Blue Eyes

Informatie

RegieFredrik Edfeldt, Emiliano Goessens en Henrik Georgsson
Jaartal2014
Releasedatum27-10-2015
Speelduur600 minuten
DistributeurLumiére
CastLouise Peterhoff, Sven Nordin, Kjell Wilhelmsen, Karin Franz Körlof, David Lindström en Adam Lundgren

Zweden bereidt zich voor op de verkiezingen. Dan verdwijnt Sarah Farzin, de stafchef van het Ministerie van Justitie, onder mysterieuze omstandigheden. Gunnar Elvestad, de Minister van Justitie, vraagt voormalig stafchef Elin Hammar terug te keren in haar oude functie. Na enige twijfel ziet Hammar dit als een kans om haar carrière nieuw leven in te blazen. Vlak hierna wordt de conservatieve politica Annika Nilsson vermoord. Al snel is Hammar zich bewust van vreemde incidenten binnen het departement en ze besluit op onderzoek uit te gaan. Hoe dieper ze zich in de zaak stort, hoe meer ze verstrikt lijkt te raken in een samenzwering van een extreemrechtse groepering. De leden van deze groepering gaan niets uit de weg om de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden.

Blue Eyes (Blå Ögon) is een tiendelige serie waarin ambitie en macht in de Zweedse politiek centraal staan. Dat het om een actuele serie gaat is goed te merken aan de onderwerpen die bij de politieke partijen op de agenda staan. Zo wordt er meerdere malen gesproken over vluchtelingen en racisme. Voor de Veiligheidspartij is het bijvoorbeeld duidelijk dat Zweden zich moet bekommeren om het eigen volk. Welke mensen behoren echter tot het eigen volk? Verder wordt er ook gesproken over de beknibbeling op ouderenzorg. Gaat de zorg hier niet steeds verder mee achteruit? Het zijn onderwerpen die in werkelijkheid bij Zweedse politieke partijen op de agenda staan en ook in Nederland halen deze onderwerpen de politieke agenda. Ondanks dat deze serie zich over de grens afspeelt hebben we het hier dus zeker niet over een ver van mijn bed show.

Meteen in de eerste aflevering heb je in de gaten dat er iets niet helemaal in de haak is. We zien Nilsson gehaast het departement verlaten, waarna Farzin haar achterna gaat. Niet veel later wordt Nilsson vermoord en is Farzin spoorloos verdwenen. Wanneer Hammar als stafchef van het Ministerie van Justitie aan de gang gaat is zij zich al snel bewust van vreemde incidenten binnen het departement. Zo valt ineens het licht uit waarna een mobiele telefoon verdwenen is en wordt een medewerkster dood onderaan de trap gevonden. Pas aan het einde van de serie vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en wordt duidelijk dat er zich vuile spelletjes afspelen binnen de politiek. Elke aflevering eindigt met een goede tot zeer goede cliffhanger. Het maakt je als kijker elke keer nieuwsgierig naar wat er zich in de volgende aflevering gaat afspelen.

De serie bevat goede verhaallijnen, maar helaas ook een paar minder goede. Zo zien we in twee afleveringen de aan alcoholverslaafde vader van Hammar opduiken. Hij weet Hammar ervan te overtuigen dat hij bij de AA zit en dat hij nuchter is. Niet veel later betrapt Hammar haar vader en diens nieuwe vriendin echter stomdronken in zijn huis. Hammar is hier kapot van en hiermee is deze verhaallijn afgerond. Wat deze gebeurtenis toevoegt aan het geheel of aan het personage Hammar wordt nooit duidelijk. Ook zien we dat Hammar langs gaat bij de vrouw van Elvestad om zijn alibi te verifiëren. Aangezien Hammar de vreemde incidenten op het departement onderzoekt is dit geen rare gebeurtenis. Wel is de lichamelijke gesteldheid van de vrouw overbodig. Ze zit in een rolstoel en maakt kenbaar dat haar toestand verslechterd. In de twee afleveringen dat we haar kort zien wordt hier verder niets mee gedaan. Ondanks dat de nadruk wordt gelegd op de lichamelijk gesteldheid van de vrouw, wordt dus nooit duidelijk wat dit toevoegt aan het verhaal.

Extra’s: De drie Blu-ray discs bevatten, op drie trailers van andere releases van Lumière na, geen interessante extra’s. Te bekijken zijn de trailers van Acquitted, The Team – seizoen 1 en Tellus – seizoen 1. Verdere extra’s zouden waarschijnlijk weinig toevoegen en het gebrek hieraan is dus op zich geen gemis.

Blue Eyes is een actuele serie waarin ambitie en macht in de Zweedse politiek centraal staan. Ondanks dat de serie zich over de grens afspeelt zijn de onderwerpen die op de politieke agenda staan erg herkenbaar. Aan het einde van elke aflevering kijk je uit naar de volgende aflevering. Pas bij de laatste aflevering wordt duidelijk hoe de vork precies in de steel zit. Wat dat betreft zit de serie dus goed in elkaar. Helaas bevat de serie wel enkele overbodige verhaallijnen. Aangezien het hier om kleine verhaallijnen gaat, is dit gelukkig gemakkelijk door de vingers te zien.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

27 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer