hoe de gastheer dichterbij zijn doel komt. Het gaat allemaal wat van de hak op de tak, en ondanks dat de bedoeling duidelijk is had het allemaal iets subtieler in het verhaal verwerkt mogen worden. Wie dit chaotisch opgezette delen een beetje door de vingers kan zien, krijgt voor de rest een erg vermakelijke film voorgeschoteld waarbij de film eigenlijk alles aan boord heeft om zeer genietbaar te zijn. Hierbij zijn de standaard Marvel trucjes weer volop aanwezig. Denk hierbij aan een cameo van bedenker Stan Lee, zelfs al had hij weinig te maken met de comic, en daarnaast krijg je aan de hand van after-credits scènes weer een opzetje dat de deur naar een vervolg wagenwijd open zet. Het is een vervolg dat er wat er volgens ondergetekende zeker mag komen!

Venom is een zeer genietbare en vooral erg vermakelijke blockbuster geworden. Dat de film vrijwel direct werd neergesabeld door de critici is dan ook volledig onterecht, al betekent dat niet dat de film perfect is. Zo hadden er natuurlijk best een aantal dingetjes beter mogen zijn. Zo is de film soms onnodig chaotisch en kent het verhaal een wat lange aanloop. Toch valt niet te ontkennen dat Venom een erg leuke film is geworden die de reis naar de bioscoopzaal bovendien meer dan waard is. Zo tilt Tom Hardy de film eigenhandig naar een hoger niveau met zijn rol als eigenzinnige loser Eddie Brock. En ook de met de computer gegenereerde effecten zien er weer goed verzorgd uit. Daarnaast spreken een acceptabele speelduur onder de twee uur en het ontbreken van de soms eindeloos lange dialogen van films van het MCU alleen maar in het voordeel van de film. Het is dan ook aan te raden om je niet direct te laten leiden door de slechte kritieken die de film heeft ontvangen en vooral te gaan voor een eigen oordeel. Venom is namelijk vooral erg vermakelijk!

4 oktober, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek