Survivor

Informatie

RegieJames McTeigue
Jaartal2015
Releasedatum06-11-2015
Speelduur96 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastMilla Jovovich, Pierce Brosnan, Dylan McDermott, James D'Arcy, Angela Bassett en Robert Forster

Kate Abbott is werkzaam op de Amerikaanse ambassade in Londen. Haar werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het voorkomen dat terroristen via Londen de Verenigde Staten binnen kunnen komen. Als Kate een lek ontdekt bij de ambassade slaat de sfeer in rap tempo om en er wordt zelfs een aanslag gepleegd waar Kate het doelwit van is. Als de beruchte huurmoordenaar “The Watchmaker” ingehuurd wordt om Kate uit de weg te ruimen, slaat ze op de vlucht en komt ze achter een smerig complot van terroristen die een grote aanslag in de Verenigde Staten beramen. Nu begint de tijd te dringen en start een dodelijk kat-en-muis spel.

Het affiche waarmee de film zich presenteert is niet misselijk. Een groots opgezette thriller met in de hoofdrollen niemand minder dan Milla Jovovich en ex-James Bond Pierce Brosnan. Dat kan eigenlijk niet echt mislukken zou je denken. Jovovich is het bekendste van haar rollen in de Resident Evil-reeks en daarnaast heeft ze nog een paar aardige films gemaakt natuurlijk. Brosnan speelde dit jaar ook al in de thriller No Escape, maar neemt nu de rol van schurk op zich. Iets dat hem overigens niet al te best afgaat en daar begint het eerste probleem van de film eigenlijk al. Brosnan heeft een te vriendelijke uitstraling om de geharde huurmoordenaar “The Watchmaker” te spelen en nergens weet hij dan ook te overtuigen.

Het verhaal zit ook nog eens voorspelbaar in elkaar. Als Kate geen visum voor een vermeende kinderarts wil geven, weet je op voorhand al dat er stront aan de knikker is. Nou is dat niet eens zo’n groot probleem, maar de motieven van deze man zijn zeer slapjes en uitgemolken. Natuurlijk spelen de gebeurtenissen van 9/11 weer eens een grote rol en de film pretendeert dat wij Europeanen zo dom en kortzichtig zijn als het achtereind van een varken. En uiteraard zijn de Amerikanen weer de helden van de wereld. Want niemand heeft door dat deze vermeende kinderarts een potentiële terrorist is, terwijl de bewijzen daarvoor zeer voor de hand liggen. Hier moet je doorheen prikken, want op het gebied van entertainment is de film nog best wel te pruimen.

De actie zit prima in elkaar en dat begint gelukkig al na een kleine vijfentwintig minuten. De aanslag die op Kate gericht is geeft toch ook wel een beetje te denken. Want hoe toevallig is het dat de collega’s van Kate in het bewuste restaurant de dood vinden als zij aan de overkant aan het shoppen is. Daarna begint een achtervolging en voor één van de beste en meest gezochte huurmoordenaars ter wereld kan “The Watchmaker” niet echt gericht schieten. Kate slaat op de vlucht en komt haar werkgever tegen die de boel aan het bedonderen was. Kate weet dit maar loopt toch naar hem toe waarop een schietpartij volgt natuurlijk. Maar het kan nog gekker want op het moment dat Kate gezocht wordt en vol op televisie verschijnt, kan ze nog doodleuk op het vliegtuig naar Amerika stappen zonder dat iemand haar ook maar herkent.

Extra’s: Helaas staat er naast de film geen bonusmateriaal op de blu-ray schijf. Dit is best jammer, want aan goede effecten ontbrak het zeker niet en een korte making of had dan ook niet misstaan. Misschien hadden een paar interviews met Jovovich en Brosnan ook niet misstaan op de schijf en hadden ze wat toelichting kunnen geven waarom ze juist voor deze rollen hebben gekozen. Een gemiste kans dus.

Survivor is een thriller met potentie, alleen faalt de film verschrikkelijk op gebied van enige geloofwaardigheid. Aan actie ontbreekt het in ieder geval aan niets en dat is ook het punt dat de film net boven de grijze massa laat uitsteken. Aan alles zie je dat Survivor in ieder geval geen goedkope productie is geweest en dat geeft te denken waarom de makers het verhaal op zo’n simpele manier hebben laten lopen. Brosnan als geharde huurmoordenaar is ook geen beste zet geweest, want hoewel de man een prima acteur is heeft hij niet de uitstraling die deze rol zo nodig had. Voor het bonusmateriaal hoef je de film niet aan te schaffen, maar een enkele kijkbeurt zal best voor een vermakelijke avond kunnen zorgen.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

21 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek