Special | Halloween

Vandaag is het 31 oktober, de dag voor Allerheiligen, en wordt een oeroud feest gevierd dat al afstamt van de Kelten. We hebben het hier natuurlijk over Halloween, een feest dat vooral in de Verenigde Staten en Canada uitbundig wordt gevierd, maar de laatste jaren ook in ons land aan populariteit wint. Kinderen gaan verkleedt langs de deuren om snoep te verzamelen en iedereen doet zijn best om een zo’n eng mogelijk kostuum aan te trekken. Het is ook de uitgelezen dag om een flink duik te nemen in de horrorfilms, maar welke films jagen je nou echt de stuipen op het lijf? Wij van Filmdomein zetten er even een aantal op een rijtje voor je zodat je een echt angstaanjagende Halloween kan beleven.

enge-het-gezichtspompoen-van-halloween-58839539Als je van plan bent om je Halloween in de bioscoop door te brengen wordt je op je wenken bediend. Zo kan je het alweer zesde deel uit de Paranormal Activity-reeks bewonderen. Paranormal Activity: The Ghost Dimension zal de losse eindjes van de eerdere films aan elkaar knopen om je zo een angstaanjagende blik in de paranormale wereld te geven. Heb je geen zin in een geestenfilm? Dan kan je altijd nog kiezen voor The Green Inferno van horrorspecialist Eli Roth. Daarin reist een studente uit New York naar Peru af om een protestenactie te houden in de Jungle van Peru. Maar wanneer haar vliegtuig neerstort valt ze in handen van een groep kannibalen. We geven wel een waarschuwing: de film bevat een aantal scènes die zo gruwelijk en smerig zijn dat ze voorgoed op je netvlies gebrand zullen staan.

Heb je geen zin om tijdens Halloween de deur uit gaan? Dan kan je ook lekker op de bank ploffen voor een heerlijke Halloween. Heb je zin in een uitgekauwde (maar stiekem toch spannende) klassieker? Of ben jij iemand die echt verrast wil worden door een recentere film? Met stipt op nummer één staat namelijk The Conjuring, dè horrorfilm om te kijken als je naar de laatste jaren kijkt. Hierin volgen we Ed en Lorraine Warren, twee paranormaal onderzoekers die in aanraking komen met een gezin dat in hun nieuwe huis geteisterd wordt door een machtige duivelse entiteit. Als je in je achterhoofd houdt dat dit werkje op een waargebeurd verhaal berust, zal je niet prettig meer in je stoel zitten. Naast The Conjuring zou je ook kunnen kiezen voor de ranzige horror/komedie Cooties. Daarin eet een leerlinge van een basisschool een bedorven kipnugget waarna ze verandert in een zombie. Al snel veranderen alle kinderen in zombies en moeten de leraren rennen voor hun leven.

Natuurlijk houden ook de televisieomroepen rekening met Halloween en er valt dan ook genoeg te genieten voor de liefhebbers. Zo zendt RTL5 om 22:10 uur de spannende horrorfilm The Crazies uit. Als de watervoorziening in een dorpje in Kansas besmet raakt met een mysterieus soort gif, draaien alle dorpelingen door en slaan ze aan het moorden. Deze remake van de film die in 1973 door zombielegende George A. Romero werd geregisseerd is een prima film die de nodige smeuïge stukjes bevat om een geslaagde Halloween te hebben. Je kan natuurlijk ook overschakelen naar de Belgische zender Canvas, waar om 23:50 uur één van de meest spraakmakende horrorfilms ooit uitgezonden wordt, namelijk The Exorcist. Hierin volgen we Regan, een 12-jarig meisje dat bezeten raakt van een demon. Het is aan twee priesters om een duiveluitdrijving te doen. Al komt de film uit 1973, de film heeft niets aan kracht ingeboet en een geslaagde Halloween is dan ook verzekerd.

halloween2Natuurlijk wordt er ook rekening gehouden met de kleinsten onder ons. Zo is er voor hen ook genoeg te genieten in de bioscoop en op de televisie. Je kan er natuurlijk voor kiezen om met je kinderen de animatiefilm Hotel Transsylvanië 2 te bezoeken. In dit tweede deel krijgt Dracula een kleinzoon, er is echt een probleempje: zijn kleinzoon is half menselijk. Nu is het aan Dracula om zijn kleinzoon te laten voelen hoe het is om vampier te zijn. Voor de thuisblijvers zendt NPO3 om 15:30 uur de Nederlandse film De Griezelbus uit. Deze film is een verfilming naar het boek van kinderboekenschrijver Paul van Loon en vertelt het verhaal van buitenbeentje Onnoval. Onnoval schrijft griezelverhalen en als een verzonnen schoolreisje werkelijkheid wordt, moet Onnoval zijn best doen om de poort naar de andere werkelijkheid te sluiten en zijn schoolvrienden te redden.

Zoals je leest is op filmgebied genoeg te beleven tijdens Halloween. Of je nu thuis voor de buis wilt hangen of naar de bioscoop wilt gaan, jong en oud kunnen hun hart ophalen want er is voor ieder wat wils. Natuurlijk valt er nog veel meer te beleven, maar dit is een kleine greep met tips voor een geslaagde avond. Veel bioscopen zullen alles uit de kast halen om je voor en tijdens de film de stuipen op het lijf te jagen. Ga je toch liever verkleed op pad om te ‘trick-or-treaten’? Dan geven we je groot gelijk en wij wensen al onze bezoekers dan ook een geweldig en vooral heel eng Halloween toe!

31 oktober, 2015

Auteursinformatie: Michel van Beek

Meepraten over dit artikel

2 reacties op “Special | Halloween”

  1. Filmliefhebber schreef:

    The Conjuring is echt geweldig!

Geef een reactie