What We Did on Our Holiday

Informatie

RegieAndy Hamilton en Guy Jenkin
Jaartal2014
Releasedatum22-10-2015
Speelduur95 minuten
DistributeurAmstelfilm
CastDavid Tennant, Rosamund Pike, Ben Miller, Amelia Bullmore en Billy Connolly

Doug en Abi zijn een gescheiden stel die dat goed verborgen hebben gehouden voor hun familie. Als Gordie, de vader van Doug, zijn 75ste verjaardag viert besluiten ze met hun drie kinderen naar Schotland te reizen. Dit met de achterliggende gedachte dat dit wel eens Gordie zijn laatste verjaardag kan zijn, want hij is namelijk terminaal ziek. De drie kinderen zijn gek op opa Gordie, terwijl de rest van de familie elkaar niet kan luchten of zien. Wat een vakantie had moeten worden waarin de familie zich zou verzoenen, veranderd al snel in een vakantie vol misverstanden en ruzies. Als Gordie de kinderen een dagje meeneemt naar het strand, kan niemand vermoeden dat er een grote verandering te wachten staat voor de hele familie.

De BBC staat veelal bekend als een productiemaatschappij dat kwaliteit aflevert als het om series en films gaat. Zo ook bij dit drama dat bol staat van de git zwarte humor. De film staat onder leiding van de regisseurs Andy Hamilton en Guy Jenkin, die overigens ook samen het verhaal schreven. In de hoofdrollen zien we David Tennant en Rosamund Pike als het kibbelende stel Doug en Abi. Tennant is het meest bekend van zijn rol als The Doctor in de serie Doctor Who. Pike kennen we van haar veel geprezen rol als Amy Dunne in Gone Girl en wat dat betreft zit het qua acteertalent dus wel goed. In de rol van opa Gordie zien we oude rot in het vak Billy Connolly, die onlangs nog de rol van Dain in The Hobbit vertolkte.

Wat direct opvalt zijn de briljant vertolkte rollen door de drie kindacteurs Emilia Jones, Bobby Smalldridge en Harriet Turnbull. De excentrieke kinderen zullen al snel je hart veroveren en de bijdehante opmerkingen zullen dan ook voor veel herkenning zorgen. Zoon Mickey heeft een grote voorliefde voor Vikings, Jess is de jongste van het stel en heeft een aantal stenen als vriend en Lottie maakt zich verschrikkelijk zorgen over de toestand waarin haar ouders belandt zijn. Dit zijn dingen die we misschien allemaal wel in onze eigen kinderen herkennen, of in die van een naaste natuurlijk. Buitenom het feit dat de kinderen schattig en aandoenlijk zijn zetten ze hun rol op een fenomenale manier neer. De meest aandoenlijke scène is als opa Gordie de kinderen naar het strand meeneemt voor een leuke middag. Als Gordie zijn levensfilosofie aan zijn kleinkinderen verteld, wordt al snel duidelijk hoe letterlijk kinderen dingen nemen en dat ook daadwerkelijk zullen uitvoeren.

Toch mislukt de film qua humor op elk vlak, waar het op dramatisch vlak dan weer ijzersterk is. Ieder huisje heeft zijn kruisje natuurlijk en What We Did on Our Holiday legt dan ook de vinger op de zere plek. Iedereen zal wel iets herkennen dat een beetje op zijn eigen familiesituatie lijkt en de film laat zeer sterk zien dat kinderen altijd de dupe zijn van een scheiding. Naar het einde toe neemt het verhaal een rare wending dat echt veel te ver gezocht is. Natuurlijk willen de schrijvers een ‘feel good’ wending geven aan het geheel, maar juist dat doet afbreuk aan het geheel. Toch kent de film ook enige lang uitgerekte en saaie stukken. Hoewel de dialogen tussen opa Gordie en zijn kleinkinderen erg goed zijn, zakt de film in als het om de dialogen tussen Doug, Abi en de rest van de familie gaat. Natuurlijk is het nodig om de stroeve relatie tussen de familieleden aan te geven, maar een betere uitwerking had ervoor kunnen zorgen dat dit een onvergetelijke film was geworden.

Extra’s: Naast de hoofdfilm staan er helaas alleen een aantal trailers op de dvd en dit is erg jammer. Graag hadden we een interview met cast en crew gezien die wat dieper op de details van het verhaal zouden ingaan.

What We Did on Our Holiday slaagt als drama, maar als (zwarte) komedie faalt hij op elk punt. Toch is dit geen direct minpunt, mits je je hebt ingesteld om een hilarische komedie te zien. De film snijdt een aantal pijnlijke familiemomenten aan waar iedereen wel iets van zal herkennen uit zijn eigen directe omgeving. De film wordt vooral gemaakt door opa Gordie en zijn drie kleinkinderen die hun rol fenomenaal neerzetten. Naar het einde toe wordt de film ongeloofwaardig, maar ondanks dat kunnen we stellen dat de film het hart op de juiste plek heeft zitten. De dialogen tussen opa en zijn kleinkinderen zullen de zwakke dialogen tussen de overige familieleden zeker doen vergeten en hieruit kunnen we dan ook direct concluderen dat What We Did on Our Holiday zeker de moeite waard is om te kijken.

Met dank aan Homescreen voor het recensie-exemplaar.

6 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek