Uncut Gems

Informatie

RegieJosh Safdie en Benny Safdie
Jaartal2020
Releasedatum31-01-2020
Speelduur135 minuten
DistributeurNetflix
CastAdam Sandler, Julia Fox, Idina Menzel, Lakeith Stanfield, Kevin Garnett, Eric Bogosian, Keith Williams, Judd Hirsch en Mike Francesa

Howard Ratner heeft een juwelierszaak in het drukke Diamant District in New York en staat op het punt om de deal van zijn leven te sluiten. Hij heeft het voor elkaar gekregen om een groot opaal uit Ethiopië naar Amerika te krijgen en hoopt deze voor minimaal één miljoen Dollar te kunnen verkopen. Om indruk te maken op de rijke basketbalspeler Kevin Garnett gaat hij er mee akkoord om het opaal voor een dagje in bruikleen te geven. Wat Howard dan echter nog niet weet, is dat de problemen zich vanaf dat moment alleen maar beginnen op te stapelen. Howard heeft namelijk nog een paar schulden openstaan bij louche figuren die allemaal op het punt staan om deze te innen. Howard moet zich in allerlei bochten wringen om het opaal weer terug te krijgen en de schuldeisers van zich af te houden, maar hoe meer hij zijn best doet om zijn financiële problemen op te lossen, hoe verder hij zichzelf in de nesten werkt.

Het blijft eigenlijk altijd een schot in de roos: acteurs of actrices die een rol voor hun rekening nemen die ver buiten hun comfortzone liggen. Komieken Jim Carrey en Robin Williams bewezen al meerdere malen dat ze prima uit de voeten kunnen met een rol die meer emotie van ze vraagt dan grappen en grollen en na het zien van Uncut Gems van het regisserende duo Benny en Josh Safdie (Good Time) mag ook Adam Sandler zich in dat rijtje voegen. Sandler heeft een bijzondere reputatie opgebouwd met komedies van zeer erbarmelijke kwaliteit, maar Uncut Gems is van een heel ander kaliber. Toch past de babbelzieke manier van acteren die Sandler zo goed beheerst precies bij het personage waar het in deze Netflix productie allemaal om draait. Komt dat talent dus wel degelijk nog een keer echt van pas.

Sandler speet de rol van juwelier Howard Ratner die zeer gehaaid is in het sluiten van verschillende dealtjes waar hij een aardig zakcentje mee weet te verdienen. Als de deal van zijn leven zich aandoet is dat uiteraard de start van een hele hoop problemen die zich in een rap tempo opstapelen. Een rap tempo dat zich ook laat uiten in de manier waarop de film als een dolle achtbaanrit aan de kijker voorbij raast. Er zijn weinig tot geen momenten van rust wat overeenkomt met de manier waarop Howard Ratner zijn dagelijkse bezigheden invult. Het is druk, gehaast en één grote chaos. Maar wel een chaos waarin het personage van Sandler zich als een vis in het water bij voelt en de acteur dus meer dan prima mee uit de voeten kan. Uncut Gems is een heerlijke opeenstapeling van problemen die samenkomen in een zeer verrassende finale.

Maar er valt meer positiefs te melden over deze ruwe diamant die in Nederland helaas de bioscopen niet wist te bereiken. De gebroeders Safdie weten namelijk niet alleen het talent van Adam Sandler op precies de juiste wijze te benutten, maar de film ook te voorzien van een sfeer die naadloos aansluit bij het verhaal waar het allemaal om draait en de plaats waar de problemen zich allemaal afspelen. Het New York van Uncut Gems is schimmig, ruig en verschrikkelijk doeltreffend voor de chaos waarin het verhaal zich aan de kijker voltrekt. Vooral de scenes die zich in de kleine juwelierszaak van Ratner afspelen zijn treffend. Een vlotte babbel, drukke handgebaren, telefoongesprekken, een deurbel die om de zoveel seconde de volgende klant aankondigt: Het komt allemaal samen in een heerlijk en fijn wegkijkende chaos die van Uncut Gems een zeer bijzondere productie maakt. Goed dus van Netflix om de rechten naar zich toe trekken, want daarmee heeft de streamingdienst weer een zeer fijn pareltje toegevoegd aan haar steeds verder uitdijende aanbod.

Uncut Gems is een heerlijke aaneenschakeling van chaos, drukte en problemen die zich in een moordend tempo opstapelen. Dat het nergens ontspoort is te danken aan de strakke regie van de gebroeders Safdie. Grootste troef van de film is uiteraard acteur Adam Sandler, als de juwelier die zich steeds verder in de nesten werk, die laat zien meer in zich te hebben dan flauwe grappen en grollen, al is nou juist die babbelzieke stijl van Sandler die zo goed past bij het personage dat hij speelt. Uncut Gems kent bijzonder weinig rust, maar juist het hoge achtbaan-gehalte werkt bijzonder sterk in het voordeel van de film. Uncut Gems is rauw, chaotisch en bijzonder vermakelijk om te zien. Aanrader!

2 februari, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e342b1348090_selected-products" products="9200000123278396,9200000123278602" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer