Vlucht HS13

Informatie

RegieHanro Smitsman en Ivan Lopez Nunez
Jaartal2016
Releasedatum28-11-2016
Speelduur450 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastKatja Schuurman, Jeroen Spitzenberger, Daniel Boissevain, Reinout Bussemaker en Roos Ouwehand

Simon en Liv Kraamer zijn gelukkig getrouwd en zijn de gelukkige ouders van zoontje Mart. Hun leven neemt een dramatische wending als Simon naar Barcelona vertrekt en het vliegtuig plots neerstort. In diepe rouw zoekt Liv steun bij familie en vrienden. Liv wordt echter geconfronteerd met een bizarre ontwikkeling als de naam van Simon niet wordt genoemd bij een bijeenkomst waar de slachtoffers bekend worden gemaakt door de autoriteit. Vanaf dat moment raakt Liv steeds dieper verstrikt in het duistere verleden van Simon. De situatie leidt Liv naar Iran, waar niets meer veilig lijkt te zijn en de bittere waarheid voor eens en altijd boven water moet komen.

4 september van dit jaar werd door de KRO/NCRV een nieuwe Nederlandse thriller gelanceerd. Bijna 800.000 mensen zaten hiervoor wekelijks aan de buis gekluisterd. Het moet dan ook gezegd worden dat de eerste aflevering een interessant uitgangspunt bood en zeker naar meer smaakte. In de hoofdrol zien we Katja Schuurman als Liv Kraamer. Schuurman vergaarde haar bekendheid in de langstlopende en bekendste soapserie van eigen bodem, Goede Tijden, Slechte Tijden en sindsdien is zij niet meer weg te denken uit het televisielandschap. De rol van Haje Kraamer wordt vertolkt door Jeroen Spitzenberger, die vooral bekend is van zijn rol in de serie Divorce. Ook op het witte doek bewees hij al meermaals zijn talent in films als Süskind en Alles is Liefde. De rol van Simon Kraamer, de man van Liv, wordt gespeeld door Daniël Boissevain. Boissevain toonde zich in het verleden al een veelzijdig acteur, als zal hij voor velen altijd vereenzelvigd zijn met de rol van Johnny in All Stars.

Zoals gezegd schept het uitgangspunt van het verhaal behoorlijke verwachtingen. Daarnaast bieden de series die op de Publieke Omroep te zien zijn vaak een zekere kwaliteit, iets dat na het zien van de eerste aflevering nog maar eens onderstreept wordt. Helaas heeft de serie behoorlijk te lijden onder de bijzonder matige acteerprestaties van een aantal acteurs. Want waar we op internationaal steeds vaker kindacteurs de uitzondering op de regel zien maken, is kindacteur Tygo Jansen hier echt een storende factor. Toch valt dit een dergelijke jonge acteur niet te zwaar aan te rekenen. Anders is dit voor Ali Ben Horsting, die de rol van Kevin Bouwman vertolkt. Bouwman is de neef van Simon en als einzelgänger een beetje het zwarte schaap van de familie. Met een schimmig verleden als achtergrond zou hij moeten overkomen als geharde crimineel, maar enige vorm van overtuiging ontbreekt. En dat is spijtig, want met zijn plek in het verhaal had zijn personage juist een van de meest interessante in de serie moeten zijn.

Helaas is daarmee de kous niet af, want ook qua logica laat de serie een aantal lelijke steken vallen, iets dat een serie die zichzelf bloedserieus neemt niet ten goede komt. Een goed voorbeeld hiervan zien we als de broer van Simon, een politieagent, de situatie op Schiphol even overneemt en vervolgens Liv mee naar binnen smokkelt om naar beveiligingsbeelden te bekijken. Daar aangekomen mag Liv met haar mobieltje zomaar foto’s maken van de beveiligingsbeelden die deel uitmaken van het politieonderzoek. Het zijn dit soort zaken die volstrekt ondenkbaar zijn (laten we het hopen althans) en ervoor zorgen dat je de serie amper nog serieus kan nemen. We kunnen dus wel stellen dat het verhaal behoorlijk matig uitgewerkt wordt en dat de potentie die het uitgangspunt biedt niet wordt benut. Het zorgt ervoor dat de serie een allesbehalve bevredigend verloop kent.

Extra’s: De dvd release is netjes verzorgd en voorzien van een aantal verwijderde scènes. Helaas ontbreekt verder elk spoor van bonusmateriaal, waar een blik achter de schermen zeker op zijn plaats was geweest. Een gemiste kans dus.

Vlucht HS13 lijkt op het eerste gezicht razend interessant, maar zakt na de tweede aflevering als een plumpudding in elkaar. Dit heeft te maken met meerdere factoren. Zo zitten er volstrekt ongeloofwaardige dingen in de serie, iets dat dodelijk is bij een serie dat zichzelf bloedserieus neemt. Ook schort het hier en daar nogal aan de acteerkwaliteit van de acteurs. Met name de rol die Ali Ben Hosting vertolkt als schimmige neef Kevin is erg jammer te noemen. Dit is waarschijnlijk mede te danken aan het matige script van de serie, waarbij je naar het einde toe een hoog soapgehalte krijgt te versmaden.

Met dank aan Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek