Transformers: The Last Knight

Informatie

RegieMichael Bay
Jaartal2017
Releasedatum22-06-2017
Speelduur151 minuten
DistributeurUniversal Pictures International
CastMark Wahlberg, Josh Duhamel, John Turturro, Stanley Tucci, Anthony Hopkins, John Goodman, Gemma Chan, Laura Haddock en Isabella Moner

De wereld verkeerd in staat van oorlog, waarbij de strijd tussen de mensheid en Unicron flink uit de hand begint te lopen. Als het lot van de wereld opnieuw in handen komt te liggen van Cade Yeager, die gezelschap krijgt van Bumblebee, een Britse Lord en een hoogleraar van Oxford; een onwaarschijnlijk gezelschap die de taak hebben om zo snel mogelijk de nog steeds vermiste Optimus Prime te vinden. De mens en Unicron kunnen niet samen leven op aarde, er kan er maar een overleven. De sleutel tot de redding blijkt te liggen in het verleden, in de verborgen geschiedenis van de Transformers op onze planeet. De Unicron is echter vastbesloten om onze planeet te vernietigen, waardoor de tijd voor de Autobots en een handje vol mensen begint te dringen.

In 2007 bracht regisseur Michael Bay de wereld van de legendarische Transformers tot leven op het grote witte doek. Ondanks dat de kritieken niet mals waren werd de film een groot financieel succes en volgden de vervolgen elkaar in rap tempo op. Ondertussen zijn we alweer aanbeland bij de vijfde film en de vraag de rees was of het vorige deel een neerwaartse spiraal had ingezet of men weer kon zorgen voor een rooskleurigere toekomst. Daarnaast is het de vraag of het publiek ondertussen niet een beetje Transformers moe is geraakt? Net als in de vorige film zien we Mark Wahlberg in de rol van Cade Yeager, een vertolking die we opnieuw niet kunnen rekenen tot zijn beste. Voor deze film krijgt hij gezelschap van grote namen als Sir Anthony Hopkins en de terugkerende John Goodman. Waar Hopkins daadwerkelijk te zien is als geniale hoogleraar van Oxford, heeft Goodman wederom de stem ingesproken van Unicron leider Hound. Een duidelijke injectie op het gebied van ervaring in de cast dus.

Het verhaal van de film is doodsimpel, al wordt dat uiteindelijk in een onnodig ingewikkeld jasje gestoken. Dit is op zich niet erg, alleen zorgt het er af en toe wel voor dat je de draad een klein beetje kwijt raakt. Dit zit hem voornamelijk in een aantal totaal overbodige karakters. Neem bijvoorbeeld de rol van Isabela Moner die (hoe vindingrijk) de rol van Izabella vertolkt. Haar karakter hangt er de hele film maar een beetje bij. Het is maar een voorbeeld waar we er tal hadden kunnen noemen. Het zorgt ervoor dat het verloop van het verhaal onnodig gerekt wordt, iets dat nog maar eens blijkt uit de speelduur van een krappe tweeënhalf uur. Een andere oorzaak hiervoor is te vinden in de ellenlange actiescènes, die net als in de vorige films steeds breder uitgesmeerd worden. Op zich allemaal heel erg vermakelijk natuurlijk, maar het zorgt ervoor dat je op een moment snakt naar het einde. De humor zou een welkom tegenwicht geven, maar helaas is deze dusdanig flauw dat dit de film niet helpt.

Gelukkig staan hier de nodige positieve dingen tegenover. Zo is het camerawerk een stuk minder dynamisch dan bij de eerdere film. Dit zorgt ervoor dat de actiescènes en stuk overzichtelijker zijn en daardoor prima te volgen zijn. Het budget voor de uit de computer getrokken effecten is dan ook opnieuw zeer goed besteed, waarbij opnieuw het 3D-effect zijn meerwaarde bewijst. Zelfs op acteervlak doet de film het redelijk, al is dit niet te danken aan de matig presterende Wahlberg, maar aan Sir Anthony Hopkins die hier de iets wat geschifte, maar geniale Sir Edmund Burton neerzet. Wat ook helpt is dat je door de sterke opening gelijk in de film zit. De links die bedacht zijn met de historie van de mensheid zijn leuk en creatief. Zo opent de film met een slagveld in Engeland welke 1600 jaar geleden plaatsvond. Vanuit hier is het verhaal verder opgebouwd, op een manier die menigmaal een grijns op je gezicht weet te toveren. Voor de rest is Transformers: The Last Knight precies wat je als liefhebber van de vorige films mag verwacht; simpel van aard en boordevol heerlijke actie.

Transformers: The Last Knight is een flinke stap vooruit na de tegenvallende Transformers: Age of Extinction. Hoewel de film zeker zijn tekortkomingen heeft, overheersen de positieve punten. Daarbij blijft het irritatie niveau dit keer beperkt en heb je aan het einde van de film het gevoel dat je flink geëntertaind bent. En daar gaat het tenslotte om. Liefhebbers van de tekenfilm van weleer zullen merken dat deze film erg nauw verbonden is met de stijl hiervan. Dit heeft alleen wel tot gevolg dat er flink wat flauwe humor in de film zit verwerkt. Regisseur Michael Bay heeft wederom aangekondigd dat dit zijn laatste Transformer-film is, maar mochten de financiële cijfers weer goed zijn is hij vast over te halen om ook bij het onvermijdelijke volgende deel aan het roer te staan. Transformers: The Last Knight is zeker niet perfect, maar staat garant voor tweeënhalf uur lang popcornvermaak.

22 juni, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek