War Dogs

Informatie

RegieTodd Phillips
Jaartal2016
Releasedatum18-08-2016
Speelduur114 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland BV
CastJonah Hill, Miles Teller, Ana de Armas en Bradley Cooper

David en Efraim zijn twee uit elkaar gegroeide vrienden die elkaar op een begrafenis weer tegenkomen. David verdient zijn geld door de rijken te masseren in Miami, waar Efraim succes heeft in het verhandelen van wapens met de Amerikaanse overheid. Als Efraim David een aanbod doet om voor hem te komen werken lonkt het grote geld. Met hun eerste klus moeten ze een vracht Beretta’s afleveren in Irak. Maar na dit relatief kleine begin, stuit het duo op een megadeal met de Amerikaanse overheid. Een deal die de nodige risico’s en gevaren met zich meebrengt. 

Hoewel de Amerikaanse films over de oorlogsindustrie van de laatste jaren de nodige propaganda met zich mee zeulen, geeft War Dogs een verontrustend beeld over de oorlogmarkt die de Amerikaanse overheid voert. Via een onbekende website van de overheid profiteert Efraim (Jonah Hill) van de kruimeldeals die de oorlogsindustrie van Amerika nodig lijkt te hebben. Als Efraim zijn oude vriend David (Miles Teller) in zijn deals betrekt stuit het duo keer op keer op superdeals, waarmee de heren stinkend rijk worden. De film weet je dan eigenlijk ook direct van het begin af aan mee te zuigen in de bizarre situaties waarin Efraim en David belanden. Het is op sommige punten dan ook moeilijk te geloven dat dit verhaal daadwerkelijk op waarheid berust, maar het is juist dat feit dat deze film zo sterk maakt.

Jonah Hill zette zich definitief op de kaart als serieus acteur met zijn rollen in Moneyball en The Wolf of Wall Street, maar toch doet hij daar War Dogs nog een schepje bovenop. Het bizarre gedrag dat de zelfingenomen Efraim vertoont weet Hill dan ook op een geniale manier naar het witte doek te vertalen. Maar hoewel Hill de show steelt mogen we Miles Teller zeker ook niet vergeten. Want voor het eerst sinds Teller zijn sterke rol in het magistrale Whiplash speelde laat de jonge acteur zien dat hij uit het juiste hout is gesneden. De chemie tussen de heren is dan ook sterk aanwezig, waarbij je in de eerste helft van de film niet goed weet of je nou naar een komedie zit te kijken of een serieuze film. Een gevoel dat versterkte wordt door het geniale lachje van Hill.

War Dogs heeft ook een pakkend verhaal, waarmee de film een regelrechte aanklacht is tegen de Amerikaanse wapenhandel. Zo toont de film ons een teer punt betreft de Amerikaanse regering, waarbij het hen duidelijk geen bal uitmaakt via welk kanaal hun wapens en munitie binnen komen, zolang het maar goedkoop is. Dit is ook het punt waarop de film een zeer verontrustend beeld afgeeft, want klaarblijkelijk kan iedereen met een beetje kennis zomaar wapens aan de regering verkopen. Zelfs als de tussenpersoon een internationaal gezochte terrorist blijkt te zijn. De balans die hier bij het moordende tempo van de film wordt gevonden tussen spanning en de komische noot is wat de film zo sterk maakt

De overgangen in de film, die in hoofdstukken is opgedeeld, zijn daarnaast visueel erg aantrekkelijk. Dit wordt namelijk gedaan aan de hand van quotes die te maken hebben met het verloop van de situaties waar Efraim en David belanden. Dit maakt het dat War Dogs een unieke film is geworden in zijn soort, met een ontluisterende boodschap aan het einde van de film. Het is iets dat iedereen misschien wel weet, maar waar niemand echt bij stil staat. Het laatste punt wat zeker niet vergeten mag worden is de zeer fraaie soundtrack. Zo strelen de muziek van onder andere Pink Floyd en de Beastie Boys de hele film door de trommelvliezen. Dit in combinatie met het puike camerawerk dat de film rijk is maakt War Dogs tot een heerlijke film om te kijken.

War Dogs is een ijzersterke oorlogskomedie geworden die je de ogen opent. Aan de hand van een briljant acterende Jonah Hill weet de film je vanaf de eerste minuut mee te zuigen in het het verhaal, dat in een sneltreinvaart richting het einde dendert. Het statement dat de film afgeeft op de hypocriete en hebzuchtige oorlogsmarkt wordt direct duidelijk en zet je hiermee ook zeker aan het denken. Uiteindelijk is het de balans tussen spanning en humor, die samen met de heerlijke soundtrack uit de film zorgt voor een unieke kijkervaring. Het maakt War Dogs tot een niet te missen film, want het moge duidelijk zijn dat dit een van de beste films van dit jaar is.

19 augustus, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek