Zuidas – Seizoen 1

Informatie

RegieAaron Rookus en Nicole van Kilsdonk
Jaartal2018
Releasedatum26-06-2018
Speelduur360 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastMark Rietman, Annet Malherbe, Jouman Fattal, Bram Suijker en Robert de Hoog

De recent afgestudeerde rechtenstudente Sabia heeft een aanstelling gekregen op het prestigieuze advocatenkantoor Van de Sande Grinten Meijer. Christine Meijer en Rudolf van de Sande Grinten zijn de leiders van dit prestigieuse advocaten kantoor. Zij proberen de naam van het kantoor hoog te houden in een machtsbeluste en statusgevoelige wereld. Maar als Sabia geconfronteerd wordt met de keiharde wereld van de advocatuur van de Zuidas, komt ze voor enkele problemen te staan. Gelukkig kan ze haar ervaringen delen met eveneens beginnend advocaat Quinten. Ondanks haar stroeve start kan ze haar meerderen gelukkig al snel laten zien dat ze uit het juiste hout gesneden is en zeer geschikt is voor de baan.

Dit eerste seizoen over het fictieve advocatenkantoor Van de Sande Grinten Meijer aan de Amsterdamse Zuidas, komt van de schrijvershanden van Karima O’Flynn-Belgacem, Maria Guldenaar en Rolinde Hoorntje. Zo schreven ze eerder al de twee boeken: ZoZuidas en Overwerk & Achterklap in de Amsterdamse Kantoorjungle. Ook publiceerden zij columns op hun succesvolle website www.zozuidas.nl en in Het Financieele Dagblad over het leven op de Zuidas. Tijd voor een televisieserie dus, maar hoe blijf je tegenwoordig nog origineel met een serie over een advocatenkantoor. Zo zagen we eerder al series zoals Keyzer & De Boer Advocaten. Dan is het dus best lastig gebleken in een tijdperk waarin we overspoeld worden met dit soort series om toch wat nieuws onder de zon te brengen. De serie werd in het voorjaar van 2018 uitgezonden door BNNVARA op NPO3. De eerste aflevering trok nog een miljoen kijkers, maar de serie zag deze kijkcijfers aan het einde van het seizoen ruim halveren. Of het dus tot een tweede seizoen gaat komen is nog maar te bezien, maar gelukkig is het eerste seizoen wel op dvd verschenen voor de liefhebbers.

In de eerste aflevering maken we kennis met Sabia, die net haar studie rechten heeft afgerond en haar weg probeert te vinden in de snelle advocatenwereld. Direct kan je al opmerken dat de eerste aflevering nou niet echt al te bijster origineel is, maar zeker ook niet heel slecht uit de hoek komt. Het is dan ook dat de interesse zeker wel gewekt wordt, alleen worden de verhalen vanaf de eerste afleveringen niet heel erg goed uitgewerkt door de makers. Dit wordt eigenlijk gaanderweg het seizoen erg duidelijk en er komen onderwerpen als machtsmisbruik en liefdesverdriet om de hoek kijken, waarbij je je als kijker soms afvraagt waar je dit eerder hebt gezien. Zo komt Sabia uiteindelijk tussen twee vuren te liggen door een machtsstrijd die in het advocatenkantoor losbarst tussen de leidinggevenden. Midden in deze vete tussen de medewerkers kom je er zelfs achter dat Sabia niet eens het sleutelfiguur is waar het allemaal om draait. Het zorgt uiteindelijk voor een nogal soap-achtige setting in een serie die erg serieus wil overkomen en dat is op zijn zachts gezegd jammer te noemen.

Om een meer realistisch beeld van het advocatenleven te krijgen, brachten de beide regisseurs van de serie veel tijd door op twee advocatenkantoren. Dit is enigszins af te zien aan de constructie van de serie. Zo worden de stereotyperingen van advocaten neergezet als mensen die erg lange dagen maken, maar proberen de makers door hun ervaring ook de menselijke kant van de advocatenwereld te laten zien. Dit lukt echter deels en komt niet helemaal lekker uit de verf. Dit komt omdat men in de serie teveel thema’s tegelijk aan willen pakken, waardoor het overzicht een beetje verloren gaat. Zo wil de serie erg eigentijds en geemancipeerd overkomen met de zaken die behandeld worden, iets dat je op voorhand natuurlijk kan verwachten. Het verhaal is immers door drie dames geschreven die hun stempel in de mannenwereld willen drukken. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, alleen had het wat beter uitgewerkt mogen worden. Wat er overblijft is een amusante serie waar we in het verleden al veel meer mee te maken hebben gehad.

Extra’s: Op de 2 dvd’s staan de 8 afleveringen netjes verdeeld, echter ontbreekt het aan bonusmateriaal.

Zuidas – seizoen 1 is zeker geen slechte serie geworden, maar het ontbreekt aan originaliteit om uit te blinken. Door het verloop van het verhaal krijgt het geheel een wat soap-achtig gehalte en dat is heel erg jammer te noemen. De acteerprestaties zijn acceptabel van de gehele cast, maar het is dan misschien de voorspelbaarheid van de serie die het geheel toch de das om doet. Of het ooit tot een tweede seizoen gaat komen valt nog te bezien. Ondanks dat is dit eerste seizoen zeker een kijkbeurt waard, maar verwacht er geen hoogstaande serie van. Je kan veel zeggen van de serie, maar amusant is het op zijn minst.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 juli, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek