The Cobbler

Informatie

RegieThomas McCarthy
Jaartal2014
Releasedatum21-07-2015
Speelduur99 minuten
DistributeurRemain In Light
CastAdam Sandler, Steve Buscemi en Dustin Hoffman

Max Simkin is een Joodse schoenmaker in hartje New York. Hij is de vierde generatie schoenmakers in zijn familie, maar wordt dat vak eigenlijk een beetje zat. Als hij op een dag de schoenen van de plaatselijke buurtgangster Leon Ludlow moet maken, krijgt hij het dreigement naar zijn oren dat de schoenen wel op tijd af moeten zijn. Juist op dit moment begeeft de machine van Max het, maar tot zijn grote opluchting vind hij een oude, magische naaimachine. Max redt het om de schoenen op tijd af te hebben, maar dan komt Leon vervolgens niet opdagen. Al wachtend, tot ver na sluitingstijd, besluit Max om de schoenen van Leon aan te trekken waarna hij zich een hoedje schrikt. Het blijkt dat als hij de schoenen van zijn klanten aantrekt, hij verandert in eigenaar van de schoenen. Dit opent natuurlijk vele deuren en Max besluit de buurt van zijn ondergang te redden.

Na drie, bij de critici, succesvolle arthouse films te hebben geregisseerd komt regisseur Thomas McCarthy nu met het luchtige The Cobbler. De hoofdrol is weggelegd voor niemand minder dan Adam Sandler, een acteur waar je gewoonweg van moet houden. De een verafschuwt de films waar hij in meespeelt en de ander houdt van de onderbroekenlol. Dit is in The Cobbler niet anders, want Sandler doet gewoon waar hij goed in is: de lolbroek uithangen. Dit maakt de film dan ook tot een typische Adam Sandler-film. Mocht Sandler je als acteur niet liggen is het aan te raden deze film lekker links te laten liggen, het is namelijk niet zo dat deze film je op andere gedachten zal brengen. Kan je echter wel de humor van zijn films in zien dan is The Cobbler zeker het bekijken waard en zal je een leuke avond tegemoet gaan.

Wat een beetje jammer is en vrijwel zeker foute verwachtingen oproept, is dat als Dustin Hoffman als derde naam van de cast wordt genoemd. Hij speelt echter een zeer kleine rol in de film, waardoor je als je voor Hoffman de film kijkt bedrogen uitkomt. Nou maakt dat de film op zich er zeker niet minder om, want de film is simpel en leuk. Natuurlijk is het verhaal niet bijzonder of vernieuwend, we hebben dit soort gedaante verwisselingen tenslotte al veel vaker gezien. Op het moment dat Max de schoenen aantrekt en verandert in de klant waar de schoenen van zijn voel je al direct waar het naartoe gaat. Voor Max is het natuurlijk een excuus om allemaal fratsen uithalen. Zo verandert hij in iemand om in een dure Porsche te kunnen rijden en doet hij zijn best om indruk te kunnen maken op het meisje waar hij verliefd op is. Het is het bekende spervuur van grappen in Sandler-films waarbij we met gemak kunnen stellen dat zeker niet elke grap geslaagd is.

In de rol van buurtgangster Leon Ludlow zien we rapper Method Man. Hij is vooral bekend als lid van de Wu-Tang Clan, maar ook als acteur staat hij zijn mannetje. In de rol van Leon Ludlow is hij natuurlijk de klootzak van de buurt, iets wat Max in eerste instantie niet doorheeft. Dit is dan ook de boventoon in het verhaal, wat een aantal leuke situaties met zich meebrengt. Wat daaraan echter wel storend is, is dat het niet helemaal natuurlijk overkomt. Zo draagt Max continue een rode sjaal, ook als hij verandert in één van zijn klanten. Het valt de hardste gangsters blijkbaar niet op dat Leon deze sjaal telkens draagt als hij een vreemde beslissing neemt. Het zijn van die kleine dingetjes die misschien niet echt belangrijk genoeg zijn om dit soort films op af te serveren, maar het valt wel veel teveel op.

Extra’s: Naast de trailer van de hoofdfilm vinden we een aantal andere trailers van nieuwe releases op de dvd. Helaas ontbreekt daarnaast elk spoor van verdere extra’s. Dat is jammer, want juist van dit soort films is het leuk om een blooper compilatie te zien. Een echt gemis is het veder niet, The Cobbler is één van die films die je een keer kijkt en dan is het wel mooi geweest. Een prima zet van de uitgever dus.

The Cobbler is een komedie die eigenlijk alleen te genieten is voor de liefhebbers van Adam Sandler. De grappen zijn niet altijd even geslaagd, maar aan het einde van de rit zal de film de liefhebber toch een voldaan gevoel geven. Het verhaal is simpel en totaal niet origineel of vernieuwend, maar de vraag is in hoeverre je dat verwacht bij dit soort films. Wat wel knap is gedaan is dat de film je qua details meermaals op het verkeerde been zet, om uiteindelijk met een verrassend einde af te sluiten. Voor de rest is de film natuurlijk zo voorspelbaar als wat, maar dat weet je op voorhand al. We kunnen dus met gemak concluderen dat je als liefhebber van Adam Sandler precies krijgt wat je verwacht en het overige publiek de film gerust links kan laten liggen.

Met dank aan Remain in Light voor het recensie-exemplaar.

26 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek