Zwarte Tulp – seizoen 1

Informatie

RegieBen Sombogaart
Jaartal2015
Releasedatum27-11-2015
Speelduur517 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastHuub Stapel, Linda van Dyck, Anna Drijver, Roeland Fernhout, Carolien Spoor, Marcel Musters, Gijs Naber, Benja Bruijning en Puck van Stijn

Sinds een verschrikkelijk ongeluk vijftien jaar geleden is het haat en nijd tussen de families Vonk en Kester. Bij dit ongeluk kwamen de broer en schoonzus van Henk Kester om het leven, toen zij tegen de tractor van Luuk Vonk aan reden. De families hebben succesvolle bloembollenkwekerijen en Luuk wordt ervan beschuldigd dat hij na het ongeluk bollen heeft gestolen van de familie Kester. Als Luuk de eerste zwarte tulp dreigt te kweken wordt Luuk vermoord. Dit tot groot genoegen van Henk Kester die het familiebedrijf van Luuk maar wat al te graag ten onder ziet gaan. Ondertussen wordt het mysterie van het ongeluk beetje bij beetje ontrafeld, waarbij niets is wat het lijkt.

Videoland is van oorsprong een keten van videotheken, die in de moderne tijd van online streaming de strijd aangaat met de streamingdienst Netflix. Verschil hierbij is dat Netflix vrijwel de hele wereld beslaat en Videoland zich vol op de behoefte van ons kleine kikkerlandje richt. De eerste productie die Videoland voortbrengt is direct een voltreffer, want de serie Zwarte Tulp is er een van hoog niveau. Het niveau van de serie is zelfs zo hoog dat we misschien wel kunnen spreken van één van de beste Nederlandse series aller tijden. Want waar veel Nederlandse producties de bietenbrug op gaan of in knulligheid omkomen, blijft Zwarte Tulp boeiend van het begin tot het einde.

Het verhaal geeft hierbij in eerste instantie een wat vertekent beeld. Zo lijkt de serie op papier een wat saaie serie over twee families die in de Bollenstreek bij Amsterdam hun bedrijf runnen. Schijn bedriegt echter, want je zal vanaf de eerste minuut aan de buis gekluisterd zitten. Huub Stapel speelt de rol van Luuk Vonk, een succesvolle en gepassioneerde bloemenkwekerij houder die een verschrikkelijk ongeluk op zijn geweten heeft. Zijn tegenspeler Marcel Musters speelt de rol van Henk Kester, die Luuk de dood van zijn broer en diens vrouw aanrekent. De vraag waar de hele serie om draait is die af Luuk schuldig is. Het verhaal krijgt hierbij een vreemde wending als Luuk door de zoon van Henk wordt vermoord. Na deze gebeurtenis wordt drama en spanning afgewisseld met een vleugje van het paranormale, iets dat overigens smaakvol en gedoseerd wordt gebracht in de serie.

Toch concentreert de serie zich niet alleen op de hatelijke verhouding tussen Henk en Luuk. Zo zijn daar een tal van randverhalen die minstens zo interessant zijn. Zo leren we Ben kennen, de zoon van Luuk. Ben is de minkukel van de familie die alleen maar op geld uit is en zijn eigen vrouw en familie in grote problemen weet te brengen door met een gevaarlijke oplichter in zee te gaan. Een van de meest indrukwekkende rollen in de serie wordt gespeeld door de piepjonge Puck van Stijn, die de rol van Jisanne Vonk op zich neemt. Jisanne is de kleindochter van Luuk die na de dood van haar opa in contact staat met hem om zo het grote mysterie rond de Zwarte Tulp te ontrafelen. We kunnen niet anders concluderen dan dat elke acteur en actrice een dikke voldoende weet te scoren, dus ook met de cast zit het in deze serie helemaal goed.

Extra’s: Over de drie schijven die het eerste seizoen van Zwarte Tulp bevat staat meer dan een uur aan bonusmateriaal. Zo krijgen we een kijkje op de set, waarbij je een mooi beeld krijgt van hoe de serie is gemaakt. Ook komen de cast en crew aan het woord en geven acteurs en actrices extra informatie over hoe hun karakter nou eigenlijk in elkaar steekt. Dit bonusmateriaal is een welkome aanvulling op deze geweldige Nederlandse productie en na het zien van het bonusmateriaal zal het smaken naar meer. Kort gezegd heeft de uitgever de dvd-box van dit eerste seizoen prima gevuld.

Zwarte Tulp – seizoen 1 is een niet te missen pareltje van eigen bodem. De serie is niet minder dan briljant en heeft een uitmuntend acterende cast. De plots zitten prima in elkaar en je zal meer dan eens flink verrast worden door gebeurtenissen die je niet ziet aankomen. Buiten dit alles wordt de serie nog eens aangevuld met puike muziek, die je meer dan eens een onderbuik gevoel zal geven. Ook het camerawerk is erg sterk en zo zien we meer dan eens prachtige beelden van de bollenvelden rondom Amsterdam. Als dit het begin is van de producties die online streamingdienst Videoland voor ons in petto heeft, kan Netflix er in Nederland een zeer geduchte tegenstander bij krijgen.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

6 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek