Weg van Jou

Informatie

RegieJelle de Jonge
Jaartal2017
Releasedatum09-03-2018
Speelduur98 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastKatja Herbers, Lykele Muus, Carly Wijs, Maarten Heijmans, Imanuelle Grives, Elise Schaap, Guy Clemens, Margot Ros, Patrick Stoof, Leny Breederveld, Bas Hoeflaak, Nick Golterman, Pepijn Scheneveld en Sergio Herman

Evi wordt door haar werkgever overgeplaatst van het dynamische Rotterdam naar het kneuterige Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. Het weigeren van de overplaatsing is geen optie en haar carrière lijkt te vallen of staan met het slagen in Terneuzen. Evi baalt hier in eerste instantie natuurlijk enorm van, maar  laat toch haar vertrouwde leventje achter zich en begint met frisse tegenzin aan haar nieuwe leven in Zeeuws-Vlaanderen. Als zij de Zeeuwse schipper Stijn ontmoet blijkt de aantrekkingskracht direct groot en komt ze erachter dat niet iedere Zeeuw onverstaanbaar is. Het zorgt voor een dilemma bij Evi. Zou ze dan uiteindelijk toch haar plaats vinden in het zuiden? Of keert ze toch liever terug naar haar vertrouwde Rotterdam waar haar vriend Lennaert op haar wacht?

Regisseur Jelle de Jonge bracht ons in 2015 het zeer matige Jandino Asporaat verhikel Bon Bini Holland. De film kon rekenen op vernietigende kritieken, maar wist meer dan een half miljoen mensen naar de bioscoopzalen te trekken. Je kan dan ook moeilijk van een flop kan spreken, sterker nog, een vervolg is in de maak. Zijn nieuwe film is een op het eerste oog doorsnee romantische komedie, iets waar we er in Nederland al zoveel van hebben. Hij begeeft zich dan ook op glad ijs, want al snel rijst de vraag hoe je nog origineel uit de hoek kan komen in een genre dat tot op het bot toe uitgemolken is. Toch kent Weg van Jou een leuk concept en hoewel het niet het meest originele verhaal is dat we kennen, is de film zeker amusant te noemen.

De hoofdrol wordt gespeeld door Katje Herbers, die naast films in eigen land als Mannenharten en Toen Was Geluk Heel Gewoon ook zeer succesvol is over de grens. Zo wist zij rollen te bemachtigen in HBO series als The Leftovers en Westworld. Naast haar, in de rol van schipper Stijn, zien we Maarten Heijmans. Heijmans kent een succesvolle carrière in zowel de film- als theaterwereld, al zal hij vooral herinnert worden om zijn indrukwekkende vertolking van Ramses Shaffy in de serie over de Nederlands chansonnier en acteur. Een prima basis dus van op dat vlak. Wat wel een beetje vreemd is aan deze release is dat de film vanaf 9 maart te koop is op Blu-ray en dvd, maar de film al een poosje op streamingdienst Videoland te bewonderen is. Een opvallende keuze van de distributeur waaraan ongetwijfeld een goede deal met de streamingdienst ten grondslag ligt.

Wat de film zelf betreft krijg je als kijker een typisch formulewerkje voorgeschoteld die zich nergens onderscheid van genregenoten als Mannenharten, Hartenstraat en dergelijke. Zo barst het het verhaal (mede door Anna Drijver) werkelijk van de cliché’s, is het plot is aan de hand van de synopsis al bijna te raden en is het acteerniveau acceptabel, maar ook nergens meer dan dat. Wat ook stoort is hoe karikaturaal Zeeuws-Vlaanderen wordt neergezet. Verder bevat de film gewoon veel platte onderbroekenlol, wat wordt aangelengd met een vleugje romantiek. Gelukkig wordt Het Zeeuwse landschap prachtig op beeld vastgelegd, waardoor de film toch nog op een krappe voldoende uitkomt. Het is te hopen dat Jelle de Jonge zich met zijn volgende film iets meer weet te onderscheiden en lef toont.

Extra’s: De Blu-ray release bevat naast de film geen bonusmateriaal.

Weg van jou is een typisch formulewerkje dat zich helaas nergens weet te onderscheiden van zijn genregenoten. Het grootste punt van kritiek is dan ook vooral dat ook Weg van Jou weer een standaard romantische komedie is geworden, eentje waar we er in Nederland alleen al zoveel van hebben. Werkelijk nergens is de film verrassend of vernieuwend, iets waar de film gelijk het verschil mee zou kunnen maken. Daarnaast scoort de film een dik minpunt door de stereotype manier waarop de Zeeuwen worden neergezet. Dit is in de gevoelige tijden waarin we op dit moment leven echt ‘not done’. Wel kan de VVV van Terneuzen en omstreken trots zijn op de prachtige manier waarop het landschap wordt getoond. Al met al is Weg van Jou goed voor een krappe voldoende, al is het dan weer jammer dat we een kale Blu-ray release krijgen voorgeschoteld.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

7 maart, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a9e45c9c1189_selected-products" products="9200000083190663,9200000083190655" name="Weg van jou" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek