Monsieur Chocolat

Informatie

RegieRoschdy Zem
Jaartal2016
Releasedatum23-08-2016
Speelduur119 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment Nederland
CastOmar Sy, Frédéric Pierrot, Noémie Lvovsky, Olivier Gourmet, Clotilde Hesme en James Thiérrée

Het bijzondere verhaal over ’s werelds eerste gekleurde clown speelt zich af rond de eeuwwisseling als de clown Footit opzoek gaat naar een partner voor zijn clowsact. Hij komt al snel uit bij Kananga, een kleurling die zijn eigen act heeft in een klein circus. Al snel verandert het duo haar naam van Kananga naar Chocolat en hiermee is het eerste gekleurde clownsduo geboren. Het duo kent zeer grote successen, waarmee ze uiteindelijk in een groot circus belanden in Parijs. Ze worden daar als ware sterren behandeld, maar als Chocolat moeite krijgt met alle roem, het grote geld en de vrouwen, krijgt hij ook te maken met de afkeer van zijn afkomst door het Franse volk.

De komisch acteur Omar Sy zagen we onlangs nog rollen vertolken in Jurassic World en Burnt, maar dankt zijn successen aan de briljante rollen die hij vertolkte in de Franse films Intouchable en Samba. Het lijkt er dan ook zeker op dat de rol van Rafael Padilla, beter bekend als clown Chocolat, hem op het lijf is geschreven. Sy vertolkt de rol van de getergde gekleurde clown op briljante wijze. Het is dan ook vooral te danken aan hoe hij Chocolat naar het scherm vertaalt dat de film de kijker weet te raken. Het is dan ook jammer dat de rest van de film op matige wijze gebracht wordt en dit effect mist, iets wat vooral lijkt te wijten aan het feit dat het levensverhaal van Chocolat zich gewoonweg niet in een krappe twee uur laat proppen.

Cinematografisch is er niets op de film aan te merken. Zo ziet het Parijs van rond de eeuwwisseling er werkelijk prachtig en verzorgd uit. Dit wordt bijgestaan door een zeer fraaie soundtrack, dat de film prima aanvult en tot een sfeervol geheel weet te maken. Waar het dan wel aan schort is dat de makers een boel aanpassingen in het verhaal hebben gemaakt om de vaart in de film te houden. Op zich zien we dit wel vaker bij biografische films, maar hier worden sommige dingen uit het tragische leven van de clown slechts licht aangehaald en niet afgesloten. Dit zorgt er dan ook voor dat je sommige dingen niet zal snappen, vooral als je niet bekend bent met het verhaal van Chocolat. Het racisme dat heerst in het negentiende eeuwse Parijs wordt overigens wel sterk geschetst, vooral als Chocolat bij het uitdelen van handtekeningen zomaar wordt gearresteerd door de Franse politie om daarna door een hel te gaan in de gevangenis.

Extra’s: Het is opmerkelijk dat er bij een historische film als deze geen enkel spoor van bonusmateriaal is te vinden op de dvd. Misschien had een uitgebreide documentaire over Chocolat de film nog onderbouwen. Ook zouden wij benieuwd zijn geweest naar verwijderde scènes, iets dat de onafgemaakte losse eindjes misschien uiteindelijk aan elkaar had kunnen knopen. Helaas is het dus een karige bedoeling geworden en moeten wij het uiteindelijk alleen met de film doen.

Monsieur Chocolat heeft een briljant acterende Omar Sy in de hoofdrol, die de film eigenhandig naar een hoger niveau weet te tillen. Helaas zijn het de onafgemaakte en warrige gepresenteerde punten uit het leven van Chocolat die voorkomen dat de film als een compleet geheel aanvoelt. Het is dan ook makkelijk te concluderen dat het gekkenwerk is dat de makers het levensverhaal van Chocolat er in een krappe twee uur doorheen willen jagen. Iets wellicht alleen gewerkt had bij een script waarin meer keuzes waren gemaakt, in plaats van de middenweg te bewandelen. Toch maken de fraaie cinematografie, in combinatie met de verzorgde aankleding van kleding en decors, de film wel tot een genot om naar te kijken. Het is wel een leerzame film en als je bekend wil raken met de eerste gekleurde clown is het zeker aan te raden de film een keer de kans te geven.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment en Remain in Light voor het recensie-exemplaar.

5 september, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek