Insidious: The Last Key

Informatie

RegieAdam Robitel
Jaartal2017
Releasedatum23-05-2018
Speelduur103 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastKirk Acevedo, Leigh Whannell, Caitlin Gerard, Tessa Ferrer, Angus Sampson, Javier Botet, Josh Stewart, Ava Kolke, Bruce Davison, Spencer Locke en Marcus Henderson

Nadat Elise de familie Brenner heeft geholpen, besluit zij om samen met Specs en Tucker een eigen bedrijf op te starten; Spectral Sightings. Elise vertrekt vervolgens samen met Specs en Tucker richting haar ouderlijk huis in New Mexico, waar de nieuwe bewoner met een vreemd spiritueel geval te maken heeft. Elise heeft de zaak opgepakt omdat ze eerder, in haar jeugd, al in het bewuste huis achtervolgt werd door een kwade geest. Destijds wilde haar vader haar niet geloven en omdat mede hierdoor de relatie tussen haar en haar vader onder hoogspanning kwam te staan, liep Elise al op jonge leeftijd weg van huis. Nu ze terugkeert naar het huis waar zij een geschiedenis mee kent is het tijd geworden om eens en voor altijd met de kwade geest af te rekenen.

In 2010 kwam de in horrorfilms gespecialiseerde regisseur James Wan met het doodenge Insidious op de proppen. Door het grote succes kon een vervolg niet uitblijven en deze volgde dan ook in 2013. Helaas viel deze film enorm tegen. De derde film toonde weliswaar wat beterschap, maar haalde nergens het niveau van de eerste film. Met de aankondiging van Insidious: The Last Key en een blik op de matige vervolgens werd op voorhand door menigeen rekening gehouden met een debacle. Dat Adam Robitel als regisseur aan het roer staat lijkt daarnaast niet bepaald in het voordeel van de film te spreken. Zo was hij eerder eindverantwoordelijke van matige films als The Taking of Deborah Logan en Paranormal Activity: The Ghost Dimension. Positieve noot daarentegen is dat schrijver Leigh Whannell nam net als de vorige drie delen het verhaal voor zijn rekening neemt en James Wan optreedt als producent.

De promotionele trailer voorafgaand aan de release zag er goed uit, maar dit was bij de vorige delen ook steeds het geval. Toch valt de film niets tegen, wat vooral te danken is aan een prima uitgewerkt verhaal. Zo zien we hoe Elise na een melding terugkeert naar haar ouderlijk huis, waar ze eerder werd geteisterd door een kwaadaardige entiteit. Na de dood van haar moeder verslechtert de relatie met haar vader, waarna Elise wegloopt van huis en haar broertje moederziel alleen achterlaat met haar gewelddadige vader. Haar inmiddels bejaarde broer neemt haar deze nog steeds kwalijk, ingegeven door onbegrip. De schakeling die gemaakt wordt tussen heden en verleden werkt prima, evenals de verschijning van de kwaadaardige geest wat de spanning flink opvoert. Het zorgt voor een aantal huiveringwekkende scenes, waarbij de film vooral heel handig de voorspelbaarheid weet te omzeilen. Zo zien we bij horrorfilms vaak dat je weet dat iets aanstaande is, maar hier komt het vaak uit onverwachte hoek. Een duidelijke vooruitgang op de vorige twee films.

Toch ligt de kracht van de film niet alleen bij de schrikeffecten. Ook de grimmige sfeer, als je in de duistere wereld van de geesten belandt, is goed neergezet en zorgt voor een ongemakkelijk gevoel. De film weet hiermee zelfs de magie van de eerste film weer wat terug te halen. Wat ook helpt is het bittere einde van de film, waarbij de aansluiting op het eerste deel plaatsvindt en de cirkel rond wordt gemaakt. Het zorgt meteen voor een goede afsluiter van de reeks, waarna er eigenlijk niet meer voortborduurt kan worden op het verhaal van Insidious. Hopelijk gebeurd dat ook niet, want eventuele vervolgen zullen de franchise waarschijnlijk geen goed doen. Al met al zorgt juist dit vierde deel ervoor dat je mensen die na de eerste film zijn afgehaakt de vorige delen toch ook nog een kans zullen geven. We kunnen dan ook met gemak concluderen dat Insidious: The Last Key een geslaagde horrorfilm is geworden, met een meer dan passend eind voor de gehele franchise!

Extra’s: Naast de film zelf is er op de Blu-ray release genoeg ruimte gemaakt voor bonusmateriaal, dat veelal een diepere kijk geeft in de bizarre wereld van Insidious. Voor de fans zijn deze extra’s absoluut smullen geblazen.
•Alternatief Einde (03:02) Een alternatief einde van de film.
•8 IJzingwekkende Verwijderde Scenes (18:52) Elise Won’t Take the Garza Job, Keyface Needs to Feed, The Great Prayer Robbery, Elise Tells Tucker a Childhood Story, Imogen Attacked, Monkey Speak, Baby Kill Behind Red Door en Electric Chair Scare.
•Het Betreden van “The Further” (03:30) Cast en crew bespreken de angstaanjagende wereld van Insidious.
•Het Worden van Elise (05:29) Een kijkje op het karakter van Elise in de franchise en de acteerprestatie van Lin Shaye.
•Ontmoet de Nieuwe Demon – Het Ontsluiten van “The Keys” (02:35) Een korte feature dat het plot weergeeft, thema’s onderzoekt en de personages behandelt. Het laat ook make-up en Keyface, de demon-schurk van de film, zien.

Insidious: The Last Key is een perfecte afsluiting van een reeks die bij het tweede deel al als een kaartenhuis in elkaar leek te zakken. Lin Shaye keert terug als Elise Rainier en laat nog maar eens zien dat het falen van de vorige twee films haar amper aan te rekenen viel. Het zijn hier dan ook vooral de sfeer en de onverwachte schrikeffecten die je een onbehagelijk gevoel weten te geven. Verhaaltechnisch zit het geheel ook prima in elkaar en weet de films na de spetterende climax op het einde alle losse eindjes perfect met elkaar te verbinden. Voor wie, na de tweede film, eigenlijk best wel klaar was met de Insidious-reeks is het aan te raden dit laatste deel toch even mee te pikken. Een kijkbeurt is de film namelijk meer dan waard. Het maakt dit vierde deel tot een perfecte afsluiter waar eigenlijk niemand meer op gerekend had en die er zelfs voor zorgt dat je misschien de vorige films toch nog een kans gaat geven. Het enige dat te hopen is, is dat de makers het hierbij laten.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

8 mei, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ae71b3a5cead_selected-products" products="9200000088061097,9200000040831328,9200000023671136,1002004011715912" name="Insidious 4" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek