Voyage of Time: Life’s Journey

Informatie

RegieTerrence Malick
Jaartal2018
Releasedatum25-09-2018
Speelduur93 minuten
DistributeurLumière
CastCate Blanchett, Jamal Cavil, Maisha Diatta, Yagazie Emezi en Daryl James Harris II

Regisseur Terrence Malick brengt met deze documentaire een ode aan de aarde en het leven. Na meer dan dertig jaar gewerkt te hebben aan dit project kan Voyage of Time: Life’s Journey gerust als zijn levenswerk worden beschouwd. De beelden worden begeleid door een voice-over ingesproken door tweevoudig Oscarwinnares Cate Banchett. Zij neemt ons mee van de oorsprong van ons universum tot het einde hiervan. Van de geboorte tot de dood wordt ons voorgeschoteld, waarbij de grootste kosmische krachten tot de kleinste ecosystemen voorbij komen. Laat je betoveren door de verbluffende beelden en effecten en het bijzondere verhaal over het leven waar dan ook.

Regisseur Terrence Malick is nogal een mysterie op zich. Na twee succesvolle films in de jaren zeventig, Badlands en Days of Heaven, bleef het jaren stil rond zijn persoon. Niet dat hij stilzat overigens, zo werkt hij onder andere aan dit bijzondere project. De film was oorspronkelijk bedoeld als een conceptueel stuk getiteld “Q” en de pre-productie begon al in 1979. Ondanks dat Malick eraan bleef werken kwam het nooit tot een voltooid werk. Wel verwerkte hij elementen van het project in zijn film Tree of Life. Uiteindelijk kwam het project het er toch, dit keer Voyage of Time genoemd. Ondanks al het voorwerk begonnen de uiteindelijk opnames pas in 2003 toen cinematograaf Paul Atkins Malick erop attent maakte dat er vulkanen op Hawaï aan het uitbarsten waren. Atkins werd meteen naar Hawaii gestuurd maakte daar misschien wel de meest bijzondere beelden uit de hele film.

Voyage of Time was in eerste instantie uitgedacht als een liefdesverhaal met meerdere karakters dat een proloog kent in de prehistorie en zich verder afspeelt in het Midden-Oosten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zoals we vaak zien bij projecten van Malick veranderde dit constant en uiteindelijk verwijderde Malick de verhaallijn van de Eerste Wereldoorlog, om de prehistorische proloog om te bouwen tot een volledige film. Het zorgt ervoor dat het verhaal steeds meer metaforisch werd, alsof er een prehistorische Minotaurus of een ‘slapende god’ in de diepten van het water rustte terwijl hij droomde over de oorsprong en de vorming van het universum. Een project met als boodschap om de kijker aan het denken te zetten over de aarde, God en hoe bijzonder alles eigenlijk wel niet is. Dit alles wordt verteld door Cate Blanchett, die pas in beeld kwam nadat Emma Thompson uit het project was gestapt.

Wat we uiteindelijk voorgeschoteld krijgen is geen wetenschappelijke film, iets wat je wellicht zou verwachten als je kijkt naar alles op papier. De film is echter meer een kosmisch liefdesgedicht aan de hand van een visueel hoogstandje van echt gefilmde beelden en prachtige CGI-effecten, welke overigens soms niet van echt zijn te onderscheiden. Het doet in zijn geheel een beetje denken aan de BBC Earth documentaires, maar dan wel op een manier zoals enkel Malick dat kan. Punt van kritiek is dat het commentaar van Blanchett vaak erg zweverig is. Er wordt soms wat geforceerd geprobeerd om heel filosofisch over te komen met haar poëtisch gebrachte overpeinzingen en daarbij wil Malick bijna drammerig de kijker bewust maken van hoe nietig wij wel niet zijn in ons universum. Dat we hierbij adembenemende beelden zien van bijvoorbeeld een sterrenhemel waarin een ster supernova gaat, maakt gelukkig een hoop goed.

Extra’s: Op de Blu-ray release is helaas geen bonusmateriaal te vinden. Een gemiste kans aangezien Malick zo lang bezig is geweest met dit project.

Voyage of Time: Life’s Journey is een visueel hoogstandje geworden van Terrence Malick. Als documentaire is het geheel minder geslaagd, maar de prachtige beelden en verbluffende CGI-effecten zijn om je vingers bij af te likken. Het narratief is ingesproken door tweevoudig Oscarwinnares Cate Blanchett en we moeten constateren dat juist deze zweverige voice-over soms echt wat op de zenuwen werkt. Voor de rest zal het geheel toch het best tot zijn recht zijn gekomen op het grote witte doek, al valt er thuis voor de buis ook zeker nog wel genoeg te genieten en meer nog over na te denken. Misschien lagen de verwachtingen wel net iets te hoog, maar Voyage of Time: Life’s Journey is vooral typisch Malick. Dat het geheel aan het einde van de rit visueel weinig onder doet voor de hoogstaande documentaires BBC Earth zorgt ervoor dat deze release zeker een kijkbeurt waard is.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

23 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bc45c4a143e2_selected-products" products="9200000097342802,9200000097342800,9200000088347774" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek