Acquitted

Informatie

RegieRune Denstad Langlo en Geir Henning Hopland
Jaartal2015
Releasedatum28-07-2015
Speelduur450 minuten
DistributeurLumiére
CastNicolai Cleve Broch, Lena Endre, Synnøve Macody Lund, Tobias Santelmann en Fridtjov Såheim

Op 18-jarige leeftijd werd Aksel Borgen vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Karine Hansteen. Hierna liep het onderzoek dood en werd nooit meer een verdachte aangehouden. Aangezien de beschuldigende blikken aanhielden vertrok Borgen naar Azië. Daar bouwde hij een nieuw bestaan op inclusief vrouw en kind. Twintig jaar later keert Borgen als succesvol zakenman terug naar Noorwegen om het noodlijdende energiebedrijf, dat het hart van zijn thuisstad vormt, te redden van de ondergang. Daar blijkt dat men ondanks zijn vrijspraak nog altijd niet overtuigd is van zijn onschuld.

Na ijzersterke series als The Bridge, The Heavy Water War en The Killing is Acquitted opnieuw een serie van Scandinavische bodem. Acquitted ging op 2 maart 2015 in première op TV2 in Noorwegen, waar de eerste aflevering maar liefst 660.000 kijkers trok. Hiermee haalde de serie in haar thuisland een recordaantal kijkers en dezelfde avond was de serie zelfs trending topic op Twitter. Net als vele andere Scandinavische series is Acquitted er dan ook één om je vingers bij af te likken. Niet zo gek dus dat de serie al snel de grens overging en nu amper 5 maanden later in Nederland wordt uitgebracht. Dit laat maar weer eens zien hoe sterk het internationale medialandschap wat series betreft veranderd en hoe succesvol Scandinavische landen hierin zijn.

Acquitted werd geschreven door Anna Bache-Wiig en Siv Rajendram Eliassen (Those Who Kill). Het schijnt dat de twee zich hebben laten inspireren door een oude Noorse moordzaak. In 1995 werd daar de 17-jarige Birgitte Tengs vermist en later vermoord teruggevonden. Een vriend van haar werd veroordeeld, maar werd later weer vrijgesproken. Ondanks dat bleef er een smet op zijn blazoen en dit is ook precies wat Borgen in Acquitted overkomt. Als kijker word je vanaf het begin in het verhaal gezogen, waarna je hersens op volle toeren gaan draaien. De persoon die in een serie door iedereen verdacht wordt blijkt meestal onschuldig te zijn. Maar wie heeft Hansteen dan vermoord? Continue leg je de verdenking bij een ander personage en tot het eind blijft je in het ongewisse wie de echte dader is. Dit is een groot verdienste van de schrijvers van het scenario.

In grote delen van Noorwegen wordt het landschap gedomineerd door bossen, fjorden en meren. De makers van Acquitted hebben hier goed gebruik van gemaakt, want de natuurbeelden zijn werkelijk adembenemend. Hiernaast geeft dit landschap de kleine stad een extra dimensie. Je ziet oude en moderne auto’s en gebouwen voorbijkomen en dit past perfect in het landschap. Naast deze beelden bevat de serie ook de lekkere titelsong ‘To Assign Properties’ van de Noorse band Highasakite. De eerste klanken van het nummer zorgen ervoor dat je er lekker voor gaat zitten en je laat meenemen in een nieuwe aflevering. In de rol van Aksel Borgen zien we Nicolai Cleve Broch, een naam en gezicht die bij ons (nog) niet meteen een belletje doet rinkelen. Broch weet een goede rol neer te zetten, waarbij je meeleeft met de situatie waarin Borgen zich bevindt. Broch wordt goed bijgestaan door onder andere Lena Endre, Synnøve Macody Lund, Tobias Santelmann en Fridtjov Såheim. Liefhebbers van Scandinavische producties zullen Endre kennen van haar rol als Erika Berger in de Millennium-trilogie en Såheim van zijn rol als Jan Johansen in Lilyhammer.

Extra’s: De Blu-ray uitgave van Acquitted bevat drie discs met op elke disc drie trailers. Dat lijkt heel wat, helaas zijn dit wel telkens dezelfde trailers. Te bekijken zijn trailers van The Legacy – seizoen 2, The Heavy Water War en 1864. Afgezien hiervan staan er geen andere extra’s op de discs. Enerzijds voor de echte liefhebber wellicht een minpunt, anderzijds kan afgevraagd worden wat interessante extra’s zouden zijn. Misschien een making of? Of iets over het filmen op locatie? Van grote toegevoegde waarde zou dit echter niet geweest zijn.

Acquitted is opnieuw een sterke Scandinavische serie. Als kijker zit je tien afleveringen lang je hersens te kraken over een oude moordzaak. Tot het einde blijft het spannend wie Hansteen nu daadwerkelijk vermoord heeft en waarom. Dit is een groot verdienste van de scenarioschrijvers. Het verhaal wordt goed ondersteund door adembenemende (natuur)beelden en een heerlijke titelsong. De serie werd zowel in Noorwegen als daarbuiten erg goed ontvangen en het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat er een tweede seizoen aangekondigd wordt.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

28 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer