Victor Frankenstein

Informatie

RegiePaul McGuigan
Jaartal2015
Releasedatum19-10-2016
Speelduur105 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastJames McAvoy, Daniel Radcliffe, Bronson Webb, Spencer Wilding, Daniel Mays en Jessica Brown Findlay

Igor werkt in een circus waar hij tegen zijn wil in wordt vastgehouden door de circusmedewerkers. Hij krijgt een fascinatie voor het menselijk lichaam en wordt hierdoor opgemerkt door de radicale wetenschapper Victor Frankenstein. Frankenstein bevrijdt Igor uit het circus en neemt hem mee naar zijn laboratorium waar zij er al snel achter komen dat ze dezelfde nobele visie delen op het gebied van het helpen van de mensheid door middel van onderzoek naar onsterfelijkheid. Victor draait echter door en zijn experimenten gaan veel te ver met alle gruwelijke gevolgen van dien. Het lijkt er nu op dat Igor de enige is die Victor kan beschermen tegen zichzelf en zijn monsterlijke creatie.

Frankenstein is een roman van de Britse schrijfster Mary Shelley. De eerste verfilming stamt uit 1910, waarna het verhaal tot bijna in den treuren werd verfilmd en uitgekauwd. Het monster van Frankenstein werd pas vorige eeuw echt beroemd in de filmwereld door de vertolking van acteur Boris Karloff. Het bleek anno 2016 dan ook lastig om enigszins origineel uit de hoek te komen, dus besloten de makers om het verhaal eens vanuit het perspectief van Igor te vertellen. Een interessante benadering, waarbij veel vertrouwde figuren uit het verhaal werden geschreven om te worden vervangen door nieuwe karakters. De makers begeven zich dan wel op glad ijs door te sleutelen aan zo’n klassiek verhaal, maar toch pakt dat dit keer zeker niet zo beroerd uit als je wellicht zou verwachten. We krijgen dan ook een zeer vermakelijke film voorgeschoteld die absoluut het bekijken waard is.

In de hoofdrollen zien we James McAvoy en Daniel Radcliffe en de chemie tussen beide heren is erg goed. Vooral Radcliffe speelt zijn rol prima en het is te prijzen dat je de hele film het gevoel blijft houden dat hij moeite heeft met rechtop lopen. Radcliffe probeert al tijden het Harry Potter imago van zich af te schudden en dit ondanks dat het grote succes uitblijft lukt hem dit zeer aardig. Zo zagen we hem schitteren in kleinere films als Horns en The Woman in Black en zal je geen minuut het gevoel bekruipen dat je naar Harry Potter van weleer zit te kijken. McAvoy speelt de rol van Victor Frankenstein en weet je bij vlagen het gevoel te geven dat hij werkelijk krankzinnig is geworden. McAvoy zullen de meeste mensen kennen van zijn rol als de jonge versie van professor Charles Xavier uit de meest recente X-Men films.

Naast het acteerwerk zit er ook qua effecten en vooral de sfeer wel goed met deze film. De aankleding van decors en acteurs is tot in de puntjes verzorgd en dat is natuurlijk altijd prettig om naar te kijken. Als de gebochelde zonder naam door Victor uit het circus wordt bevrijd zien we dat de makers alles groots en tot in detail aanpakken. Het levert een zeer vermakelijke opening van de film op, die ook nog eens de nodige actie en spanning met zich meebrengt. Het verhaal zet zich vervolgens voort in het laboratorium van Victor, waar ze beide aan een wezen werken dat is gemaakt van allemaal delen van dode dieren. Het tempo blijft hierbij onverminderd hoog, wat ervoor zorgt dat speelduur van krap twee uur voorbij vliegt. Als Igor er uiteindelijk achterkomt dat de experimenten van Victor veel te ver gaan, zet hij zich af tegen de ideeën van Victor en dat betekent de opmaat richting een bevredigende finale. De leuk gevonden plottwist hierbij zorgt ervoor dat de kenners van de films uit de jaren 30 ook nog een erg leuke verrassing te wachten staat.

Extra’s:
Het maken van Victor Frankenstein (29:27) Een erg interessante making of van de film, waarin acteurs, regisseur en en producenten aan het woord komen. Ook bevat de documentaire een kijkje achter de schermen en fragmenten uit de film.
Galerijen (7:44) Productie design (1:58), Productie fotografie (2:38) en Achter de schermen (3:08)
Bioscooptrailer (1:46) Trailer van de film Victor Frankenstein

Victor Frankenstein is een zeer vermakelijke film geworden waarbij het klassieke verhaal een verrassende nieuwe insteek heeft gekregen. Dat de film de Nederlandse bioscopen niet wist te halen is zeer onterecht, want afgelopen periode zijn er genoeg films wel in de bioscoop verschenen die duidelijk onder doen voor deze film. Want ondanks dat deze sfeervolle productie met zijn fraaie special effects nog steeds niet echt een hoogvlieger is, weet deze moeiteloos de volledige speelduur te vermaken. Iets dat overigens ook te danken is aan de chemie tussen Daniel Radcliffe en James McAvoy, die een puike performance neerzetten als de knettergekke doctor Frankenstein en zijn geniale hulpje Igor. Voor een avondje popcornvermaak is Victor Frankenstein dan ook absoluut een geslaagde film.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

24 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek