Youth (La Giovinezza)

Informatie

RegiePaolo Sorrentino
Jaartal2015
Releasedatum08-03-2016
Speelduur118 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastMichael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano en Jane Fonda

Fred Ballinger en Mick Boyle zijn twee oude jeugdvrienden die samen vertoeven in een luxe spa resort in de Zwitserse Alpen voor een lange rustgevende vakantie. Fred blikt terug op zijn veelbewogen leven als componist en Mick als dat van Hollywood-scenarist en regisseur. Ondertussen geven de twee hun ongezouten mening over hun kinderen, oude geliefden en de andere hotelgasten, waarbij ze steeds kleine weddenschappen afsluiten met elkaar. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste belangrijke film, heeft Fred zijn carrière afgesloten en heeft hij zijn passie verloren. Dan arriveert namens Queen Elizabeth II een afgevaardigde van het Britse hof, die er alles voor over heeft om Fred nog een keer zijn beroemde ‘Simple Songs’ te laten dirigeren.

Youth werd geregisseerd door de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino. In 2013 leverde hij met La Grande Bellezza een waar meesterwerk af. Op het Filmfestival van Cannes werd zijn film zelfs omschreven als de ‘La Dolce Vita’ (een klassieker van Federico Fellini uit 1960) van de 21e eeuw. Geheel terecht sleepte Sorrentino dan ook de Oscar voor Beste Buitenlandse Film in de wacht. Na twee jaar wachten verscheen eindelijk zijn volgende speelfilm. Waar La Grande Bellezza zich afspeelde in het prachtige Rome, moet Youth het doen met een spa resort in de Zwitserse Alpen. Het is duidelijk dat Sorrentino graag teruggrijpt naar klassiekers van de Italiaanse grootmeester Fellini. Zo zagen we hoe in diens Otto e Mezzo (8 ½) een gevierde regisseur met een schrijversblok naar een kuuroord ging, waar hij vervolgens niet veel rust kreeg. Daarnaast brengt Sorrentino in de laatste akte van Youth een ode aan Fellini’s Prova d’Orchestra (Orchestra Rehearsal).

Een van de belangrijkste thema’s die Youth behandelt is ouderdom. Dit klinkt wellicht als een zwaar thema, maar in de film komt dit nergens zo over. We zien twee oude vrienden en de manier waarop zij omgaan met ouder worden. Fred benadrukt continue met pensioen te zijn, maar als kijker merk je wat anders. Zo is het stukje plastic dat om een snoepje zat genoeg voor Fred om muziek te maken. Dit levert mooie scènes op die uitblinken in hun eenvoud. Naast Fred en Mick verblijft er een bont gezelschap in het luxe spa resort. Zo zien we de mooie Miss Universe, de voetballegende Diego Maradona en de Amerikaanse acteur Jimmy Tree. Al deze personages zorgen op hun eigen manier voor een komische noot in de film. Wat opvalt aan Youth zijn de schitterende surrealistische scènes en de prachtige muziek van de Amerikaanse componist David Lang.

In de rollen van Fred en Mick zien we de oudgedienden Michael Caine en Harvey Keitel. Caine was de afgelopen jaren meerdere malen te zien in bijrollen in films van Christopher Nolan. In 2009 liet hij met Harry Brown zien met gemak nog een film te kunnen dragen. Met zijn 83 jaar staat Caine dus zeker zijn mannetje en het is elke film een genot om naar hem te kijken. Dit geldt ook voor zijn rol in Youth, waarmee hij opnieuw een mooie titel aan zijn omvangrijke oeuvre toevoegt. Keitel daarentegen is de afgelopen jaren wat in de vergetelheid geraakt. Al zullen filmliefhebbers zijn naam kunnen linken aan films als Reservoir Dogs en Pulp Fiction. Met zijn rol als Mick laat hij zien het acteren nog niet verleerd te zijn. Voor de bijrollen werden een aantal goede namen gecast. Zo zien we Rachel Weisz als de dochter van Caine en Jane Fonda als de voormalige muze van Keitel.

Extra’s: Helaas ontbreekt het de disc aan extra’s en dat is zeker een gemis. Een blik achter de schermen met daarbij interviews met de cast en crew was zeker een leuke toevoeging geweest. Daarnaast was het wellicht interessant geweest om Sorrentino aan het woord te laten over de invloed dat het werk van regisseurs als Fellini op zijn films heeft.

Youth is een prachtige film die draait om ouderdom en alle emoties die daarbij komen kijken. De film bevat een aantal karakteristieke types die zorgen voor een komische noot. Dit zorgt er onder meer voor dat het thema ouderdom nergens zwaar wordt. De rol van Fred wordt voortreffelijk neergezet door de 83-jarige Caine. Een acteur die ongeacht hoe groot zijn rol is weet te schitteren. Naast hem zien we Keitel die eindelijk weer eens laat zien dat ook hij nog kan acteren. De film bevat schitterende surrealistische scènes en prachtige muziek van de componist Lang. Youth is niet van de kwaliteit van La Grande Bellezza, maar Sorrentino laat wel opnieuw zien een groot filmmaker te zijn.  

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

5 mei, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer