Widows

Informatie

RegieSteve McQueen
Jaartal2018
Releasedatum27-03-2019
Speelduur130 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastViola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Brian Tyree Henry, Daniel Kaluuya, Liam Neeson, Jon Bernthal, Jacki Weaver en Robert Duvall

Harry Rawlings is een befaamde dief die samen met zijn partners Carlos, Florek en Jimmy wordt gedood tijdens een mislukte overval. Zijn weduwe Veronica wordt bedreigd door misdaadbaas Jamal Manning, van wie Harry en zijn partners twee miljoen dollar hebben gestolen. Jamal heeft het geld nodig om zijn verkiezingscampagne voor wethouder van het zuidelijke district in Chicago te financieren. Hij moet het hierin opnemen tegen Jack Mulligan, de volgende in lijn van een dynastieke familie die al sinds jaar en dag deze positie bekleedt. Veronica ontdekt Harry’s notitieboekje, dat een gedetailleerd plan bevat voor een overval met een beoogd bedrag van liefst vijf miljoen dollar. Ze besluit het plan in uitvoering te brengen om de schuld aan Jamal terug te betalen, en rekruteert twee van de andere weduwen, Alice en Linda, om haar te helpen. De vierde weduwe, Amanda, heeft net een pasgeboren kind en is niet geïnteresseerd in contact met de anderen. Als de voorbereidingstaken worden verdeeld voor de overval, blijkt dat het doelwit van de overval zich in het huis van Jack Mulligan bevindt. 

Widows had een hele eenvoudige en solide misdaadthriller kunnen zijn over beroofde vrouwen die het heft in eigen handen nemen. Ware het niet dat Steve McQueen de regie in handen heeft en de film doordrenkt met raciale, politieke en zelfs genderkwesties. Het is de eerste film van McQueen sinds zijn Oscarwinnende “12 Years A Slave” uit 2013 en eigenlijk ook zijn eerste échte genrefilm. Het script werd geadapteerd door McQueen en Gone Girl-schrijver Gillian Flynn, en is gebaseerd op twee zesdelige Britse misdaadseries die werden uitgezonden in 1983 en 1985. McQueen wordt gezien als één van de meest getalenteerde filmmakers van deze generatie, en wie zou verwachten dat hij na “12 Years A Slave” en zijn andere zelfvernietigende drama “Shame” , opnieuw een geduldig provocerend drama voort zou brengen komt bedrogen uit. Met Widows brengt McQueen al zijn talent en honger in de richting van vlezige thema’s en indrukwekkende visuals  en past het toe op een rechttoe-rechtaan misdaadfilm. Het resultaat is een knallende blockbuster die even vermakelijk als doordacht is.

De film speelt zich af in het hedendaagse Chicago en opent met Veronica (Viola Davis) en haar man Harry (Liam Neeson) die elkaar in bed passievol zoenen. Het aanblik van een gemengd rassenhuwelijk is bijna schokkend om te zien in mainstream film, en McQueen legt er bewust de nadruk op, tot een punt dat de kijker niets anders ziet dan een echtpaar met bepaald romantisch idealisme. Hun tedere momentje maakt al gauw plaats voor een turbulente achtervolging, bekeken vanuit de achterkant van een ontsnappingsbus, en eindigt met een vuurgevecht waarbij het busje explodeert in een vlammenzee en alle mannen aan boord doodt. Tot zover de huishoudelijke gelukzaligheid. De weduwen worden op krachtige wijze geïntroduceerd tijdens de respectievelijke begrafenis van hun verloren geliefden, waarbij tevens de contrasten tussen hen duidelijk wordt. Veronica leefde een gelukkig leven en volop in luxe, daar waar Alice (Elizabeth Debicki) het niet bepaald makkelijk had met haar agressieve vriend Florek (Jon Bernthal) en Linda (Michelle Rodriguez) moeite heeft om haar twee kinderen groot te brengen en een bedrijf te runnen in de voortdurende afwezigheid van haar man.

De weduwen worden aan hun lot overgelaten en een ieder probeert haar eigen weg te vinden. Veronica krijgt echter bezoek van Jamal Manning (Brian Tyree Henry), wiens geld werd gestolen door haar man Harry (en uiteindelijk in rook op ging). Ze krijgt vier weken de tijd om de miljoenen terug te betalen. Vanaf hier gaat het verhaal in een stroomversnelling, waarbij McQueen een uitstekende combinatie hanteert van een slim geschreven script, puik acteerwerk en voortreffelijke film editing. McQueen herenigt zich met zijn befaamde cameraman Sean Bobbitt, waarbij vooral twee lange takes overweldigend zijn, zowel qua uitvoering als qua effect. De plot van Widows is niet al te memorabel en uniek, soms zelfs wat voorspelbaar, maar er zijn meer dan voldoende aspecten die de film boven de middelmaat doen uitstijgen. Het is een film over de rotzooi die mannen maken en waarbij de vrouwen die achterblijven moeten zien op te lossen. Een natuurlijk verteld verhaal over sterke vrouwen, gespeeld door geweldige actrices, met ook nog ruimte voor maatschappelijke kwesties als politiek en corruptie.

Extra’s: Naast de film heeft de Blu-ray release een erg mooie featurette die een mooi compleet beeld schetst van het productieproces.
• Widows Unmasked: A Chicago Story (52:10) Een zeer uitgebreide featurette die bestaat uit drie delen, waaronder; “Plotting the Heist: Het Verhaal”, “Assembling the Crew: De Productie” en “Assembling the Crew: De Locaties”. Er wordt aandacht besteedt aan zijn Britse televisie voorloper, diverse interviews met cast en crew en achter-de-schermen materiaal.
• Galerij
• Bioscooptrailers

Widows is een uitstekende misdaadfilm met een slim geschreven script, complexe thematiek en fantastische acteerprestaties van de sterrencast. Het oogt wellicht als een standaard film over vrouwen die overvallen plegen, maar is op geen enkel vlak vergelijkbaar met bijvoorbeeld “Ocean’s 8”. Regisseur Steve McQueen geeft veel aandacht aan details, waarbij iedere scène is gelaagd met thematisch weerklinkend materiaal, niet alleen in termen van dialoog, maar ook in compositie en zelfs productieontwerp. De vrouwelijke hoofdrolspeelsters, onder leiding van powervrouw Viola Davis, zijn zeer verschillend van elkaar en geven allemaal een extra dimensie aan hun karakter. Ook het mannelijke aandeel is met onder meer Colin Farrell, Liam Neeson en Robert Duvall behoorlijk goed vertegenwoordigt. Widows is geen film die het genre opnieuw uitvindt, maar wel een zeer onderhoudende en spannende film met ijzersterke acteerprestaties.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c94b90775a68_selected-products" products="9200000102515430,9200000102515416" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer