Hotel Transsylvanië 3 4K

Informatie

RegieGenndy Tartakovsky
Jaartal2018
Releasedatum28-11-2018
Speelduur97 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastAdam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, David Spade, Fran Drescher, Steve Buscemi, Molly Shannon, Keegan-Michael Key en Mel Brooks

Om even aan alle dagelijkse sleur te kunnen ontkomen besluit Mavis haar vader Dracula te verrassen met een luxe cruise. De hele familie mag mee voor deze heerlijke zomervakantie. Er blijkt geen vuiltje aan de lucht en iedereen heeft het enorm naar zijn zin, totdat Dracula hals over kop verliefd wordt op kapitein Ericka. Met zijn hoofd in de wolken is hij duidelijk blind geworden door al het gevaar dat er om zich heen schuilt. Ook ziet hij hierbij over het hoofd dat Ericka de dochter is van de beruchte vampierdoder en zijn grootste vijand, namelijk Abraham van Helsing. 

In 2012 kwam maatschappij Sony Pictures met het verfrissende Hotel Transsylvanië. Het concept was vrij simpel en verteld het verhaal over graaf Dracula en zijn dochter Mavis, die een hotel runnen speciaal voor monsters. Wat de film eigenlijk typeerde en zo leuk hield was dat het niet om een schurk draaide, zoals de meeste animatie-films tegenwoordig wel doen. Dracula is een toegewijde vader die ontzettend bang is om zijn kleine dochter Mavis uit te laten vliegen. Het draait dus allemaal om het onderwerp familie en ouderschap. Door het grote succes kwam in 2015 het onvermijdelijke vervolg, dat eigenlijk het zelfde concept volgde als dat in de eerste film gehanteert werd. Dit vervolg had ook een redelijk succes, maar begon al enige scheurtjes te vertonen in de originaliteit van het verhaal. Het was dan eigenlijk ook de hilarische humor en de griezels die het verhaal bevatte dat de film wist te redden. Nu is daar deel drie aan toegevoegd en om de identiteit niet uit het oog te verliezen moeten er natuurlijk bepaalde richtlijnen gevolgd worden, maar anderzijds is het te hopen dat het niet een herhaling van zetten gaat worden.

Dat laatste is dan ook niet het geval, alleen wordt dit op een cliche manier opgelost zoals we eigenlijk in de meeste animatiefilms zien, er werd een schurk aan het verhaal toegevoegd en het is op dat moment natuurlijk te hopen dat de film stevig in zijn schoenen weet te staan. Hoewel de humor die de reeks bevat weer erg aanwezig is en het geheel tot op een zeker punt absoluut weet te vermaken, is het derde deel een flink pak minder geworden dan zijn voorgangers. Het lijkt wel alsof de makers te snel een vervolg hebben willen maken om de reeks maar niet uit het oog te hoeven verliezen. De animatie zelf is zoals we gewend zijn van de reeks, maar het zijn vooral de grappen die voor een derde keer herhaalt worden en eigenlijk een vrij nare bijsmaak weten te geven. De weerwolf familie met de kleine ADHD kinderwolfjes, de constante uitspraak van “Blablabla” en al dat soort dingen keren weer terug in de film en dat maakt het een beetje een overkill aan flauwe humor dat we al twee keer eerder kregen voorgeschoteld. Toch is dat niet het grootste probleem van de film, want dat zit hem eigenlijk in het hele concept van het verhaal dat eigenlijk zo van een doorsnee kinderzender als Nickelodeon kan komen.

Als Dracula en de hele monster familie via het opstappunt gelegen in de Bermuda Driehoek aan boord van het schip gaan, duurt het niet lang voordat Dracula smoorverliefd wordt op kapitein Ericka. Het gaat allemaal gepaard met een cliche verloop van het verhaal en te flauwe humor helaas. Nou moet daarbij wel de kanttekening gezet worden dat het humor aspect flauwer is geworden door de herhaling. Het blijft allemaal wel erg vermakelijk, maar juist hierdoor lijkt de reeks zich nu op een veel jonger publiek te gaan richten, zonder dat het rekening houdt met de volwassen kijkers, iets dat de voorgangers eigenlijk wel prima wisten te doen. Wat de verbazing helemaal schetst is dat de humor in de tweede helft van de film totaal verdwenen is en er compleet wordt gericht op het verslaan van Dracula’s grote vijand Abraham van Helsing en dat draait de nek van de film spreekwoordelijk om. Zelfs de jongere kijkertjes zullen hun aandacht er op dat moment niet helemaal meer bij kunnen houden en dat is het punt waar de film verzand in een flauwe en niet leuke film. Mocht er in de toekomst nog een vierde film gaan komen is het wel te hopen dat de makers iets meer energie steken in het verhaal, de humor en vooral de frisse orginaliteit.

Extra’s: Zoals verwacht is er genoeg bonusmateriaal te vinden op de 4K Ultra HD Blu-ray schijf. In sommige gevallen is het bonusmateriaal een stuk leuker dan de film zelf is en dat maakt het een aanschaf zeker wel waard.
Audiocommentaar Met audiocomemntaar van regisseur Tartakovsky, producer Scott Wills en Michael Ford die verantwoordelijk was voor de visuele effecten.
• Original Shorts (09:02) Twee korte leuke filmpjes genaamd Puppy (4:55) en Goodnight Mr. Foot (4:07).
• Scary-Oke Sing Alongs (07:29) Karaoke versies van de liedjes Dennis Had a Giant Dog, Monsters Like to Party Down, and Oh These Wolf Pups!
• Monster Lullaby Scary-Oke Singalong with Denisovich! (04:47) Sing alongs met de liedjes Hush Little Monster, Twinkle Twinkle Little Bat, Vlady Had a Little Drac and Holiday Scary-Oke “Deck the Halls”.
• Behind the Screams: The Voices of Hotel Transsylvania 3 (07:29) Een kijkje achter de schermen van de stemacteurs.
• Meet the New Characters (05:40) Ontmoet de nieuwe karakters uit de film.
• Johnny’s Home Movies (05:19) Een featurette met de home movies van het karakter Johnny.
• Drac’s Zing-Tastic Read Along (02:31) Een verhaal over de liefde.
• Monster Activities! (27:33) Inclusief de filmpjes Plan Your Own Spook-tacular Sleepover!, Vampire Make-Overs: Mavis and Drac Make-Up How To, How to Draw Dracula and Make Your Own Watermelon Jack-O-Lantern.
• “I See Love” Dance Party (02:46) Videoclip.
• Lyric Videos (07:28) Videoclips van liedjes met de songteksten.
• More Hotel T! (05:36) Trailers van de eerste twee films en van de mobiele game.

Hotel Transsylvanië 3 4K is beduidend minder dan zijn voorgangers geworden, door dat de makers ogenschijnlijk te snel de derde film wilde brengen. De frisse aanpak van de eerste twee films, door eigenlijk geen schurk aan het verhaal toe te voegen, maar het verhaal puur over familie en opvoeden te maken wordt overboord gegooit. Maar niet alleen daar verzuimt de film om fris te blijven, ook de humor is een pure herhaling van zetten van de eerste twee films. Vooral de tweede helft van de film is de humor totaal verdwenen en moeten Dracula, Mavis en zijn familie het opnemen tegen schurk en grote vijand Abraham van Helsing. Voor de rest is de film best wel te doen, want vooral op animatievlak weet Sony wederom te imponeren en dan vooral in het mescherpe 4K Ultra HD. Het zal de kleintjes waarschijnlijk een zorg zijn, die zullen de film best leuk vinden maar gaanderweg toch meermaals hun interesse verliezen in het verhaal. Mocht er ooit een vierde deel uit de reeks komen is het wel te hopen dat de makers gewoon meer energie en tijd in het verhaal steken, anders is het misschien na deze film wel mooi geweest met de reeks.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

26 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c022f77905ec_selected-products" products="9200000096063479,9200000096063440,9200000096063421,9200000052292625,9200000047496812,1002004013483967,1002004013483966" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek