Youth (La giovinezza)

Informatie

RegiePaolo Sorrentino
Jaartal2015
Releasedatum29-10-2015
Speelduur124 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastMichael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano en Jane Fonda

Fred Ballinger en Mick Boyle zijn twee oude vrienden die beide hun tachtigste levensjaar zien naderen. Samen verblijven ze teruggetrokken in een luxe resort in de Zwitserse Alpen waar ze hun dagen vullen door terug te blikken op hun rijke leven. Ook observeren ze de anderen die verblijven in het resort, waarbij ze steeds kleine weddenschappen afsluiten met elkaar. Maar waar Mick nog vol ambitie is om als regisseur zijn laatste belangrijke film, is voor Fred zijn carrière reeds afgesloten en heeft hij ook geen behoefte hierop terug te blikken. Tijdens hun verblijf worden ze vergezeld door Lena, de dochter van Fred, van wie haar relatie met de zoon van Mick op de klippen blijkt te zijn gelopen. Dan arriveert ook nog een afgevaardigde van het koningshuis, die namens Queen Elizabeth II vraagt of Fred zijn werk ten gehore op een gala ter ere van de verjaardag van Prins Philip.

De 45-jarige Paolo Sorrentino geldt al vanaf zijn eerste films als een groot talent in de moderne Italiaanse cinema. Het was echter pas met zijn vorige film, La Grande Bellezza, dat hij een heus meesterwerk wist te creeëren. Hij won voor de film dan ook niet voor niets de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Ondanks de grootse cast voor zijn nieuwste film mist Sorrentino hier de belangrijkste hoofdpersoon uit La Grande Bellezza, namelijk Rome. Toch is Youth zeker niet minder oogstrelend, zo doen de perfecte symmetrische shots soms denken aan het werk van Stanley Kubrick. Daarnaast brengt hij in de laatste akte van de film een directe ode aan Orchestra Regearsal van een andere regisseur die zo’n grote invloed op hem heeft gehad, Federico Fellini.

In Youth volgen we twee bevriende mannen die op een leeftijd zijn gekomen dat ze beseffen dat ze niet lang meer hebben. Voor deze rollen werden Michael Caine en Harvey Keitel gecast, twee erkende zwaargewichten. Sinds Caine’s carrière nieuw leven werd ingeblazen aan de hand van meerdere bijrollen in films van Christopher Nolan, is hij op 82-jarige leeftijd aan een behoorlijk slot van zijn lange carrière bezig. Keitel is daarentegen wat uit beeld geraakt bij het grote publiek, maar laat nog maar eens zien dat hij ook het acteren niet verleerd is. Voor de bijrollen doet Sorrentino een beroep op niet de minsten. Zo zien we Rachel Weisz als de dochter van Caine en Jane Fonda als de voormalige muse van Keitel.

Wat naast het uitstekende acteerwerk opvalt is dat Youth een beduidend luchtigere film is dan zijn voorganger. Ondanks dat de film gaat over het ouder worden, is de film nergens topzwaar en valt vooral de komische noot op. Zo wordt het resort bevolkt door een fleurig gezelschap dat onder andere bestaat uit een Miss Universe, een vliegende monnik en niemand dan voetballegende Diego Maradona, gespeeld door de goed lijkende Roly Serrano. Vooral de laatste heeft meerdere zeer komische scènes, waarbij de draak wordt gestoken met zijn postuur en reputatie. Al moet gezegd worden dat de komische noot soms wel zorgt dat deze personages soms bijna als een karikatuur worden neergezet.

Het zorgt ervoor dat Youth zeker niet perfect is. Zo wordt ook een vermeende homoseksuele uitspatting van Fred even aangehaald, maar verdwijnt dit net zo snel weer naar de achtergrond. Het einde van de film is zelfs ronduit teleurstellend te noemen. Toch de hand van Sorrentino zeker in de film te herkennen en is de film zeker de moeite waard. Zo probeert de film ons wat levenslessen mee te geven. Het leven gaat tenslotte altijd door en zelfs als je tachtig bent ben je nog niet te oud om te leren. En daarnaast krijgen zowel Fred als Mike een les in hoe waardevol succes is, hoezeer je hier zelf wellicht ook mee worstelt. Zo worden zij niet alleen bewonderd, ze bewonderen zelf ook. Ieder mens is prachtig op zijn manier.

Youth is een prachtige film over het ouder worden en de bagage die je in de loop der jaren hebt opgedaan. Het acteerwerk is van de bovenste plank, waarbij vooral de 82-jarige Michael Caine opvalt als Fred, die zijn leven geleefd heeft en met zijn pensioen het einde van zijn leven lijkt te hebben omarmt. Youth is zeker geen nieuwe La Grande Bellezza, maar dat lijkt Sorrentino ook nergens na te streven. Youth is een op zichzelf staande film, gefilmd op opnieuw een prachtige locatie, met naast een komische een soms filosofische inslag. ‘Televisie is de toekomst, of zelfs het heden’, aldus het personage van Jane Fonda, maar gelukkig bewijst Sorrentino ons dat film nog steeds genoeg te bieden heeft.

28 oktober, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer