Zoolander 2

Informatie

RegieBen Stiller
Jaartal2016
Releasedatum20-07-2016
Speelduur97 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastBen Stiller, Owen Wilson, Milla Jovovich, Will Ferrell, Justin Theroux en Penélope Cruz

Het is jaren geleden dat Derek Zoolander heeft gemodelleerd. Hij woont volledig geïsoleerd van de buitenwereld, nadat hij de voogdij over zijn zoon verloren heeft. Maar hij staat op het punt om zo snel mogelijk terug te keren in de modewereld. Postbode Billy Zane brengt hem een holografische boodschap waarin hij wordt uitgenodigd om naar Rome te komen en daar te modelleren voor een top modeontwerper. Zoolander is wat terughoudend, maar Zane weet hem te overtuigen door te zeggen dat de terugkeer naar zijn oude leven, het herontdekken van wie hij is en terug in de schijnwerpers staan, de enige manier is die hem in staat stelt om weer bij zijn zoon te zijn. Zane doet ook een oproep aan Zoolanders’ eenmalige vriend Hansel McDonald, die ook al een tijd uit de schijnwerpers is. Na een wat moeizame hereniging in Rome, besluiten ze het verleden achter zich te laten wanneer Interpol agent Valentina Valencia hen een missie opdraagt om te infiltreren in de modewereld en te ontdekken wie er achter enkele moorden op beroemdheden zit.

Gezien de absurditeit van de eerste film, mag het geen verrassing zijn dat Zoolander 2 veel van dezelfde burleske humor bevat. Het is een mix met speldenprikjes van kritiek richting de mode-industrie en de culturele referenties zijn volkomen belachelijk. Voor velen zal dit nu juist het probleem van dit vervolg zijn, dat het niet die specifieke ‘verwachtingen’ kan overtreffen. Echter zal het de schare fans van het domme supermodel Derek Zoolander er niet van weerhouden om deze film te waarderen, gezien het feit dat zij grotendeels verantwoordelijk zijn dat Ben Stillers’ kritische flop uit 2001 inmiddels is uitgegroeid tot cult-klassieker. Zij zullen over het algemeen ook wel tevreden zijn met dit resultaat. Feit is dat dit vervolg enorm veel van hetzelfde is, met een paar nieuwe twists, verbale geintjes en meer overbodige cameo’s.

Zoolander 2 doet geen poging om een onvergetelijk verhaal te vertellen, maar wil eigenlijk nog meer en nog groter zijn dan de voorganger. De film opent al met een enorme over-the-top Justin Bieber scene die niet zou misstaan in een Michael Bay productie. Toch heeft deze scene toch nog een doel, door Zoolander terug in de strijd te laten komen en hem tegelijkertijd een groot mysterie of samenzwering mag zien te verijdelen. Zoals gezegd bevat de film een heel scala met bekende sterren, waarvan veelal korte onzinnige cameo’s. Echter weten de hoofdrolspelers bij vlagen wel de juiste snaar te raken, vooral het duo Stiller en Wilson zijn aardig op dreef. Met veelal zinloze maar eveneens humoristische dialogen weten ze je aandacht vast te houden. Het productieontwerp van de film is uitstekend, wat vooral te wijden is aan de parodie richting de modewereld waardoor men met de meest absurde kostuums op de proppen komt.

Het is teleurstellend dat het script zich niet in positieve zin heeft aangepast aan de vaardigheden van de cast. Naast Stiller en Wilson zijn de belangrijkste rollen weg gelegd voor Will Ferrell en Penélope Cruz. Ferrell is het zogenaamde grote brein achter alle misdaden, waar Cruz een voormalig bikinimodel speelt die tegenwoordig werkt als Interpol agent in de ‘mode misdaad divisie’. Penélope speelde eerder dit jaar ook al in de platte komedie ‘The Brother’s Grimsby’, wat gezien haar redelijke imposante carrière toch vrij opmerkelijk genoemd mag worden. Het is jammer dat de film zo wisselvallig is, met name tegen het einde aan vliegt het compleet uit de bocht. Wanneer je een mysterieuze samenzwering verwacht en de film toewerkt naar een grote climax, wordt het zelfs voor de trouwe Zoolander fans een frustrerende teleurstelling als blijkt dat het niets meer is dan een standaard wraakactie.

Extra’s:
The Zoolander Legacy (09:02) De nieuwe en oude castleden spreken over de eerste film en hoe deze inmiddels een cultstatus heeft bemachtigd.
Go Big Or Go Rome (07:38) Cast en crew spreken over het filmen in Rome.
Drake Sather: The Man Who Created Zoolander (08:26) Een blik op het leven van Sather, zijn komische carriére en de gevolgen die zijn dood had op zijn vrienden en familie.
Youth Milk (01:30) Een nep commercial door Kristen Wiig voor een hilarische gezicht crème.

Zoolander 2 heeft exact dezelfde platte en banale humor als zijn voorganger, die inmiddels een heuse cultstatus heeft weten te bemachtigen. Deze fans zullen zich gegarandeerd vermaken met de absurde capriolen van Derek Zoolander en zijn sidekick Hansel McDonald. Ook het vervolg probeert maatschappijkritisch te zijn door onsubtiele sneren uit te delen aan onder andere de modewereld. Als komisch duo slagen Ben Stiller en Owen Wilson zeker in hun missie, met als ondersteuning ook de immer overtuigende Will Ferrell en de als eye-candy fungerende Penelope Cruz doet het zeker niet onaardig. Jammer genoeg laat het script de prima cast in de steek en zeker tegen het einde aan wordt de film een grote deceptie. Zoolander 2 is een vervolg die eigenlijk alleen geschikt is voor de liefhebber van zijn voorganger of voor de echte fans van het oeuvre van Stiller.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer