Star Trek: Discovery – seizoen 1

Informatie

RegieDavid Semel, Adam Kane, Akiva Goldsman, Olatunde Osunsanmi, Lee Rose, Douglas Aarniokoski, David Barrett, John Scott, Chris Byrne, Jonathan Frakes, T.J. Scott, Hanelle M. Culpepper, David Solomon en Akiva Goldsman
Jaartal2018
Releasedatum21-11-2018
Speelduur677 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastSonequa Martin-Green, Anthony Rapp, Shazad Latif, Michelle Yeoh, Jason Isaacs en Mary Wiseman

Als Michael Burnham, Eerste Officier van de USS Shenzhou, in aanraking komt met een oud vreemd object, wordt ze aangevallen door een Klingon. De Federation en het Klingon Rijk leven al jaren in vrede, maar Michael komt erachter dat er een rebellerende groep Klingons is die de oorlog tegen de Federation weer willen oppakken om de 24 grote Klingon huizen weer bijeen te brengen. Tegen de wil van haar Kapitein Philippa Georgiou in weet Michael de oorlog op het nippertje te voorkomen, maar ze wordt wel gearresteerd voor muiterij waarvoor ze een levenslange gevangenisstraf krijgt. Als er tijdens een gevangenentransport iets misgaat, belandt Michael op het mysterieuze schip USS Discovery dat onder commando staat van Kapitein Gabriel Lorca. Tijdens haar verblijf mag Michael als bemanningslid taken uitvoeren op het schip, maar ze komt er al snel achter dat er meer aan de hand is op de USS Discovery. 

In 2005 stierf de laatste Star Trek serie na vier seizoenen een stille dood. De stekker werd namelijk vroegtijdig uit Star Trek Enterprise getrokken, een serie die samen met The Original Series de enige reeks uit de franchise is die de zeven seizoenen niet wist vol te maken. Vervolgens werd het een tijdje stil rond Star Trek, totdat J.J. Abrams in 2009 zijn zeer succesvolle reboot lanceerde. Hiervoor gebruikt hij niet langer dezelfde tijdlijn als in The Original Series, maar de zogenoemde Kelvin tijdlijn. Na twee sequels, werd bekend gemaakt dat er ook weer een nieuwe serie in de maak was. Deze reeks speelt zich weer af in de normale tijdlijn, vlak voor The Original Series, waarmee de Trekkies op hun wenken bediend worden. De eerste twee afleveringen hiervan gingen op 25 september 2017 in première op Netflix. Wat opvalt is dat de USS Discovery erg veel lijkt op de vernieuwde USS Enterprise die voor de stopgezette serie Star Trek: Phase II uit de jaren 70 werd gemaakt. Het lijkt er dan ook op dat alle ingrediënten weer aanwezig die de fans verlangen van een serie als deze.

Wat direct opvalt is dat deze serie tjokvol actie zit, waarbij de serie het toch wat suffe (gedateerde) imago van de oudere Star Trek-series van zich af weet te schudden. Het is iets wat we ook al zagen in de reboot-films, maar voor een serie is dat best opzienbarend te noemen. Het zorgt er tevens voor dat deze serie niet echt geschikt is voor al te jonge kijkers, omdat het er af en toe nogal bruut aan toe gaat op de USS Discovery. Een goed voorbeeld is een redelijk enge aflevering waarbij de bemanning op een verlaten sterrenschip terecht komt en ze op brute wijze worden afgeslacht door een mysterieus beest. Maar ook de gevechten tussen de Klingons en de mens zijn voor Star Trek begrippen best heftig te noemen, waarbij de Klingos er eigenlijk beter en vooral enger uitzien dan ooit. Hiermee weet de serie zich te onderscheiden van zijn voorgangers en wordt, net als met de reboot-films, op een breder publiek gemikt. De actie kan men vergelijken met de actie uit de Star Wars-films, waarnaast de serie zijn reeds jarenlang terugkerende boodschap van acceptatie tussen ras, geaardheid en seks niet verloochend. Op deze manier wordt de boodschap van vrede in een spectaculair jasje overgebracht op de kijker.

Zoals gezegd speelt de serie zich voor de gebeurtenissen met de USS Enterprise af. Ook keren karakters als Kapitein Christopher Pike en de ruimteschurk Harry Mudd terug in de serie, waarbij vooral Harry Mudd een redelijk belangrijke rol speelt in de serie. Discovery scoort hierbij punten door de uitdieping van zijn karakter, waarbij op een sterke manier ook veel wordt verklaard. Ook zit er (natuurlijk) weer een Spock-achtig figuur in de serie. Die zien we dit keer in de vorm van Suru, een betweterige alien met het hart op de juiste plek. Het verkennen van planeten is ook nog volop aanwezig, alleen doet deze serie dat hier net wat anders dan zijn voorgangers. Zo kijken we hier niet naar een vijf jaar durende missie, maar naar een verhaal en hoe de oorlog tussen mens en Klingon weer oplaait na een soortement van staatsgreep in het Klingonrijk. Het verloop van deze verhaallijn is erg goed bedacht, vooral als Michael ene Ash Tyler ontmoet die als krijgsgevangene gefolterd is door de Klingons. De vraag die daarbij hoort is wat er allemaal gebeurd is met Tyler en wat het doel daarvan is geweest. Maar ook de op het eerste oog beperkte rol van Kapitein Philippa Georgiou is zorgvuldig uitgewerkt door de makers en hoe verder alles in dit seizoen vordert, des te duidelijker wordt het grote geheel.

Extra’s: Naast de 15 afleveringen van de serie valt er nog voldoende na te genieten. De Blu-ray release puilt werkelijk uit van de meest interessante featurettes, die een goed inzicht geven in wat er zich allemaal afspeelde tijdens de productie.
• Deleted and Extended Scenes (12:12) Tien verwijderde scenes uit de serie. De scenes komen uit aflevering 2, 4, 5, 7, 13 en aflevering 15.
• Discovering Discovery: The Concepts And Casting Of Star Trek: Discovery (16:36) Interviews met producers, schrijvers en acteurs van Star Trek: Discovery over de casting voor het debuutseizoen.
• The Star Trek Theme (08:04) Een gesprek met uitvoerend producent Alex Kurtzman en componist Jeff Russo over het maken van de Discovery-themamuziek en andere muziek voor de serie.
• Creature Comforts (15:52) Een blik achter de schermen bij de afdeling voor make-up en speciale protheses van Star Trek: Discovery. Hier werken ze aan bekende Star Trek-rassen als de Klingons, Vulcans en de Andorians, en wekken ze een nieuwe soort tot leven, de Kelpiens.
• Designing Discovery (12:08) Een bezoek aan de ontwerpafdeling die wordt geleid door Tamara Deverell. Hier maken ze de planeten, de werelden op die planeet, en de sterrenschepen om er naartoe te reizen.
• Creating Space (13:05) Inzicht in hoe het VFX-team, onder leiding van Jason Zimmerman, werkt aan de verwezenlijking van ruimte, planeten en sterrenschepen voor Star Trek: Discovery.
• Prop Me Up (12:51) Een reis door de wereld van Discovery-props, onder leiding van Propmaster Mario Moreira, van de eerste schetsen tot de props op de set.
• Feeding Frenzy (06:39) Een fascinerend kijkje bij de on-set foodspecialist die de buitenaardse gerechten bereidt.
• A Female Touch (11:11) Met sterke vrouwelijke producenten en schrijvers achter de schermen en krachtige vrouwelijke personages in beeld, bouwt Discovery voort op het baanbrekende, ‘inclusieve’ thema dat voor het eerst in de originele serie naar voren kwam.
• Dress For Success (21:24) Kostuumontwerper Gersha Phillips en haar team creëerden een spectaculaire reeks kleding, uniformen en pantsers voor alle rassen in het universum.
• Star Trek Discovery: The Voyage Of Season One (40:47) Een overzicht van de voornaamste avonturen en plotwendingen in het eerste seizoen, verteld door de crew van de Discovery.

Star Trek: Discovery – seizoen 1 is een fantastische serie die alles aan boord heeft wat je van een Star Trek-serie verwacht. Er wordt op nauwkeurige wijze een verband gelegd met The Original Series, iets wat bij de cliffhanger voor een heus kippenvelmoment zorgt. Toch is Discovery helemaal van deze tijd. Zo is niet alleen de actie in overvloed aanwezig, ook wordt het wat suffe imago dat de franchise voor de reboot films had van zich af geschud. Het zorgt voor een opleving waar zelfs de grootste Trekkie niet van had durven dromen. Door het succes is het tweede seizoen reeds aangekondigd, welke zijn première zal beleven op 17 januari 2019 op Netflix. Nu is dna ook het moment om deze prachtige release aan te schaffen en deze te onderwerpen aan een grondige (her)kijkbeurt. Natuurlijk is het bij Star Trek een gouden regel dat The Original Series boven The Next Generation staat, maar Discovery weet met zijn eerste seizoen de lat direct al erg hoog te leggen en verdomd dicht in de buurt te komen bij het beste dat de franchise ooit te bieden had.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bf2827fd4948_selected-products" products="9200000098548163,9200000098548153,9200000088147708,9200000088830818,9200000093509047,9200000095546480" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek