Young Sheldon – seizoen 1

Informatie

RegieJon Favreau, Michael Zinberg, Jaffar Mahmood, Chris Koch, Don Scardino, Mark Cendrowski, Howard Deutch, Peter Lauer, Rebecca Asher, Richie Keen, Mark Cendrowski, Jaffar Mahmood en Alex Reid
Jaartal2017
Releasedatum21-8-2019
Speelduur418 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastIain Armitage, Zoe Perry, Lance Barber, Montana Jordan, Raegan Revord, Jim Parsons en Annie Potts

Sheldon Cooper, een 9-jarig genie. We volgen hem vanaf zijn eerste dag op de middelbare school, waar hij in de negende klas begint met zijn oudere broer Georgie, nadat hij al direct had aangetoond meer vaardigheden te bezitten dan andere kinderen van zijn leeftijd. Door zijn omgeving wordt Sheldon als zeer bijdehand en irritant ervaren, wat ervoor zorgt dat bijna niemand hem lijkt te accepteren. Ook maakt zijn moeder zich zorgen, omdat hij moeite heeft om vrienden te maken. Op zijn beurt moet Sheldon weer leren omgaan met zijn omgeving, die hij dan weer als oliedom beschouwd. Sheldon komt er al snel achter dat je in het kleine dorpje in Texas waar hij woont niets hebt aan een geniaal brein. Samen met zijn familie en zijn beste vriend Tam probeert hij zijn plek te vinden op zijn nieuwe school en in het leven an sich. Hij hoopt daarbij vooral dat iedereen hem zal gaan accepteren zoals hij is, maar dat blijkt een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

In 2007 werd het eerste seizoen van The Big Bang Theory uitgezonden op televisie. De serie draait om een groepje nerds, waarbij de karakters Leonard, Penny en Sheldon de rode draad vormen. Door de unieke aanpak van de serie, waarbij ingespeeld wordt op wetenschap, comic books en tal van andere zaken die met nerds te maken hebben, vergaarde de serie al snel veel faam. Vooral het karakter Sheldon Cooper, gepeeld door Jim Parsons, werd al snel zeer geliefd. Het resulteerde in 2017 in een spin-off serie waarin zijn personage centraal staat. Toch kiest de serie niet voor de makkelijkste weg en concentreert deze zich volledig op de jongere jaren van Sheldon. Enerzijds klinkt dat natuurlijk origineel en leuk, maar anderzijds ook een behoorlijk risicovolle onderneming. De fans van The Big Bang Theory hebben door die serie namelijk een soort verwachtingspatroon ontwikkeld en het maken van een vergelijking is natuurlijk onvermijdelijk.

Voor deze die-hards kunnen we beter gelijk met de deur in huis vallen; Young Sheldon wijkt totaal af van het concept van The Big Bang Theory. De grootste verschillen zijn wel dat deze serie niet voor een live publiek is opgenomen, de setting compleet anders is en de gehele cast van zijn voorloper hier ontbreekt. Of in zijn geheel; Jim Parsons spreekt wel de stem in van de voice-over van de oude Sheldon, maar dat is dan ook de enige connectie die hier valt te leggen. De rol van van de jonge Sheldon Cooper wordt gespeeld door Iain Armitage. De keuze voor zijn casting is zo gek nog niet, want hij heeft in de verte zeker iets weg van Jim Parsons. Toch is het meer de manier van het invullen van de rol wat ervoor zorgt dat Armitage een geloofwaardige Sheldon neer weet te zetten.

Ondanks dat de serie duidelijk poogt om op eigen benen te staan, lukt dit helaas niet overal even goed. Natuurlijk, het is onvermijdelijk dat veel verhalen zal herkennen uit The Big Bang Theory, maar juist daar wringt de schoen vaak. Want juist voor de mensen die bekend zijn met The Big Bang Theory geldt die serie als een grote spoiler, omdat ze hierdoor het verloop van de rode draad van deze serie al kennen. Toch heeft de serie zeker zijn charme en sterke momenten. Wel moet je door het afwijkende concept zeker even een paar afleveringen inkomen, maar als je eenmaal in de serie zit zal je merken dat de humor messcherp is en hoe meer de acteurs in hun rol komen, hoe beter alles hun af gaat. Het maakt dit eerste seizoen van Young Sheldon gewoonweg een erg leuke toevoeging aan The Big Bang Theory en het zal je dan ook niet verbazen dat een vierde seizoen reeds is aangekondigd.

Extra’s: De 22 afleveringen staan netjes verdeeld over 2 dvd discs, waarnaast we ook nog wat bonusmateriaal vinden. Voor wie geen genoeg kan krijgen van de jonge jaren van Sheldon Cooper is het natuurlijk altijd leuk om nog wat achtergrondinformatie te krijgen over deze productie.
• Young Sheldon: An Origin Story (09:45) Iain Armitage en Jim Parsons bespreken de oorsprong van deze serie en hoe ze de rol van Sheldon Cooper eigen wisten te maken.
• Sibling Revelry (04:04) Cast en crew bespreken de rivaliteit die woedt tussen de drie jonge castleden die Sheldon, Missy en George spelen.

Young Sheldon – seizoen 1 ontkomt niet aan de vergelijking met The Big Bang Theory, maar weet gaandeweg het seizoen het publiek voor zich te winnen. Dit seizoen vraagt zeker even wat geduld, maar is voorzien van scherpe humor en gekke fratsen. Liefhebbers van de grote voorganger zullen ongetwijfeld bepaalde dingen bekend voorkomen, maar ondanks dat het verrassingselement hierdoor soms wegvalt, ligt daar juist ook weer de charme van de serie. Hoewel acteur Iain Armitage in de verte wel iets weg heeft van Jim Parsons, is het de eigen invulling van de rol die hem een geloofwaardige jonge Sheldon maakt. Het knapste aan de serie is nog wel dat deze qua setting compleet afwijkt van The Big Bang Theory, wat dat betreft is Young Sheldon wellicht beter te vergelijken met een serie als Modern Family. Ondanks dat de serie wat moeizaam op gang komt, is het achteraf gezien maar goed dat deze echt een kans heeft gekregen. Het maakt dat men binnenkort al toe is aan een vierde seizoen. Dit seizoen is in elk geval een goede binnenkomer!

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

25 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d5d5498c5d47_selected-products" products="9200000081663691,9200000097235882,9200000104554624" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek