DC’s Legends of Tomorrow – seizoen 1

Informatie

RegieGlen Winter, Dermott Downs, Antonio Negret, Steve Shill, Gregory Smith, Joe Dante, John F. Showalter, David Geddes, Thor Freudenthal, Rachel Talalay, Alice Troughton en Olatunde Osunsanmi
Jaartal2017
Releasedatum08-03-2017
Speelduur681 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastVictor Garber, Brandon Routh, Arthur Darvill, Caity Lotz, Franz Drameh, Ciare Renée, Falk Hentschel, Amy Pemberton, Dominic Purcell en Wentword Miller

Tijdreiziger Rip Hunter komt vanuit een toekomst waar een onsterfelijke gek genaamd Vandal Savage de wereld heeft overgenomen en Rip Hunters vrouw en kind heeft vermoord. In een poging zijn eeuwige tiran te vernietigen reist Rip naar het heden en stelt daar een team van superhelden samen, om zo niet alleen de aarde te kunnen redden, maar ook de tijd. Met een team dat bestaat uit The Atom, White Canary, Captain Cold, Heat Wave, professor Martin Stein, Jefferson ‘Jax’ Jackson en Hawkgirl gaat Rip de strijd aan. Het gevecht blijkt niet zonder risico en nadat er iets mis gaat komt de tijd in gevaar. Als het team vervolgens ook achter de werkelijke reden komt waarom Rip Hunter Vandal Savage wil vernietigen, slaat de twijfel in het team toe. Maar met het grotere doel voor ogen zullen zij toch de handen ineen moeten slaan om de wereld te redden.

DC Comics doet de laatste jaren verwoede pogingen om concurrent Marvel Comics naar de troon te steken, iets wat tot op de dag van vandaag nog niet is gelukt. Sterker nog, ze komen niet eens in de buurt. Op het gebied van films heeft DC zelfs moeite om een fatsoenlijke titel af te leveren, getuige de slechte ontvangst van films als Batman v Superman: Dawn of Justice en Suicide Squad. Gelukkig gaat het op het gebied van televisieseries een stuk beter. Zo zijn Arrow en The Flash behoorlijk succesvol. Hier proberen zij nu het wat onbekendere Legends of Tomorrow aan toe te voegen. Op papier geen slechte zet. Zo heeft het verhaal alles in zich om lekker groots uit te pakken. Helaas valt dit erg tegen. Zo presteert de serie al vanaf de eerste aflevering ondermaats en wie hoopt dat het hier slechts wat opstartproblemen zijn komt komt bedrogen uit.

Hoewel de serie bij tijd en wijlen fraaie effecten bevat, komt het geheel toch wat oubollig over en mist de serie de verfrissende aanpak die we wel zagen bij Arrow en The Flash. Wat ook niet helpt is dat de cast weinig overtuigd en vaak zelfs houterig overkomt. Ook heeft de serie te lijden onder voorspelbare verhaallijnen, iets wat de makers overigens wel proberen te voorkomen. Zo proberen zij in de eerste afleveringen rond de verhaallijn over Hawkgirl en Hawkman een flinke twist te verwerken, maar het is allemaal veel te doorzichtig. Het zijn dit soort, vaak redelijk suffe en niet goed uitgewerkte, verhalen waarbij de serie uit het oog verliest wat echt belangrijk is. Dat dit al bij de introductie van de karakters gebeurt is natuurlijk de doodsteek voor een serie over superhelden. Het maakt dat de serie te weinig kwaliteit bevat en daardoor weinig uitnodigend is om verder te kijken.

Gelukkig is het niet allemaal huilen met de pet op. Zo is de aankleding prachtig. De pakken van de superhelden zien er goed uit en de tijdsbeelden van de verschillende tijdlijnen waarin de personages terecht komen wordt ook goed in beeld gebracht. Het camerawerk lijkt steeds op het tijdsbeeld te anticiperen en de makers hebben duidelijk op de details gelet. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de schrijvers niet iets beter hun best hebben gedaan om de serie echt te laten vlammen. Grootste stoorzender zijn de verhaallijnen, iets waar concurrent Marvel steevast flink op scoort. Het is te hopen dat DC hier bij de volgende seizoenen (seizoen 2 en 3 zijn aanstaande) hier wat zorgvuldiger mee omgesprongen wordt.

Extra’s: Over de uitgave van de serie op Blu-ray is qua extra’s weinig aan te merken. Er is voldoende bonusmateriaal aanwezig om je een mooie blik te gunnen hoe de serie tot stand is gekomen. Hierin vinden de die hard fans van het DC-universum dan ook een fijne aanvulling.
• DC’s Legends of Tomorrow: 2015 Comic-Con Panel (22:18) Een uitgebreide terugblik op het Comic-Con panel uit 2015.
• Jonah Hex: Hex Marks The Spot (06:40) Een interessante blik op het personage Jonah Hex en de uitdagingen die kwamen kijken met het verwerken van dit personage in de serie
• A Fantastic Voyage(08:32) Een kijkje op de sets van de serie en hoe deze tot stand zijn gekomen.
• History in the Making (12:29) Gaat dieper in op de verschillende tijdsperiodes waarin de serie zich afspeelt.
• Gag Reel (06:42) De welbekende blooperscompilatie.

Legends of Tomorrow – Seizoen 1 is een tegenvallende serie geworden uit het DC-universum die zich niet kan meten met Arrow en The Flash. Veel hiervan is te wijten aan de wijze waarop alle verhaallijnen zijn uitgewerkt, iets wat helaas ook geen beterschap ondervindt in de loop van het seizoen. De serie doet zijn best om connecties te leggen met andere series uit het DC universum, maar ondanks dat dit leuk is gedaan voegt het allemaal maar bar weinig toe aan het geheel. Wel bevat de serie een aantal fraaie momenten, maar deze zijn er helaas te weinig om de serie naar een voldoende te tillen. Het is te hopen dat het tweede seizoen een stuk sterker voor de dag komt, anders lijkt de kans groeiende dat de makers hier vrij snel de stekker uit moeten trekken. Zo is ook Legends of Tomorrow geen onderdeel van de plannen van DC om het tij te keren en weten zij wederom een matig product aan hun universum kan toevoegen.

13 maart, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f99925e405_selected-products" products="9200000073986963,9200000073986961" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek