Warcraft: The Beginning

Informatie

RegieDuncan Jones
Jaartal2016
Releasedatum02-06-2016
Speelduur123 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastTravis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell, Ben Schnetzer en Rob Kazinsky

Als de wereld van de Orcs wordt bedreigd, besluiten ze de oorlog aan de mensheid te verklaren om zo hun wereld te kunnen overnemen. Als de kwaadaardige leider van de Orcs een poort tussen beiden werelden opent, lijkt het einde nabij voor het koninkrijk Azaroth en haar bevolking. Als de vrouwelijke Orc Garona gevangen wordt genomen, ontstaat er een band tussen mens en Orc en beide rassen zien in dat een bestaan naast elkaar mogelijk moet zijn. Als de leiders van beide kampen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, besluiten ze een pact te vormen met alle gevolgen van dien.

Regisseur Duncan Jones zullen vele misschien beter kennen onder de naam Zowie Bowie. De zoon van de beroemde rocklegende David Bowie besloot zijn eigen weg te bewandelen en maakte zijn regiedebuut op het grote witte doek met de indrukwekkende film Moon in 2009. Jones bewees met zijn tweede film The Source Code dat hij klaar was voor het grotere werk, maar toch is Jones niet de eerste naam waar je aan zou denken als het om de gameverfilming gaat van World of Warcraft. Bij het zien van de eerste beelden uit de trailer, werden we dan ook niet direct warm van deze gameverfilming. Maar een mens kan zich natuurlijk vergissen, want we kunnen alvast uit de doeken doen dat Warcraft: The Beginning een geweldige film is geworden.

Met een releasedatum van december 2015 koos Universal Pictures er toch voor om de film uit te stellen tot mei 2016 om zo de release van Star Wars: The Force Awakens te ontlopen. Uiteraard een slimme zet natuurlijk, want op dit moment is Warcraft: The Beginning de grootste release die op dit moment draait. Wat direct opvalt is hoe goed het 3D-effect uit de verf komt. Niet zo vreemd gezien de overkill aan CGI-effecten die de film bevat natuurlijk. Dit had dan ook makkelijk de doodsteek voor de film kunnen zijn en hoewel de film in 3D erg goed uit de verf komt is het even afwachten hoe de film zal zijn in 2D. Dit pakte voor bijvoorbeeld de film Oz: The Great and Poweful destijds ook erg slecht uit. Die film zag er in 3D erg goed uit, maar daalde bij ons een volle punt na het zien van de 2D versie. Vooralsnog concentreren we ons hier vol op de 3D-versie.

Verhaaltechnisch begint Warcraft: The Beginning vrij zwak. De film doet erg denken aan een mix tussen de Lord of the Rings-films en Avatar. Gelukkig neemt de film na een klein half uurtje een andere wending en als het slagveld eindelijk begint, dan spat het ook van het scherm. Wat volledig in het voordeel van de film spreekt is dat je geen peil op het plot kan trekken, waardoor je door sommige gebeurtenissen erg verrast zal zijn. Toch kent de film zeker zijn cliché momenten V.oral als de baby Orc van Anduin en Draka als een soort Mozes wordt vrijgelaten op een rivier. Hoewel de film deze cliché momenten bevat, zal dit nergens geforceerd of ook maar irritant overkomen. Je zal je vooral verbazen over de prachtig gecreëerde wereld van Warcraft en uiteindelijk zal je hongerig worden naar meer in hopelijk een tweede deel.

Voor de azijnpissers onder ons zal er altijd wel iets op de film aan te merken zijn, maar het feit blijft dat je je geen seconde zal vervelen. De slagvelden zien er oogstrelend uit en de makers hebben daar dan ook geen gras over laten groeien. Hoewel slachtingen vaak aan de verbeelding worden over gelaten is de film toch best wel heftig voor al te jonge kijkers. De leeftijdsgrens van 12 jaar is best begrijpelijk, hoewel dit absoluut niet voor elke 12-jarige zal gelden. Zo kent Warcraft: The Beginning ook zijn enge stukken, die absoluut goed in elkaar zijn gezet, maar best wel eens wat los kunnen maken bij 12-jarige kinderen.

Warcraft: The Beginning is een oogstrelend 3D-product geworden, waarbij het absoluut is aan te raden om deze in IMAX 3D te gaan bezoeken. Het verhaal komt misschien iets te geforceerd opgang, maar eenmaal op dreef kun je je voorbereiden op een heerlijk spannend spektakel. Vooral voor fans van de Warcraft-games valt er veel te smullen, maar voorkennis is gelukkig niet nodig (natuurlijk ook niet vreemd als de titel The Beginning bevat). Regisseur Jones stelt wederom niet teleur en aan het einde van de film zal je zitten smachten op een tweede deel. Met twee uur voelt de film nergens te lang aan, dus als je een avondje bombastisch wil genieten van een geweldig fantasy verhaal, dan is Warcraft: The Beginning een absolute aanrader.

2 juni, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek