Hellboy

Informatie

RegieNeil Marshall
Jaartal2019
Releasedatum11-04-2019
Speelduur121 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastDavid Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Daniel Dae Kim, Penelope Mitchell en Sasha Lane

De half demonische superheld Hellboy zit gevangen tussen twee werelden; de menselijke en de bovennatuurlijke. Hij doolt rond over de Engelse landschappen en neemt het daar op tegen bovennatuurlijke reuzen. Maar dan treft hij Nimue, die beter bekend staat als “The Blood Queen”, een op wraak beluste tovenares die uit de dood herrezen is. Nimue doet er alles aan om de wereld te vernietigen en het lijkt erop dat Hellboy de enige is die genoeg krachten bezit om de strijd met haar aan te gaan en haar te stoppen. Hellboy zal in een wanhoopspoging alles op alles moeten zetten om samen met een handvol andere strijders de wereld te redden van zijn ondergang.

In 2004 leverde regisseur Guillermo Del Toro stripverfilming Hellboy af, gebaseerd op de gelijknamige Dark Horse Comics van Mike Mignola. Met Ron Perlman in de titelrol was succes zo groot dat een vervolg niet kon uitblijven. Deze volgde in 2008 in de vorm van Hellboy II: The Golden Army, maar ondanks dat ook deze film een succes bleek werd het vervolgens een tijd relatief stil. Er waren steeds wel updates rond een nieuw vervolg, maar deze werd steeds maar weer uitgesteld. Uiteindelijk werd er gekozen voor een reboot, waarbij je direct de vraag kan stellen wat de meerwaarde kan zijn vijftien jaar na dato. De regie ligt dit keer in handen van Neil Marshall, eerder verantwoordelijk voor films als Doomsday en Centurion en daarnaast ook voor aantal afleveringen van de populaire serie Game of Thrones. Echter, wat de fans nog het meest tegen het zere been trapt is dat de geliefde Ron Perlman is ingeruild voor David Harbour, die veel bekendheid vergaarde met zijn rol als Jim Hopper in Stranger Things.

Lompe smerigheden, keiharde actie en flauwe humor; het zijn de hoofdingrediënten van deze Hellboy, iets dat de vorige films in mindere mate ook reeds bevatte. Al vroeg in de film wordt hier dan ook duidelijk dat de makers er alles aan hebben gedaan om de film een R-rating te bezorgen, want de ledematen vliegen je om de oren heen. Wat dat betreft is deze reboot dan ook zeker geslaagd te noemen. En hoewel de film als superheldenfilm wordt weggezet, kan het deze toch echt beter ingedeeld worden bij het horrorgenre. Dit dekt de lading namelijk echt wat meer. Toch hadden de liefhebbers liever een direct vervolg gezien op de tweede film van Del Toro. Toch is valt er hier ook genoeg te genieten. De film kent een vrij hoog tempo, prima effecten en een vrij stompzinnig verhaal, iets waarmee blijkt dat de makers zichzelf gelukkig op geen enkel punt serieus nemen. Dit maakt deze reboot bij uitstek tot een blockbuster die qua entertainment niets onderdoet voor de eerdere films.

Toch is de film zeker niet vrij van problemen, waarbij vooral de soms iets te aanwezige cheesy humor in het oog springt. Deze is te prominent aanwezig en maakt dat de film bijna aanvoelt als een parodie op de comic, dit terwijl men toch duidelijk andere ambities heeft. Ook krijg je geen echt eindgevecht te zien en juist dat zorgt ervoor dat je toch wat onbevredigd de bioscoopzaal verlaat. Het lijkt er dan ook op dat de makers vooral hun focus hadden op een film waarbij liters bloed moesten vloeien en de rest teveel op de achtergrond is geraakt. Dit zorgt er allemaal voor dat deze herinterpretatie van Hellboy een vermakelijke en leuke film is om naar te kijken, maar als geheel toch ook het nodige mist om het tweeluik van Del Toro naar de kroon te steken. Voor een eventueel vervolg is er dan ook nog het nodige werk aan de winkel.

Hellboy is een vermakelijke, maar vrij overbodige reboot die zich teveel concentreert op rondvliegende ledematen en liters bloed. Het verhaal is stompzinnig, maar gelukkig wel zo in elkaar gezet dat de film zich op geen enkel punt te serieus neemt. Hierdoor weet ook deze Hellboy de volle twee uur vermaak te bieden, wat vooral ook te danken is aan een lekker hoog tempo. Het niveau van de films van Del Toro wordt echter niet gehaald. Dit komt mede door het uitblijven van een echte eindconfrontatie, waardoor je wellicht wel de hele film vermaakt bent, maar je toch enigszins onbevredigd de bioscoopzaal verlaat. Wel zet het direct de deur open voor een vervolg, waarvoor duidelijk nog ruimte voor verbetering is. Of het zover gaat komen is natuurlijk nog maar zeer de vraag. Voor nu is deze reboot van Hellboy enerzijds overbodig, maar anderzijds ook erg vermakelijk zonder verder echt uit te blinken.

11 april, 2019

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cadfe3dd21f3_selected-products" products="9200000107853383,9200000107853387,1002004004988052,1002004006443587" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek