Yesterday 4K

Informatie

RegieDanny Boyle
Jaartal2019
Releasedatum13-11-2019
Speelduur117 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastLily James, Himesh Patel, Ed Sheeran en Kate McKinnon

Jack Malik is een worstelende muzikant uit Lowestoft, een stad aan de Noordzeekust. Samen met zijn steun en toeverlaat en tevens manager Ellie Appleton, die hem vooral aanmoedigt om zijn dromen niet op te geven, struint hij alle kroegen en festivals af om zijn muziek aan de man te kunnen brengen. Als hij op een avond naar huis fietst, wordt hij tijdens een wereldwijde black-out door een bus geraakt. Als hij, nadat hij is opgelapt, voor zijn vrienden het nummer ‘Yesterday’ speelt, blijkt dat zij nog nooit van The Beatles hebben gehoord. Het duurt niet lang voordat Jack zich realiseert dat niemand zich de band herinnert. Hierop begint hij hun liedjes op te voeren en te spelen alsof ze van hemzelf zijn. Ellie laat Jack een demo opnemen bij een lokale muziekproducent en na een optreden op de lokale televisie wordt hij door popster Ed Sheeran uitnodigt als openingsact bij zijn concerten in Moskou. Jack ervaart dat door zijn kennis van The Beatles alle deuren naar beroemdheid worden geopend en als snel groeit hij uit tot een van de meest populaire artiesten van zijn tijd.

The Beatles, wie kent ze niet? Ze worden beschouwd als een van de grondleggers van de hedendaagse muziek en zijn ze absoluut niet meer weg te denken uit het muzikale landschap van deze wereld. Maar toch, stel je eens een wereld voor zonder The Beatles, waarin jij de enige bent die hun muziek nog kan herinneren; het is het uitgangspunt van Yesterday in een notendop. Degene die dit overkomt is Jack Malik en ondanks de vreemde gewaarwording, besluit hij al snel zijn gave te misbruiken om zelf het succes na te streven dat met zijn eigen composities niet lukte. Toch begint het aan zijn geweten te knagen, want hoewel The Beatles in zijn wereld na de black-out nooit hebben bestaan, blijft het een feit dat hij niets zelf geschreven heeft. Het zorgt ervoor dat hij in een lastig parket komt te zitten. Zeker als hij door zijn drukke agenda zijn steun en toeverlaat, en stiekem de liefde van zijn leven, Ellie steeds meer uit het oog dreigt te verliezen. Enerzijds wil hij ontsnappen aan alles, maar anderzijds krijgt de wereld maar geen genoeg van ‘zijn’ muziek. Faam komt met een prijs.

Met de hierboven geschetste situatie stelt de film een interessante gewetensvraag, want; “wat zou jij doen?”. Al snel lijkt zijn handelen namelijk niet langer te rechtvaardigen. En dan zijn er ook nog een handvol mensen die zich eveneens de muziek van The Beatles blijken te kunnen herinneren en Jack hiermee willen confronteren. Maar Jack kan geen kant meer op, zeker niet als superster Ed Sheeran zich met het zijn muziek gaat bemoeien en Jack onder contract komt te staan van een groot platenlabel, vergezelt van een nieuwe op geld beluste manager die eigenlijk enkel en alleen zoveel mogelijk geld wil verdienen aan Jack. Als Jack uiteindelijk voor de release van zijn eerste album de moeite neemt om alle plekken te bezoeken waar The Beatles over zingen in hits als Penny Lane en Eleanor Rigby lijkt hij toch door de mand te vallen, maar terugkrabbelen is geen optie. Echter, ondanks alle faam die hem nu toekomt, is eigenlijk het enige dat Jack wil dat de liedjes van The Beatles niet vergeten worden. Het zorgt ervoor dat de zijn personage de sympathie blijft houden van de kijker.

Naast het hele gebeuren rond de liedjes van The Beatles, is de liefde eigenlijk de grootste kapstok van de film. Jack begint meer en meer te beseffen dat hij eigenlijk smoorverliefd is op Ellie, maar door het vele reizen en muziek maken verliezen de twee elkaar steeds meer uit het oog. Tot overmaat van ramp wordt Ellie zelfs verliefd op een ander. Ondanks dat deze verhaallijn niet bepaald de meest originele is, wordt de film hierdoor op prettige wijze luchtig gehouden en blijft deze bovendien erg leuk voor de kijkers die helemaal niets met The Beatles en hun muziek hebben. Het is dan ook maar goed dat deze verhaallijn zich redelijk op de achtergrond begeeft en het verdere verhaal van Jack en Ellie verder prima is uitgewerkt. Het maakt het zelfs niet erg dat het einde van hun verhaal stikt van de cliché’s. De echte kers op de taart is namelijk een prachtig stuk in de film waarin Jack een briefje krijgt met een adres. Het zorgt voor een onverwachte wending en direct het absolute hoogtepunt van de film. Het geheel maakt Yesterday dan ook tot een van de allerbeste en vooral leukste romantische komedie- /dramafilms van het jaar.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden.
· Feature Commentary:Audiocommentaar van regisseur Danny Boyle en schrijver Richard Curtis onder de film.
· Alternate Ending (03:10) Een alternatief einde voor de film.
· Deleted Scenes (23:42) Een twaalftal verwijderde scènes; Late for School, Nutters Italian Ice Cream, Sortisimus, Moscow Audience, Alexa, A Gonk, W Hotel, Jack Calls Ellie, Corden & Roxanne, Hilary in the Mirror, Nick and Carol en Hazel’s Selfie.
· Live at Abbey Road Studios (09:51) Himesh Patel speelt zelf de liedjes “Yesterday,” “I Want to Hold Your Hand” en “Let It Be” in de legendarische opnamestudio.
· Alternate Opening (04:47) Een alternatieve opening van de film.
· Gag Reel (02:04) De welbekende bloopercompilatie.
· Ed Sheeran: From Stadium to Screen (03:09) Een korte feature over de leuke bijrol die muzikant Ed Sheeran heeft in de film.
· Agent of Comedy: Kate McKinnon (03:17) Dit stuk diept het karakter van Kate McKinnon verder uit.
· A Talented Duo (3:25) Een stuk over de samenwerking tussen de twee mannen achter deze film, schrijver Richard Curtis en regisseur Danny Boyle.
· Playing for Real (05:35) Een feature over de casting bij deze film, met vooral een focus op wat Patel toevoegt in muzikaal opzicht.
· Soul Mates (04:47) Een nadere blik op de relatie tussen Jack en Ellie.
· A Conversation with Richard & Ed (03:22) Een gesprek tussen schrijver Richard Curtis en muzikant Ed Sheeran.

Yesterday 4K is een van de beste muzikale romkoms van het jaar, waarbij alles op de kapstok eigenlijk een stuk interessanter is dan de kapstok zelf. De film biedt namelijk veel meer dan een romkom met een erg fijne soundtrack, iets wat vooral te danken is aan enkele interessante gewetensvragen. Daarbij is de film overgoten met een fijne komediesaus, waarbij zelfs droogkloot Ed Sheeran nog komisch uit de hoek weet te komen. Regisseur Danny Boyle heeft duidelijk alle vaardigheden in pacht om alles gebalanceerd en mooi te presenteren, iets dat Yesterday uiteindelijk tot een redelijk unieke kijkervaring maakt. De film biedt namelijk een totaalplaatje die je laat lachen, genieten en wellicht zelfs zorgt dat je een traantje zal wegpinken. Daarnaast biedt Yesterday een mooie greep uit het omvangrijke oeuvre van The Beatles, waarbij de kenners ongetwijfeld zullen meezingen en de mensen die hier minder bekend mee zijn ook direct op een laagdrempelige manier kennis maken met de prachtige teksten. Het maakt Yesterday absoluut tot een film die je gezien moet hebben!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 november, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dc0094ee8a8f_selected-products" products="9200000115835378,9200000115834955,9200000115834813,9200000112034000" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek