Will & Grace – the revival – seizoen 3

Informatie

RegieJames Burrows
Jaartal2019-2020
Releasedatum26-08-2020
Speelduur370 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastEric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally, Sean Hayes, Brian Jordan Alvarez, Matt Bomer, Patton Oswalt, Demi Lovato, Ryan Phillippe en Minnie Driver

Na een memorabel einde waarin Jack en Esteban elkaar het ja woord gaven, Will zijn huwelijksaanzoek deed aan McCoy en Grace met een nieuwe man naar Europa vertrok, kijken we nog eenmaal mee met onze vrienden. Zo zien we hoe Jack moeite heeft om zich aan te passen aan het serieuze getrouwde leven. Daarnaast zoekt Will zijn weg in een lange afstandsrelatie en blijft Karen even uitgesproken als altijd. Grace op haar beurt keert als een nieuw persoon terug van haar reis naar Europa, al is deze opgetogenheid van korte duur als nieuws ontvangt dat haar leven voor altijd zal veranderen. Maak je op voor een laatste seizoen met de kenmerkende humor, waarin ieder zo de climax beleeft van de jarenlange zoektocht in het leven.

De laatste jaren zien we met regelmaat dat men in film- en televisieland liever een oud succes nieuw leven inblaast, dan dat men iets nieuws bedenkt. De voorbeelden zijn talrijk. En het is niet dat we hier iets op tegen hebben, maar het is altijd maar de vraag of het nog eer kan doen aan de successen van weleer. Sommige series doen er dan ook misschien beter aan om het verleden te laten rusten. Dit gold niet voor Will & Grace, waarbij de originele cast en crew het aandurfde om de serie weer nieuw leven in te blazen. Sinds september 2017 beleeft de serie met veel succes een revival op de Amerikaanse zender NBC. Al snel kwam het nieuws naar buiten dat de revival een drieluik zou betreffen en het zal de fans tevreden stemmen dat nadat het tweede seizoen vijf extra aflevering kreeg, ook dit derde seizoen 18 aflevering heeft gekregen. Toch lijkt het dit keer hier echt bij te blijven en mag deze release gezien worden als echt afscheid.

In het eerste seizoen van de revival, officieel seizoen negen, pikte de serie de draad na elf jaar weer op in de huidige tijd. Oftewel, elf jaar nadat wij de geliefde personages voor de laatste keer zagen. Je zou dan denken dat men vooral keek naar de ontwikkeling van de personages, maar al snel bleek dat er bar weinig veranderd was. Op zich niets mis mee, want het zorgde ervoor dat de liefhebbers in een warm bad stapten. Gelukkig bleek ook de chemie tussen McCormack, Hayes, Messing en Mullally nog steeds aanwezig. Wel kreeg de serie het wat lastiger toen de nieuwigheid van de herlancering er vanaf was en de kijkcijfers langzaam terugliep. Ook was er regelmatig kritiek op de politiek getinte humor, die deze revival toch wat anders van toon is dan in de originele run. Natuurlijk is Trump een makkelijk doelwit en werkt het allemaal zeker op de lachspieren, maar het is soms bijna wat ongemakkelijk. Ook was het rond de afsluiting niet langer koek en ei tussen de hoofdrolspelers, zo ontbreekt Megan Mullally in twee afleveringen door spanningen op de set.

En dus is het misschien maar goed dat het er nu op zit. Na 22 jaar, de onderbreking even negerd, en 246 afleveringen sluit het gordijn definitief. Maar natuurlijk zijn er nog 18 afleveringen waarin het nodige gebeurt. Zo werkt dit seizoen toe naar de bevalling van Grace en maken ook Will, Jack en Karen zich op voor ‘Operatie Baby’. Dit seizoen bouwt daarnaast voor alle personages toe naar de climax van hun jarenlange zoektocht in het leven. Dit gebeurt aan de hand van een scheutvol nostalgie, waarbij dit derde revival seizoen het einde mamkeert van hun avonturen samen. Wat hierbij opvalt is dat de finale redelijk emotieloos verloopt. Omdat verrassingen en de open deur naar meer ontbreken, kan je de zakdoekjes wel achterwege laten. Positief gezien kun je stellen dat dit het voor de verknochte fan wellicht wat makkelijker zal maken om de serie los te laten. Wel maakt het duidelijk dat we na 22 jaar nu echt kunnen concluderen dat de koek nu echt op is. Iets dat zelfs de makers heel goed leken te beseffen.

Extra’s: Naast de 18 afleveringen is er dit keer geen bonusmateriaal toegevoegd aan de dvd release.

Will & Grace – the revival – seizoen 3 maakt een definitief einde aan deze populaire sitcom. In de 22 jaren dat de serie liep was Will & Grace baanbrekend, in elke definitie ervan. Het was een van de weinige shows van zijn tijd waarin LGBTQ-rechten op een effectieve en esthetisch verantwoorde wijze werden aangepast. En daarin was de serie aan het begin zijn tijd vooruit en nu aan het eind nog immer actueel. Of dit echt het einde zal betekenen is natuurlijk altijd maar de vraag, maar gezien de spanningen achter de schermen en het uitblijven en een emotioneel einde lijkt iedereen in te zien dat de koek nu echt op is. Enerzijds jammer, maar aan de andere kant is het natuurlijk razendknap dat de serie na zo’n hiaat nog succesvol wist terug te keren. Het maakt dat het vooraf genomen besluit om deze revival te beperken tot drie seizoenen de juiste was. En al blijft het afsluiten op een hoogtepunt een beetje achterwege, de fans van het eerste uur zullen ongetwijfeld genoten hebben van dit drie jaar durende revival toetje!

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 augustus, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer